Дейности

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Информационен ден „ОСП за младите: презареждане” в Стара Загора

50 години Обща селскостопанска политика в Стара Загора

 

През 2012 г. се отбелязва 50-годишнината от създаването на Общата селскостопанска политика (ОСП), която е ключов елемент от европейската интеграция.

Преди 50 години акцентът бе поставен върху осигуряването на достатъчно храна за Европа, излизаща от десетилетие на причинен от войната недостиг. Това включваше субсидиране на производството и подкрепа за цените за селскостопанските производители чрез изкупуване на излишъците. Тези методи вече са минало.

Днес целта на политиката на ЕС е да се позволи на производителите на всички видове храни:

  • да произвеждат достатъчни количества безопасни и висококачествени храни;
  • да допринасят за диверсифициране на икономическото развитие в селските райони;
  • да отговорят на много високите европейски стандарти за грижи за околната среда и хуманно отношение към животните.

Тъй като потребителите обръщат все по-голямо внимание на качеството на храните, доброволните етикети за качество на ЕС сега им помагат да направят квалифициран избор. Тези етикети, посочващи географския произход, използването на традиционни съставки или методи, включително органични, също допринасят селскостопанските продукти от ЕС да бъдат конкурентоспособни на световните пазари.

Въпреки значителните реформи през последните години предстоят още такива след изтичането на срока на сегашния пакет за финансиране през 2013 г.

Когато през 2010 г. европейците бяха попитани какво мислят за подобни реформи, те заявиха, че биха желали селскостопанската политика на ЕС да помага на фермерите не само да произвеждат храни, но и да опазва природните ресурси, да води до по-хуманно отношение към животните и да поддържа жизнеспособността на селските райони.

Селскостопанската политика на ЕС е най-интегрираната от всички негови политики и поради това на нея се пада голям дял от бюджета на Съюза. Това обаче до голяма степен са средства, които националните правителства така или иначе биха похарчили за селско стопанство - те просто се управляват от ЕС, а не от националните правителства.

Въпреки това през последните години разходите за селско стопанство рязко намаляха като дял от бюджета на ЕС - от близо 70 % през 70-те години на ХХ век до едва 34 % през периода 2007-2013 г.

В поредицата от кампании, отбелязващи годишнината на ОСП, се включва и Стара Загора. Проектът „ОСП за младите: презареждане" е продължение на успешно осъществената информационна кампания „ОСП за младите". На 3 април между 9:00 и 16:00 пред Община Стара Загора ще бъде проведен информационен ден, организиран от Агенция Стратегма, в партньорство с Фондация „Европейски институт", Портал Европа и Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора.

В рамките на информационния ден ще бъдат обсъдени различни факти от областта на растениевъдството, животновъдството, биологичното земеделие и развитието на селските райони. В програмата са включени игри и много награди. За повече информация може да разгледате програмата на събитието.

Информационната кампания ще започне още на 2 април, когато в две Старозагорски училища екипът на проекта ще запознае учениците с историята и перспективите на ОСП. Това са СОУ „Максим Горки" и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски".

 

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg