Дейности

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Дни на Европейския парламент в Стара Загора

На 16 октомври в Стара Загора, младежи влязоха в ролята на депутати от Европейския парламент. Инициативата е традиционна за Европейски информационен център – Стара Загора и се организира от 2010г. До момента са участвали над 250 ученика и студента на възраст над 16г. тази година младежите бяха от училища в Стара Загора – ГПЧЕ „Ромен Ролан", ТГ „Княз Симеон Търновски" и ППМГ „Гео милев" - и Казанлък – СОУ „Екзарх Антим I".

В рамките на събитието учениците се включват в т.нар. European Master Class, който им дава възможност да надникнат в детайли и зад кулиси на европейските институции. Веднага след това, младежите бяха разпределени на случаен принцип сред политическите семейства в Европейския парламент.

Темата на пленарното заседание в Европейския парламент беше предложението на Европейската комисия за дългосрочен бюджет Многогодишна финансова рамка 2021-2027. След дълги дискусии и разисквания, коалициите се оформиха и младежите, в ролята се на пълноправни членове на Европейския парламент, успяха да приемат Резолюция. Осоновните моменти в нея са, че:

1. Въпреки по-големия размер на бюджета предложен от Европейската комисия, те призовават за допълнително увеличение на предвидените за периода 2021-2027 средства. За целта страните-членки трябва да внасят 1,12% от своя БНД (брутен национален доход).

2. Програмата Еразъм+, като най-успешна в историята на ЕС, трябва да бъде допълнително подкрепена и да разполага с по-голяма бюджет. Част от средствата трябва да бъдат специално насочени към стимулиране на младежката заетост, включително и посредством мерки за придобиване на ключови компетентности и умения, съобразени с нуждите на бизнеса.

3. Одобряват предложените от Европейската комисия средства за Иновации, които да стимулират икономиката на ЕС.

4. Предлагат бюджета предвиден за Обща селскостопанска политика да бъде редуциран. В допълнение, 4% от него трябва да бъдат насочени към Растеж и работни места.

5. Предлагат бюджета за външна сигурност и отбрана, особено що се отнася до укрепване на външните граници на ЕС, да бъде увеличен, достигайки до 5% от общия. За целта, предложението на депутатите е да бъдат намалени с 1% средствата предвидени за Администрация, глобална Европа и кохезионна политика.

6. Обръщайки внимание на важността на регионалното развитие, смятат, че е необходимо Кохезионната политика да разполога с по-голям от предложения от комисията бюджет. Същевременно депутатите си дават ясна сметка, че тези средства трябва да бъдат разпределени по по-добър начин с фокус върху по-слабо развитите региони.

Резолюцията беше приета с 35 гласа „За" и 1 „Въздържал се".

Пет от младежите ще представляват Стара Загора в рамките на национално събитие, което ще симулира работата на Европейския съвет и Европейския парламент. Срещата ще бъде във Велико Търново и е организирана съвместно от мрежата Европа Директно в България, Представителството на Европейската комисия и информационния офис на Европейския парламент.

Други четеринадесет ученици ще продължат да обсъждат темата със свои връстници от Румъния, в рамките на двустранно посещение, организирано от Европа Директно – Стара Загора и Европа Директно – Букурещ.

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg