Дейности

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Общинска кампания „Осинови паметник” - Казанлък

БЪДИ ДОБРОВОЛЕЦ! ОСИНОВИ ПАМЕТНИК!

 

Община Казанлък и Европейски информационен център „Европа директно"-Стара Загора, общински офис Казанлък" в  партньорство с  Исторически музей "Искра" и НПМ "Шипка-Бузлуджа"

 

СТАРТИРАТ КАМПАНИЯТА „ОСИНОВИ ПАМЕТНИК"В ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

 

img_0289На 26 април 2011 г., от 12 часа в мултимедийната зала на Исторически музей „ Искра" Директорите на двата музея в град Казанлък представиха паметниците, които ще бъдат обгрижвани на територията на общината.

През  м. април беше предприета широка информационна кампания, чиято цел беше да бъдат информирани и привлечени граждани и организации, които имат желание да се включат в инициативата.

Директорът на Исторически музей „Искра", г-н Зарев представи 11 паметника, 9 от  които се намират на територията на град Казанлък, а 2 от тях са в с. Ръжена и с. Бузовград. Повечето от тях вече са  намерили своите доброволци, готови да ги обгрижват: Председателят на ВМРО, Чавдар Ангелов заяви интерес към Паметника на загиналите в парк Розариум и паметника на обесените хаджидимитриви четници зад същия този паметник.

Дамският клуб "Орлица" към туристическо дружество „Орлово гнездо" вече осинови Паметника на композитора Емануил Манолов в парк „Тюлбето".

Основното училище „Св.св.Кирил и Методий" в с. Ръжена с подкрепата на Кмета-г-н Апостол Терзиев ще се грижат за Паметника на загиналите в Балканската, Първа и Втора световни войни в парка на селото.

Ротари клуб в града проявяват интерес към Паметника на Кирил и Методий  в двора на хуманитарната гимназия със същото име.

Тракийското дружество по традиция ще обгрижва паметните плочи на Васил Левски и Петко войвода срещу пощата.

Читалище „Жар" ще обгрижват Паметника на 9-та и 10-та опълченски дружини в двора на казармата.

Децата от ОДЗ"Мир" ще почистят екопътеката до небезизвестния мегалит в с.Бузовград.

Директорът на Исторически музей "Искра" заяви,че специалисти от музея в лицето на Мариана Петрова и Пепа Коскина ще оказват методическа помощ на желаещите доброволци, а при необходимост музеят  ще подпомогне  и финансово грижата за съответните паметници.

 

 

img_0290Мая Миланова, завеждащ Връзки с обществеността представи паметниците, които имат нужда от доброволческа помощ на територията на НПМ "Шипка-Бузлуджа". Това са 5 паметника в непосредствена близост до Паметника на Свободата на вр. Шипка и още 4, свързани с РТВ 1877-1878 г.г., които се намират в землището на с.Шейново.

На предварителна среща с  представители на НПМ "Шипка-Бузлуджа", кметът  на с. Шейново, г-н Николай Терзиев изрази готовността си да подпомогне обгрижването на четирите паметника в землището на селото.

Представители на Общинският младежки съвет в гр. Казанлък присъстваха на срещата и заявиха готовност да се грижат за един от паметниците на вр. Шипка.

Професионалната гимназия по транспорт в нашият град пък ще се грижи за Големия руски паметник  и Стоманената батарея на вр. Шипка.

Директорът на Националния музей заяви, че ще осигурят както транспорт на желаещите добороволци, така и необходимите материали, за почистването и поддръжката на паметниците, свързани с Освободителната война.

Тази кампания се провежда във връзка с 2011 Европейска година на доброволчеството.Целта на кампанията е да бъдат обгрижвани паметници, посочени от двата партниращи музея, които имат нужда от това.

Всеки екип, който се включи в кампанията ще  поеме грижата за един отделен паметник в периода април-октомври 2011 г. Екипите ще напишат кратка история на всеки паметник, ще направят снимков архив, които ще послужат за издаване на  кратка брошура. На  заключителния етап от кампанията, ще бъде представен резултатът от работата на всички екипи в обща презентация.

Наградата за доброволческите екипи, участвали в кампанията ще бъде познавателна обиколка на всички обгрижени паметници.

 

 

 

p9211049

 

Паметник на загиналите от Казанлъшки регион, парк Розариум, гр. Казанлък

Паметникът е построен в средата на 30-те години на 20-ти век и е посветен на всички загинали от казанлъшкия регион, отдали живота си за свободата и обединението на българския народ. На лицевата страна са поставени 5 плочи от врачански камък, върху които, както следва, са посочени в кои събития са участвали нашите предци: сражението на вр. Бузлуджа на 20.07.1868 г., Руско-турската Освободителна война 1877-78 г., Балканската и Междусъюзническата война 1912-13 г., Първата световна война 1915-18 г. Вижте как се преобрази паметника ...

 

dscf2266

 

 

Големият руски паметник на връх Шипка на 130 години

 

Паметникът е  един от 26-те руски паметници намиращи се на територията на Национален Парк Музей "Шипка". В близост до паметника се намира и една от батареите на Предната позиция - Стоманената. Доброволците от Професионалната гимназия са от 11-а  клас, специалност ”Икономическа информатика” и бяха мотивирани да вземат участие в инициативата от  педагогическия съветник и психолог на училището - Иван Георгиев. Вижте как се преобрази паметника ...

 

 

 

 

img_0022

Паметник  на загиналите в с. Ръжена , община Казанлък

Представителна група ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" с. Ръжена съвместно с Кметство - с. Ръжена осиновиха Паметника на загиналите  и  извършиха почистване и освежаване . Учениците много отговорно се грижат за  паметника като единствен символ на местната памет.

Той  е разположен на обширна поляна в централната част на селото и след цялостното му  почистване  и реконструкция , се превърна в прекрасен парк, място за отдих и забавление на деца и възрастни. Това прави нашите ученици  още по-отговорни в запазване чистотата и добрия вид на символа на село Ръжена.

Вижте повече за паметника ...

 

 

 

 

 

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg