Избори 2014

IMG 20140131 143456Европа Директно – Стара Загора проведе през изминалия уикенд обучителна среща, свързана с предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май 2014. Основният лектор в програмата беше проф. Ингрид Шикова, ръководител катедра Европеистика към Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Срещата бе част от предварителната подготовка за традиционното майско събитие на Европа Директно – Стара Загора „Дни на Европейския парламент”, реализирано съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България. С оглед на значимостта на предстоящата година, а именно провеждане на избори за евродепутати (членове на ЕП), екипът на Европа Директно – Стара Загора, реши да проведе по-мащабна кампания. За целта бе организирана и тази обучителна среща, която имаше за цел да разпространи идеята в целия регион, включително и Ямбол. Представители на над 30 училища от региона се включиха в инициативата. В рамките на програмата бяха включени образователни панели, относно ролите на отделните институции на Европейския съюз, както и взаимовръзките и отношенията помежду им. Проф. Шикова внесе светлина в познанията на всички участници, като акцентира върху възможността на всеки гражданин на повлияе върху бъдещето на Европейския съюз, възползвайки се от най-демократичното си право да даде своя глас на предстоящите избори за Европейски парламент в края на май месец 2014г.

 

Основната задача на срещата беше с помощта и съдействието на Европа Директно – Стара Загора да се организират неформални групи на ученици, които имат подчертан интерес към европейската интеграция и биха могли, благодарение на своите учители, да се включат в други инициативи на центъра. Планираните дейности на Европа Директно – Стара Загора през следващите няколко месеца са пряко насочени към младежите и в частност тези, които ще гласуват за първи път за Европейски парламент. Сформираните групи ще могат да се включат и в дебатите, традиционно предвидени в рамките на „Дни на Европейския парламент”. Тази година те ще бъдат проведени в края на месец април с оглед на планираните за 25 май 2014г. избори.

В рамките на срещата, участниците получиха и ценна информация и насоки как да организират интерактивно младежите, които проявят интерес към темата, както и по какъв начин биха могли да ги въвлекат още по-активно в популяризиране на работата им.

Всички отзовали се на поканата получиха информационни материали и тематични пакети, подготвени от екипа на Европа Директно – Стара Загора.

 

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 20160701-SKpresidencyBanner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news