Новини

Българският еврокомисар Мария Габриел беше на работно посещение в Пловдив. Акценти в програмата ѝ бяха среща със студенти и преподаватели в Аграрен университет – Пловдив, кръгла маса с представители на българската иновационна и научна екосистема и дискусия с ученици в Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

Днес Европейската комисия поздравява 27-те победители в организирания от нея шестнадесети конкурс по превод Juvenes Translatores за средношколци.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Европейския парламент по време на извънредна пленарна сесия в Брюксел

При откриването на сесията председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред президента Володимир Зеленски: „Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите“.

Европейската комисия одобри българска мярка на стойност 5.8 милиона евро в подкрепа на летищата Бургас и Варна в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

Европейската комисия прие препоръка и съобщение за определяне на общи цели за повишаване на устойчивостта при бедствия в областта на гражданската защита.

Отворената наука и научните инфраструктури дискутира в Стокхолм българският еврокомисар Мария Габриел с министрите на науката на Европейския съюз.

След многобройните земетресения в Турция и Сирия по-рано тази седмица Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа на двете държави чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. Това е една от най-големите операции на ЕС по издирване и спасяване чрез Механизма на ЕС за гражданска защита.

Българският еврокомисар Мария Габриел се включи във Вилнюс в церемонията по подписване на Меморандум за създаване на Алианс на европейските стартъп села.

На 8 февруари в България ще бъде екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия по покана на българските власти.

Силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер - едно от най-силните в региона за повече от 100 години - засегна тази нощ региона Газиантеп в Турция и съседна Сирия.

• ЕС и Украйна трябва да работят за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС

• ЕС трябва да засили военната, икономическата и хуманитарната подкрепа за Киев

• Призив за десети пакет от санкции срещу Москва

Преди срещата на върха ЕС-Украйна, ЕП потвърждава ангажимента си към членството на Украйна в ЕС, като отново подчертава необходимостта от процес на присъединяване, основан на достойнства.

В четвъртък Парламентът одобри решението за започване на преговори по нови мерки за подобряване на условията за работниците в цифрови трудови платформи.

376 евродепутати гласуваха в подкрепа на мандата за преговори с държавите членки, 212 гласуваха против, а 15 се въздържаха.

На 1 февруари в София се проведе проява на високо равнище за отбелязване началото на строителните работи по междусистемната газова връзка България-Сърбия (известна още като IBS) на българска територия.

Днес, малко преди Световния ден за борба с рака, 4 февруари, Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представят първитепрофили на държавите по отношение на рака в рамките на Европейския регистър на неравенствата при раковите заболявания за всички държави — членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Европейската комисия даде одобрение за изграждане на близо 33 км от новата автомагистрала „Европа“ в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт Калотина на границата със Сърбия и околовръстния път на София. Инвестицията в размер на над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС ще допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа.

Българският еврокомисар Мария Габриел представи на пресконференция в Брюксел десет пилотни проекта по „Еразъм +“ относно създаването на европейска диплома за висше образование и възможностите за правен статут на европейските университетски алианси. В пресконференцията се включиха и ValérieGlatigny – министър на висшето образование на Федерация Валония-Брюксел и ЛucSels – ректор на Льовенския католически университет.

За да приведе допълнително практиките си в съответствие с правото на ЕС — главно във връзка с липсата на прозрачност и ясна информация за потребителите — Google се ангажира да въведе промени в няколко от своите продукти и услуги.

Президентът на Израел призова ЕП да работи за изкореняването на антисемитизма в Европа и да приеме определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции в съответствие с член 260, параграф 3 от ДФЕС за това, че не е транспонирала в националното си законодателство Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2018/2001).

Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел среща с представители на първите 44 проекта за създаването на Европейски иновационни екосистеми. Проектите се изпълняват по програма „Хоризонт Европа“ и са ключови за изпълнението на новата европейска иновационна програма.

Европейската комисия представя инициатива за допълнително укрепване и насърчаване на социалния диалог с конкретни действия на национално равнище и на равнището на ЕС.

Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха ключови лектори в Европейската конференцията по въпросите за Космоса. Командир на международната космическа станция (28.09.2022-12.10.2022), Саманта Кристофорети държи рекорда за жени за най-дълъг престой в Космоса при полет – 199 дни и 16 часа.

На 26 януари, четвъртък, от 11.30 ч. (българско време) президентът на Израел Исак Херцог ще направи обръщение към Европейския парламент по време на пленарната сесия, посветена на Международния ден в памент на жертвите на Холокоста.

Европейската комисия официално стартира Европейската инициатива за образна диагностика на рака с цел да подкрепи доставчиците на здравно обслужване, научноизследователските институти и новаторите в оптималното използване на иновативни, основани на данни решения за лечение и грижи за болните от рак.

Европейската комисия започва обществена консултация относно реформата на структурата на пазара на електроенергия в Европейския съюз с цел по-добра защита на потребителите от прекомерна нестабилност на цените, подпомагане на достъпа им до сигурна енергия от чисти източници и повишаване на устойчивостта на пазара.

Българският еврокомисар Мария Габриел бе на работно посещение в Благоевград, където проведе дискусии с ученици и студенти относно новостите по програма “Еразъм +” и възможностите по европейските програми за образование и мобилност. В 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Мария Габриел засади първото за България дърво от кампанията за целия ЕС „Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г.“

• Иранските власти трябва да прекратят репресиите срещу собствените си граждани

• Върховният лидер Али Хаменей и президентът Ибрахим Раиси трябва да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС

• Корпусът на гвардейците на ислямската революция следва да бъде добавен към списъка на ЕС с терористични организации

Всички отговорни за нарушаване на правата на човека трябва да бъдат подложени на санкции от страна на ЕС, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде включен в списъка на ЕС с терористични оргаизации, настояват членовете на ЕП.

• Необходим е специален международен трибунал, който да се занимава с престъплението агресия, извършено срещу Украйна

• Новият трибунал ще запълни правния вакуум в международното наказателно правосъдие

• Международни правни действия биха изпратили ясен сигнал към Русия и света

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП настояват руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за престъплението агресия срещу Украйна.

Българският еврокомисар Мария Габриел е в Давос за 53-ото издание на Световния икономически форум. Тя участва в ключовата сесия на тема „Глобална свързаност и устойчивост“, председателствана от Børge Brende - председател на Световния икономически форум.

 • ЕС трябва да увеличи военната помощ за Украйна, включително смъртоносни и тежки оръжия

• Членовете на ЕП призовават германския канцлер Шолц да достави бойни танкове Леопард 2 на Украйна

• Премахване на гласуването с единодушие за решения, които нямат военни последици, по-специално по отношение на санкциите и правата на човека

• Членовете на ЕП призовават за постоянно място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН

Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната ситуация, свързана с климата, предизвикаха тектонична промяна в геополитическия пейзаж, предупреждават членовете на ЕП.

• Геймърите трябва да бъдат по-добре защитени от манипулативни практики и пристрастяване

• Игрите за деца трябва да се съобразяват с тяхната възраст, права и уязвимост

• Секторът на видеоигрите има огромен потенциал за растеж и иновации, но се нуждае от подкрепа

В сряда Парламентът призова за по-добра защита на геймърите от пристрастяване и други манипулативни практики, като същевременно подчерта потенциала на този иновативен сектор.

Новоизбраният заместник-председател замества Ева Каили (независим член, Гърция) като пети заместник-председател в Бюрото на Парламента.

В сряда при тайно гласуване Марк Ангел (С&Д, Люксембург) получи абсолютно мнозинство от подадените гласове и беше избран за заместник-председател на Европейския парламент след два тура на гласуване.

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

• Нарастващите разходи за живот са най-неотложната грижа за 93% от европейците, следвани от заплахата от бедност и социално изключване (82%)

• Неотдавнашните кризи засилиха подкрепата на гражданите за Европейския съюз: 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, а 62% вярват, че членството в ЕС е „нещо добро“

• Гражданите очакват ЕС да продължи да работи по решения за смекчаване на последиците от серията последователни кризи

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците, сочи последното проучване на Евробарометър за Европейския парламент, публикувано днес.

Новият Кампус цели да даде видимост на възможностите за обучение, предлагани от ЕИТ

Българският еврокомисар Мария Габриел представи в Брюксел новата си инициатива „Кампус на Европейския институт за иновации и технологии“ (ЕИТ) заедно с директора на ЕИТ Martin Kern и изпълнителния директор на „ЕИТ-Градска мобилност“ Maria Tsavachidis.

62 931 участници в октомврийския кръг на DiscoverEU ще получат днес резултатите във връзка с кандидатурите си. Карта за пътуване ще получат общо 47 700 младежи на 18 години.

Европейската комисия предложи да се засилят правилата за предотвратяване и борба с трафика на хора.

Европейската комисия и правителството на Украйна подписаха днес пакет от мерки в размер на 100 милиона евро за реконструкцията и възстановяването на училищна инфраструктура, разрушена по време на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Подкрепата ще достигне до Украйна чрез хуманитарните партньори на ЕС и отчасти под формата на бюджетна подкрепа за правителството на Украйна. 

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на девети пакет строги санкции срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

Европейската комисия одобри Програмата „Развитие на регионите“, която предоставя над 1.8 милиарда евро за инвестиции в България. В основата й стои нов интегриран териториален подход, който предоставя на регионалните и местните власти възможността да планират и приоритизират инвестициите в съответствие със своите нужди и планове за развитие, както и да сключват партньорства на местно равнище с различни заинтересовани страни за реализирането на тези инвестиции.

Европейската комисия прави днес първо плащане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 млрд. евро за България, след като тя изпълни 22 ключови етапи и цели, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост.

• Всяка законодателна работа, свързана с Катар, трябва да бъде преустановена, а представителите на катарските интереси да нямат достъп до Парламента

• Настояване за независим етичен орган и повече сътрудничество между органите на ЕС

• Призив за забрана на равнище ЕС на даренията от трети държави за членовете на ЕП и политическите партии.

• Евродепутатите следва да подават декларации за имуществото си в началото и в края на мандата си

• По-бързи процедури за издаване на разрешителни за инсталации за възобновяема енергия

• Стимул за вътрешното производство на ЕС в условията на енергийна криза

• Схемата ще намали зависимостта от изкопаемите горива, внасяни от Русия

Предложеният закон ще ускори процедурата за издаване на разрешителни за нови инсталации за възобновяема енергия, като например слънчеви панели или вятърни генератори или за адаптиране на съществуващи такива.

• Непоколебима подкрепа за решение, постигнато чрез преговори за създаването на две държави

• Членовете на ЕП призовават за незабавно прекратяване на незаконните израелски селища

• Израел има право да се бори срещу актове на насилие и да защитава цивилното си население

• В Палестина трябва да се проведат дълго отлаганите избори

ЕС следва да организира международна конференция, която да върне решението за две държави в правилния път, за да се възстановят политическите перспективи за дълготраен мир.

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена на храбрия украински народ на церемония на 14 декември.

Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи дистанционно, както и от избрани лидери и членове на гражданското общество.

Европейската комисия отпусна днес над 6,5 милиарда евро на девет държави членки при последната трансакция по линя на SURE — инструмента, предназначен за защита на работните места и доходите, засегнати от пандемията от COVID-19. С днешното девето и последно плащане по линия на SURE предоставената финансова помощ на 19 държави членки възлиза на общо 98,4 милиарда евро.

Гражданите считат, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Парламентът трябва да се бори. 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС.

В Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат относно доклада за изпълнение на новата европейска програма за култура и стратегията на ЕС за международни културни отношения.

Европейската комисия предлага нови правила за засилване на използването на предварителна информация за пътниците.

Във вторник Европейският парламент реши да прекрати мандата на заместник-председателя Ева Каили.

• Членовете на ЕП настояват за по-добро използване на средствата на ЕС, да не се отпускат европейски средства за сегрегирани заведения

• Необходими са европейски реформи за подобряване на социалното участие, система на достъпните общности

• Призив за европейско законодателство за приобщаващи работни места

Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o'-the-Wisp ще се състезават за наградата LUX на публиката за 2023 г., беше обявено на Европейските филмови награди в събота

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола направи следното изявление при откриването на пленарната сесия в Страсбург в понеделник.

Европейската комисия предложи редица мерки, които да модернизират системата на ЕС на данъка върху добавената стойност (ДДС), да я направят по-ефикасна за предприятията и по-устойчива на измамите чрез приветстване и насърчаване на цифровизацията.

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел Срещата на върха на Европейския съвет по иновациите – най-мащабното събитие в Европа, обединяващо новатори, научни изследователи, предприемачи и инвеститори. Основна тема на събитието е бъдещето на европейската иновационна политика.

Европейската комисия одобри стратегическите планове по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на България и Румъния.

Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6 млрд. евро.

Европейската комисия прие основната работна програма на „Хоризонт Европа“ за 2023—24 г., по която с около 13,5 млрд. евро ще бъдат подпомогнати европейските научни сътрудници и иноватори, които търсят напредничави решения за екологичните, енергийните, цифровите и геополитическите предизвикателства.

В петък институциите на ЕС и над 500 граждани направиха оценка на последващите действия във връзка с предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Делегация на Европейската комисия, която е на посещение в града, даде пресконференция в Община Стара Загора.

Българският еврокомисар Мария Габриел е домакин на Европейската среща на върхаза образование, провеждаща се в Брюксел. В срещата участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Маргаритис Схинас.

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия утре ще организират проява за предоставяне на обратна връзка като последващо действие във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.

Европейската комисия предлага нови правила за целия ЕС относно опаковките, за да се пребори с този постоянно растящ източник на отпадъци и с объркването на потребителите. Средно, всеки европеец генерира годишно почти 180 kg отпадъци от опаковки и без предприемане на действия, до 2030 г. отпадъците от опаковки в ЕС ще се увеличат допълнително с 19 %, а отпадъците от пластмасови опаковки даже с 46 %.

Европейската комисия представи оценката си за Унгария в рамките на процедурата за обвързване с условия. Комисията счита, че независимо от предприетите стъпки, все още съществува риск за бюджета на ЕС, като се има предвид, че коригиращите мерки относно върховенството на закона все още не са изпълнени.

Европейската комисия представи на държавите членки различни варианти, за да се гарантира търсенето на отговорност от Русия за жестокостите и престъпленията, извършени по време на войната в Украйна.

Европейската комисия публикува първия си доклад за състоянието на подготвеността в областта на здравеопазването. В доклада се подчертава постигнатият напредък в областта на подготвеността и реакцията от началото на пандемията от COVID-19, като се поставя акцент по-специално върху медицинските мерки за противодействие.

На 2 декември институциите на ЕС ще представят на гражданските панели своите последващи действия във връзка с Конференцията и нейните предложения.

„Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност за повишаване на сигурността, бързината и удобството на пътниците – както в пътния, така и в железопътния сектор.

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви създаването на европейска лаборатория за качество на инвестициите в образованието. Комисар Габриел представи новата инициатива в Брюксел по време на Съвета на министрите на ЕС по образование. Целта на лабораторията е да подпомага държавите членки при предприемането на конкретни действия в образованието и обучението и при оценката на тяхната ефективност.

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в София конференцията “Жени в сферата на рисковия капитал”, организирана от основателя на Experior Venture Fund Кинга Станиславска. Събитието събра жени иноватори и предприемачи от България и цяла Европа. 

В периода 28 ноември– 2 декември в България пристига на екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия по покана на българските власти.

Председателят на ЕП Р. Мецола и Дарио Нардела, кмет на Флоренция и председател на мрежата „Евроградове“, откриха кампанията „Генератори на надежда“ за доставка на генератори на Украйна.

• Членовете на ЕП определят корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена"

• Парламентът призовава Катар и ФИФА да обезщетят всички жертви на подготовката на Световното първенство

• ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол

С началото на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар Парламентът изразява съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти преди турнира.

• Русия издава документи за пътуване в незаконно окупирани региони в Украйна и Грузия

• Необходим е координиран и последователен подход на ЕС за справяне с тези документи

• Лицата, които бягат от войната в Украйна, имат право да кандидатстват за убежище

Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

Европейската комисия прие програмите по линия на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) за България и Германия. Общият размер на отпуснатите за България средства, които обхващат този шестгодишен период, е 121 млн. евро, от които приносът на ЕС възлиза на 85 млн. евро.

• Предложените от Унгария "коригиращи мерки" не са достатъчни

• Унгария злоупотребява с гласуването с единодушие в Съвета, за да оказва натиск върху ЕС

• Комисията трябва да намери начини да гарантира, че помощта от ЕС ще стигне до крайните бенефициери

Комисията и Съветът трябва да устоят на натиска на Унгария и да пристъпят към приемането на мерки за замразяване на средствата от кохезионните фондове на ЕС.

• Дългосрочен заем при преференциални условия и при условие, че бъдат извършени реформи

• За покриване на основни обществени услуги, макроикономическа стабилност и възстановяване на инфраструктурата

• Предвидима и постоянна подкрепа за 2023 г. вместо ad hoc помощ

В четвъртък евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро за Украйна в периода на войната на Русия срещу страната.

В Мюнхен българският еврокомисар Мария Габриел и проф. д-р Johann-Dietrich Wörner дадоха начало на новия Европейски консултативен съвет за иновациите. Съветът за иновации ще обедини индустрията и нейния принос с иновационната програма на Мария Габриел.

Европейската комисия даде ход на поканата за представяне на предложения по програма „Еразъм+“ за 2023 г. С годишен бюджет от 4,2 милиарда евро, „Еразъм+“ увеличава подкрепата си за приобщаването, активното гражданство и демократичното участие, както и за екологичната и цифровата трансформация в ЕС и в международен план.

• Русия извършва военни престъпления и използва "терористични средства"

• Членовете на ЕП призовават за допълнителна международна изолация на Русия

• Закриване и забрана на свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда

• Деветият пакет от санкции на ЕС срещу Москва трябва да бъде завършен

След жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин срещу украинското цивилно население, членовете на ЕП признаха Русия за държава спонсор на тероризма.

• Няма алтернативи, които да заменят разширяването

• Реформа на процеса на вземане на решения за присъединяване и приемане на нови членове с квалифицирано мнозинство вместо с единодушие

• Преговорите за присъединяване следва да приключат до 2030 г.

Членовете на ЕП призовават ЕС да преодолее статуквото и да даде нов импулс на процеса на разширяване както сред държавите членки, така и в страните кандидатки.

Европейската комисия постави началото на цикъла на европейския семестър за 2023 г. за координация на икономическите политики. Пакетът се основава на икономическата прогноза от есента на 2022 г., която показа, че след силна първа половина на годината икономиката на ЕС е навлязла в много по-трудна фаза.

Европейската комисия прие последния си доклад относно стъпките, предприети от Румъния за изпълнение на ангажиментите ѝ по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В доклада се прави преглед на постигнатия напредък по оставащите препоръки и изпълнението на показателите по МСП след доклада по МСП от юни 2021 г. 

На тържествена церемония в Страсбург членовете на ЕП отбелязаха създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г., предшественик на ЕП

• Определят се 11 важни сектора, включително цифрова инфраструктура, водоснабдяване, продоволствие и здравеопазване

• Въвеждат се хармонизирани правила и определения за по-добра защита на ЕС

• Държавите членки трябва да изготвят национални стратегии за устойчивост и да подобрят трансграничната комуникация

Европейският парламент прие нов закон за по-ефективна защита на основната инфраструктура на ЕС.

• 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от по-слабо представения пол

• Ще се прилагат възпиращи санкции за дружества, които не спазват правилата

• Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители

Европейската комисия одобри своя доклад за напредъка към постигането на европейското пространство за образование. В доклада се прави преглед на текущите инициативи на ЕС и тенденциите във връзка с напредъка към постигането на целите на равнище ЕС в областта на образованието и обучението, като също така се набелязват задачите с оглед на междинната цел за 2025 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Финландия Санна Марин откриха тазгодишното издание на най-мащабното събитие за иновации в света “Slush” в Хелзинки.

Специално проучване на Евробарометър, публикувано днес, съдържа преглед на отношението на европейците към антибиотиците.

Изминаха пет години, откакто Европейският парламент, Съветът и Комисията обявиха Европейския стълб на социалните права на Социалната среща на върха в Гьотеборг през 2017 г. Днес, по време на първия Европейски форум за заетостта и социалните права, ЕС прави преглед на постигнатия напредък и гледа към бъдещето.

Българският еврокомисар Мария Габриел организира първия по рода си семинар „Културата: двигател за здравето и благосъстоянието в ЕС“ съвместно с Европейския парламент. В семинара в Брюксел, който тя съпредседателства с председателя на Комисията по образование и култура в ЕП SabineVerheyen, се включиха представители на Световната здравна организация, евродепутати и културни дейци от цяла Европа.

Със Законодателния акт за цифровите услуги днес влиза в сила важен нов набор от правила на ЕС за по-безопасна и по-отговорна онлайн среда.

Европейската комисия призовава Съвета да вземе без по-нататъшно забавяне необходимите решения, за да се даде възможност на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. В приетото днес съобщение Комисията прави преглед на стабилните резултати, постигнати от трите държави членки при прилагането на шенгенските правила.

Българският еврокомисар Мария Габриел и министърът на промишлеността и технологиите на Турция MustafaVarank проведоха в Брюксел първа по рода си среща на високо равнище ЕС – Турция в областта на научните изследвания и иновациите. Зелената сделка, индустриите на бъдещето и участието на Турция в европейските програми за наука и иновации бяха трите основни теми на дискусията.

Европейската комисия започва от днес целева консултация за събиране на мнения относно развитието на върховенството на закона във всички държави членки на ЕС в рамките на подготовката на Доклада за върховенството на закона за 2023 г.

Консултацията е насочена към професионалните сдружения в съдебната система, гражданското общество, неправителствени и международни организации, агенции на ЕС и др. Получената информация ще подпомогне оценката на Комисията на ситуацията в областта на върховенството на закона в държавите членки. Като част от консултацията Комисията също така ще събере информация за това, как и до каква степен държавите членки са изпълнили първите препоръки, отправени в доклада за 2022 г.

Контекст

Докладът относно върховенството на закона е в основата на годишен цикъл на мониторинг, чиято цел е да се предотвратят проблеми, преди те да се появят или влошат, и да се насърчи културата на върховенство на закона.

Консултацията е достъпна онлайн до 20 януари 2023 г.

На 14 и 15 ноември в София ще има мисия на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. Начело на делегацията ще бъде г-жа Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група. Събитието ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на Европейската комисия в България.

Ще бъдат проведени срещи с президента Румен Радев, със служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, с министри от правителството, както и с народни представители от различни парламентарни комисии.

• Механизмът за възстановяване и устойчивост като ефективен инструмент за осигуряване на сигурна и екологична енергия

• Подкрепа за уязвими домакинства, МСП и микропредприятия

• Новите правила ще обхващат мерки, започващи от 1 февруари 2022 г. нататък

Членовете на ЕП постигнаха съгласие за включването на мерките на REPowerEU в националните планове за възстановяване, за да се подкрепи независимостта от руските изкопаеми горива и да се ускори екологичният преход.

• Хърватия отговаря на необходимите условия, за да стане член на Шенгенското пространство

• Сега Съветът трябва да вземе решение за премахване на граничния контрол

• Спазването на основните права по външните граници следва да се оценява непрекъснато

Комисията прие предложение за регламент, който цели да се повиши прозрачността в отрасъла на краткосрочното настаняване под наем и да се помогне на публичните органи да осигурят балансираното му развитие като част от сектора на устойчивия туризъм.

Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на Съвета за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

С бюджет удвоен до 3 милиарда евро тази публикувана през 2022 г. покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти ще ускори внедряването на промишлени решения за декарбонизация на Европа.

Европейската комисия предлага по-строги правила относно замърсителите на атмосферния въздух, повърхностните и подземните води и пречистването на градските отпадъчни води. Чистият въздух и вода са от съществено значение за здравето на хората и екосистемите. Само замърсяването на въздуха означава, че близо 300 000 европейци умират преждевременно всяка година, а предложените нови правила ще доведат до намаляване на броя на случаите на преждевременна смърт, дължащи се на фини прахови частици (ПЧ2.5), с над 75 % за десет години. Всички нови правила осигуряват ясна възвръщаемост на инвестициите благодарение на ползите в здравеопазването, икономиите на енергия, производството на храни, промишлеността и биологичното разнообразие. Като извлича поуки от действащото законодателство, Комисията предлага едновременно да се намалят допустимите нива на замърсители и да се подобри прилагането, за да се гарантира, че целите за намаляване на замърсяването се постигат по-често на практика.

EITA2Българският еврокомисар Мария Габриел връчи в Брюксел за втора поредна година създадената по нейна инициатива Европейска награда за иновативно преподаване. Тя цели признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Всяка година наградата има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е „Да учим заедно, да насърчаваме творчеството и устойчивостта" и е тясно свързана с инициативата „Нов европейски Баухаус".

„Насърчаването на творчеството, приобщаването и устойчивостта в училище са в основата на Европейската награда за иновативно обучение 2022 г. Това са и теми, тясно свързани с инициативата „Нов европейски Баухаус". Наградата е не само признание за труда на учителите – днешните будители. Целта е да привлича млади хора в професията и да дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците да разгръщат творческия и иновативния си потенциал", споделя Мария Габриел.

С Европейската награда за иновативно обучение се отличават иновативни учители и училища от 29 държави, участващи в програма „Еразъм+" в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите е осъществен от националните агенции по „Еразъм+". Българските лауреати тази година са Обединено детско заведение „Радост" – Бургас, ОУ „Хр. Смирненски" от Хасково, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров" от Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии "Мария Кюри" от Разград.

Българският еврокомисар Мария Габриел откри във Вроцлав – Полша мащабния „Форум за технологии в Централна Европа“ заедно с евродепутата проф. Йежи Бузек - председател на Европейския парламент в периода 2009-2012г. и бивш министър-председател на Полша, и председателя на Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика в Европейския парламент Кристиан Бушой. Събитието събра министри на науката, представители на европейските институции, академичните и научните среди, бизнеса. 

Според специално проучване „Евробарометър“, публикувано днес, европейците са обезпокоени от последиците от замърсяването на въздуха за здравето и околната среда.

• ЕС трябва да покаже лидерство, като повиши целите си за намаляване на емисиите до 2030 г.

• Нахлуването на Русия в Украйна подчертава колко неотложна е реформата на глобалната енергийна система

• Спазване на годишния ангажимент за финансиране на борбата с изменението на климата в размер на 100 млрд. щатски долара и начало на плащанията през 2022 г.

• ЕС е с най-голям принос във финансирането на борбата с изменението на климата за развиващите се страни

Парламентът призовава всички държави да поставят по-високи цели в областта на климата до 2030 г. преди COP27, за да ограничат глобалното затопляне в съответствие с Парижкото споразумение.

• Общият бюджет, определен от ЕП за следващата година е 187.3 милиарда евро, преди старта на преговорите с държавите членки

• Възстановено е необходимото финансиране за ключови програми, съкратени от правителствата на държавите от ЕС

• Над 850 милиона евро са добавени за по-добро справяне с последиците от войната в Украйна

• Значително увеличение за програми по „Еразъм+“, действия в областта на климата и трансевропейските мрежи

Членовете на ЕП настояват за бюджет на ЕС за 2023 г., който да компенсира по-ефективно последиците от войната в Украйна и процеса на възстановяване от пандемията.

Двама журналисти, Клемон Ди Рома и Карол Валад, получиха наградата „Дафне Каруана Галиция“ за 2022 г. за документалния филм „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“.

Филмът е копродукция на Découpages и Arte G.E.I.E. За първи път той е излъчен по Arte Reportage на френски, немски и английски език, а после и по France 24. Материалът е публикуван и във френския вестник Le Monde.

Членовете на ЕП присъдиха на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2022 г.

• Необходимо е по-бързо разполагане на зарядни станции по основните пътища на ЕС

• Осигуряване на лесно за използване и достъпно зареждане с електроенергия/презареждане с гориво

• Необходими са мерки за ограничаване на въглеродните емисии в морския сектор

За да стане ЕС неутрален по отношение на климата, ЕП настоява за станции за зареждане с електроенергия на всеки 60 км, станции с водород на всеки 100 км и за по-малко емисии от кораби.

В дебат със Съвета и Комисията относно срещата на върха на Европейския Съвет през октомври евродепутатите призоваха лидерите да не губят повече време и да предприемат спешни действия за справяне с енергийната криза.

Българският еврокомисар Мария Габриел представи на пресконференция днес доклад и препоръки за качествени инвестиции в образованието и обучението. Те са резултат от работата на експертната група, създадена от комисар Габриел и включваща 15 експерти от 15 държави на Европейския съюз.

Европейската комисия прие преразгледано съобщение относно правилата за държавна помощ за научни изследвания, развойна дейност и иновации („Рамка за НИРДИ от 2022 г.“), в което се определят правилата, съгласно които държавите членки могат да предоставят държавна помощ на предприятията за дейности, свързани с НИРДИ, като същевременно гарантират еднакви условия на конкуренция. Рамката за НИРДИ от 2022 г., която допринася за стратегическите цели на ЕС, свързани с екологичния и цифровия преход, влезе в сила днес.

• България и Румъния отдавна изпълняват необходимите критерии

• Разширяването на Шенген изисква единодушие в Съвета на ЕС

• Изключването е дискриминационно и има отрицателно въздействие върху вътрешния пазар на ЕС

Европейската комисия предлага нов регламент за извънредни ситуации с цел справяне с високите цени на газа в ЕС и гарантиране на сигурността на снабдяването през тази зима. Това ще бъде постигнато чрез съвместно закупуване на газ, механизми за ограничаване на цените на газовата борса TTF, нови мерки за прозрачно използване на инфраструктурата и солидарност между държавите членки, както и непрекъснати усилия за намаляване на потреблението. Регламентът съдържа следните елементи:

Според окончателните данни за смъртните случаи по пътищата на ЕС за 2021 г., публикувани днес от Европейската комисия, загиналите са около 19 900 души. Това е увеличение с 6 % в сравнение с 2020 г. Увеличението следва безпрецедентния годишен спад от 17 % между 2019 г. и 2020 г., силно повлиян от по-ниските равнища на трафика, дължащи се на ограничителните мерки, наложени от пандемията.

• Фиктивни референдуми, проведени под дулата на автомати, са "незаконни и нелегитимни"

• Руските заплахи за използване на ядрени оръжия няма да възпрат ЕС от по-нататъшна помощ за Украйна

• Призив за създаване на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна

• Инцидентът със "Северен поток" показва, че европейската критична инфраструктура се нуждае от по-голяма защита

Членовете на ЕП призовават всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в Украйна и опита на Русия да придобие територия със сила.

• Призив за безпристрастно разследване на убийството

• Солидарност с иранските жени и подкрепа за мирните протести срещу системното потисничество

• Иранските власти трябва да освободят протестиращите и да оттеглят всички обвинения срещу тях

Парламентът осъжда смъртта на Махса Амини в Иран и призовава ЕС да наложи санкции на убийците й и на лицата, участвали в потушаването на последвалите улични протести.

• Призив за подходящ таван на цените за вноса на газ по тръбопроводите и мерки за справяне със спекулациите

• Необходими са по-нататъшни стъпки за въвеждане на данък върху извънредни печалби

• Мерките трябва да останат в съответствие с целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г.

• Членовете на ЕП отново призовават за незабавно и пълно ембарго върху руския внос на петрол, въглища, ядрено гориво и газ

ЕП се застъпва за повече спешни мерки за намаляване на натиска върху европейските домакинства и предприятия, причинен от бързото покачване на цените на енергията.

• По-ефективно насочване на средствата на ЕС за посрещане на нуждите на ромите

• Фокус върху децата, младежите и участието на ромите за подобряване на социалното приобщаване

• Подпомагане на ромите за напускане на неподходящите селища

В сряда Парламентът прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

• Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети — от полза за околната среда и за потребителите

• USB-C ще стане новият стандарт за преносими устройства, който предлага висококачествено зареждане и трансфер на данни

• Купувачите ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно

След одобрението на Парламента, потребителите в ЕС ще могат в най-скоро време да се възползват от възможността да зареждат електронните си устройства с едно зарядно.

Готов е първият законодателен пакет за Здравния съюз, основан на уроците от пандемията от COVID-19

• ЕС ще бъде по-добре подготвен и ще може по-добре да координира действията си при здравни кризи

• Въвеждат се по-ясни правила за съвместно възлагане на обществени поръчки за лекарства и медицински изделия

Парламентът одобри нови мерки за укрепване на капацитета на ЕС за предотвратяване и контрол на огнища от заразни болести и за справяне с трансгранични заплахи за здравето.

• Дискриминацията и насилието, основано на пола, продължават да съществуват

•Медиите и съдебната система са подложени на неоправдана намеса

•Правата на гражданите и справедливото разпределение на средствата на ЕС са застрашени

•Членовете на ЕП категорично осъждат отблъскването и насилието по границите на ЕС

В последната оценка на Парламента за положението с основните права в ЕС се посочват многобройни опасения и се изисква от държавите членки да действат в защита на европейските ценности.

•Положението се влошава и Унгария вече се определя като хибриден режим на „изборна автокрация“

•Бездействието на ЕС изостря отстъплението; средствата за възстановяване следва да бъдат задържани, докато страната не изпълни препоръките и съдебните решения на ЕС

•Липсата на напредък в процеса по член 7 от Договора за ЕС би представлявала нарушение на принципите на правовата държава от страна на Съвета

В годишния дебат за състоянието на ЕС евродепутатите отправиха питания към председателя Фон дер Лайен относно работата на Комисията през изминалата година и предстоящите ѝ планове.

•Делът на енергията от възобновяеми източници трябва да се увеличи до 45% до 2030 г.

•Целите за икономии на енергия се увеличават до 40% от крайното потребление на енергия и 42,5% от потреблението на първична енергия

•Преразглеждането на два закона ще спомогне за борбата с изменението на климата и за повишаване на енергийната сигурност

Европейският парламент иска до 2030 г. възобновяемата енергия да се използва много повече, а потреблението на енергия да бъде значително намалено.

• Минималната работна заплата трябва да гарантира достоен стандарт на живот

•Правила на ЕС за спазване на националните практики за определяне на работните заплати

• Колективното договаряне ще бъде засилено в държави, в които обхваща по-малко от 80% от работниците

• Право на правна защита на работниците, техните представители и членовете на синдикалните организации в случай на нарушаване на правилата

Минималните работни заплати във всички страни от ЕС трябва да осигуряват достойни стандарти на живот и труд, а държавите членки следва да насърчават колективното договаряне за заплащането.

Във вторник Чешкото председателство на Съвета на ЕС и Европейската комисия обсъдиха с Парламента мерки срещу драстичното повишаване на цените на енергията.

• Изменение на климата: нови правила за предприятията за ограничаване на обезлесяването в световен мащаб - От 1990 г. до 2020 г. обезлесената площ е по-голяма от тази на ЕС, като потреблението в ЕС представлява около 10% от тези загуби

• Парламентът иска новите правила да обхванат също така свинското, овчето и козето месо, птичето месо, царевицата, каучука, дървените въглища и печатните хартиени продукти

• Правата на човека и правата на коренното население да бъдат добавени като изисквания

С цел борба с глобалното изменение на климата и загубата на биологично разнообразие, ЕП изисква от дружествата да гарантират, че продуктите, продавани в ЕС, не произхождат от обезлесени или деградирали земи.

В Лисабон председателят на Парламента Роберта Мецола произнесе реч относно значимостта на утвърждаването на Европа като фактор за справяне със съвременните глобални предизвикателства. "Светът се нуждае от Европа в най-добра форма. Нуждаем се от тази надежда."

Европейската комисия представи на Съвета предложение за решение за отпускане на допълнителна финансова подкрепа в размер на 460 милиона евро за България по линия на инструмента SURE, с което общата подкрепа за страната достигна 971 милиона евро.

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 218 милиона евро (426 милиона лева) за подпомагане на определени земеделски производители в контекста на нахлуването на Русия в Украйна.

"НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!"Това е посланието на кампанията на Европейската комисия в България, включваща видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията.

Европейската комисия и Moderna постигнаха споразумение да откликнат по-добре на нуждите на държавите членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимата. 

• 72% от анкетираните заявяват, че неотдавна са прочели, видели или чули нещо за Европейския съюз, а 57% — за Европейския парламент

• Телевизията доминира като основен източник на новини (75%). Това важи особено за по-възрастните хора

• Като цяло обществените телевизии и радиостанции се смятат за най-надеждния източник на новини в ЕС (49%), следвани от печата (39%) и частните телевизионни канали и радиостанции (27%)

Евродепутатите посочват новите рискове от измами, предизвикани от пандемията от COVID-19, и призовават всички държави членки да си сътрудничат за предотвратяване на измамите, свързани с фондовете на ЕС за възстановяване.

• Не беше постигнато абсолютното мнозинство от членовете на ЕП, необходимо за отхвърляне на предложението на Комисията

• Ако и Съветът не възрази, делегираният акт за таксономията влиза в сила на 1 януари 2023 г.

Във вторник евродепутатите дадоха положително становище отностно кандидатурата на Хърватия да стане най-новият член на еврозоната от 1 януари 2023 г.

С 539 гласа "за", 45 гласа "против" и 48 "въздържал се" Парламентът прие доклада на Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), в който се посочва, че Хърватия изпълнява всички критерии за приемане на еврото от 1 януари 2023 г.

Днес, от 10.00 ч., в Дома на Европа и онлайн, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Европейски мерки в защита на българския потребител".

Целта на събитието е да представи наскоро приетите от Европейския парламент мерки в защита на европейските потребители, като обърне специално внимание на правилата за единно зарядно устройство, безопасността на продуктите, включително защитата при пазаруване онлайн, Законодателния акт за цифровите услуги и др. Ще бъдат обсъдени също така и механизмите за защита на потребителските права в България, като бъдат посочени и някои добри европейски практики в тази област.

•Грузия също трябва да стане кандидат, след като завърши необходимите реформи

•Никаква "ускорена процедура" за членство в ЕС; присъединяване само въз основа на заслугите и след изпълнение на критериите

•Разширяването на ЕС е в интерес на самия Европейски съюз

Лидерите на ЕС трябва да изпълнят историческата си отговорност и да дадат ясен политически сигнал на Украйна, Молдова и Грузия, потвърждавайки европейската им перспектива.

• Попълване на запасите, за да бъдат защитени гражданите и предприятията, в случай че доставките на газ намалеят

• Равнище от минимум 80% на запасите от газ към 1 ноември 2022 г.

• Мерки за защита на резервите срещу външна намеса

• Обявяване на газовите хранилища за критична инфраструктура

Целта на закона е стратегическите запаси от газ на ЕС да се попълнят преди зимата, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки на фона на руската война срещу Украйна.

• Реформа на схемата за търговия с емисии: по-бързо отпадане на безплатните квоти за промишлеността и по-нататъшно включване на гражданите в СТЕ II

• По-широко и по-бързо прилагане на новия инструмент за изместване на въглеродни емисии

• Социален фонд за климата, който да се бори с енергийната бедност и бедността по отношение на мобилността

Евродепутатите приеха позиция относно три¬ ключови законодателни проекта на ЕС за намаляване на парниковите емисии с поне 55% до 2030 г. и за защита на работните места и гражданите.

• 65% от европейците считат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам

• Икономическите санкции на ЕС срещу Русия се подкрепят от 80% от респондентите

• С оглед на войната в Украйна 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен

• Само 10% от анкетираните имат положителни нагласи към Русия

Войната на Русия срещу Украйна е засилила обществената подкрепа за ЕС, установи пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

• ЕП призовава държавните и правителствени ръководители да създадат Конвент за преразглеждане на Договорите

• Първи пакет от предложения за нова институционална структура на ЕС

• Премахване на правото на вето, повече правомощия на ЕС в областта на здравеопазването, енергетиката, отбраната и социалните и икономическите политики

• Пълно и пряко право на законодателна инициатива за Парламента и по-добра защита на основополагащите ценности

В четвъртък Парламентът прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да се съгласи да започне процес на преразглеждане на Договорите за ЕС.

•Тясното сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност е от жизненоважно значение

•Няма подобрение по отношение на основните свободи, демокрацията и принципите на правовата държава

•Турция следва да разглежда добросъвестно заявленията на Швеция и Финландия за НАТО

Без ясен и значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, ЕП не може да предвиди възобновяване на преговорите за присъединяване с Турция, предупредиха евродепутатите във вторник.

Португалски проект за трансгранично сътрудничество чрез музика спечели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2022 г.

•Извършителите на военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съда

•Подкрепа за украинските власти и Международния наказателен съд при събирането на доказателства

•Бързите действия са от решаващо значение

Екипът на Информационен център Европа Директно – Стара Загора създаде и продължава традицията за ежегодното отбелязване на 9 май – Деня на Европа с местните власти от региона и с участието на ученици от начален и основен курс на образование, учители, родители и граждани. През последните девет години инициативата е провеждана успешно във всички 11 общини в региона.

За отбелязването на 9 май през 2022г. екипът на ИЦ Европа Директно – Стара Загора отново е включил в Календара си мероприятия с децата от всяка община, които да ги въвлекат в историята и живота на Европейския съюз. Учениците се включиха в отборно състезание по нареждане на гигантски забавен пъзел на Европа и в индивидуална викторина. И тази година не са забравени и безплатни печатни издания за тях и за техните родители.

В рамките на по-малко от две седмици, екипът ни успя да мине през всички общински центрове в областта. Може да усетите част от емоциите в следващите снимки.

•Затягане на санкциите срещу транспортния сектор на Русия

•Повече средства за военна мобилност в рамките на ЕС

•Помощ за туризма в подкрепа на Украйна

Членовете на ЕП приветстват европейските транспортни и туристически оператори за помощта им за бежанците от Украйна, изискват от Русия да върне откраднатите самолети

•Евродепутатите приветстват амбициозния и конструктивен резултат от пленарната сесия на Конференцията•Парламентът ще подготви конкретни предложения за започване на преразглеждането на основополагащите договори за ЕС•По-голяма интеграция в области като енергетика, отбрана, институции на ЕС, приобщаващ и устойчив растеж

•Необходимо е право на законодателна инициатива за Парламента и прекратяване на единодушието в Съвета

•Членовете на ЕП са готови да дадат своя принос, за да гарантират, че очакванията на гражданите ще бъдат изпълнени

•По-малко излишни кабели и зарядни устройства: в полза на околната среда и потребителите

•USB Type-C порт за зареждане като нов стандарт за преносими устройства

•Членовете на ЕП искат хармонизиране на безжичното зареждане

 •Избиране на 28 допълнителни членове на ЕП чрез общи за целия ЕС листи, за да се осигури балансирано географско представителство

•Възможност за гласуване по пощата във всички държави членки, определяне на общ минимален изборен праг и възможност 18-годишните да се кандидатират в избори

•Листи с редуващи се по полов признак кандидати или квоти за гарантиране на равенството между половете

•Избори във всички страни от ЕС на 9 май

Парламентът стартира реформата на Акта за избиране на членове на ЕП с цел преминаване от 27 отделни избори с различни правила към единни европейски избори

•Призив за специален трибунал на ООН за военните престъпления в Украйна

•Увеличаване на доставките на оръжия, за да се даде възможност Украйна да се защитава сама

•Употребата на оръжия за масово унищожение от страна на Русия би довела до възможно най-тежките последици

ЕП изразява възмущението си от извършени от руските въоръжени сили зверства, за които се съобщава, , и настоява извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност.

•По-бърз достъп на правителствата от ЕС до средствата по програмата "REACT-EU"

•Страните от ЕС ще получат предварително 15 % от помощта

•Държавите с най-голям брой бежанци, пристигнали от Украйна, ще получат незабавно 45 % от средствата от фонда за възстановяване

Страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно 3,4 млрд. евро, решиха евродепутатите в четвъртък.След като по време на последната пленарна сесия

Медиен пакет с аудио-визуални материали и прессъобщения относно посещението на Р. Мецола в Киев и Полша.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посети Киев в петък, за да изрази подкрепата на Европейския съюз към украинския народ, да осъди необоснованото руско нападение и да изрази надеждата си за бързото разрешаване на конфликта.

Конференцията за бъдещето на Европа навлиза във финален етап: на пленарното заседание на 25-26 март бяха разгледани конкретни предложения за промени в ЕС.

В четвъртък членовете на ЕП изслушаха Европейската комисия и Съвета относно плановете за съвместни европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия

•Влиянието на олигарсите в ЕС достига безпрецедентни размери

•Необходимо е спешно хармонизиране на докладването и по-строги правила срещу конфликти на интереси

•Въвеждане на тавани на плащанията от бюджета на ЕС на отделни физически лица

Капацитетът на ЕС да спре олигарсите да получават средства от ЕС е ограничен поради силно фрагментираните системи за докладване и липсата на сътрудничество между държавите от ЕС.

•Повече от 10 млрд. евро за нуждите на бежанците

•ЕС ще плати всички средства по сметките за сближаване за 2021 и 2022 г.

•Ще бъдат предоставени до 420 млн. евро от неизползваните средства по линия на вътрешните работи за периода 2014-2020 г.

В четвъртък ЕП даде зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна.

Месец след като Русия нападна Украйна, членовете на ЕП единодушно осъдиха бруталното нашествие и призоваха ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Москва и да защити европейската икономика.

Пленарното заседание, към което се присъединиха украински граждани и депутати, посвети втора пълна сесия за преглед на препоръките на гражданските панели в рамките на Конференцията.

 • По-устойчиви и по-лесни за подмяна батерии, включително за смартфони
 • Стандарти за надлежна проверка по цялата верига за създаване на стойност
 • По-амбициозни цели за управление на отпадъците

•„Златните паспорти“ са „спорни от етична, правна и икономическа гледна точка и пораждат редица сериозни рискове за сигурността“

•Членовете на ЕП искат общи правила на ЕС относно „златните визи“ за борба с изпирането на пари и корупцията

•Въвеждане на налог върху „златните визи“, който да се събира на равнище ЕСЕП се тревожи, че гражданството на ЕС се продава, и предлага нови общи правила за справяне с многото проблеми, свързани със схемите за „гражданство/право на пребиваване срещу инвестиции“.

•Злонамерени и авторитарни държави, като Русия и Китай, манипулират информацията, за да накърнят демокрацията в ЕС

•Европейските граждани и правителства до голяма степен не са наясно със заплахите от чуждестранните сили

•Призив за санкции срещу чуждестранна намеса и кампании за дезинформация

•Властите следва да обмислят възможността за отнемане на лицензите на организации, разпространяващи чуждестранна държавна пропаганда

След нашествието на Русия в Украйна, членовете на ЕП призовават за повече усилия на ЕС в областта на отбраната и за по-нататъшни стъпки за намаляване на енергийната зависимост от Кремъл.

Заключителното заседание на гражданския панел по въпросите на икономиката, образованието, младежта, културата, спорта и цифровизацията се проведе в Дъблин през уикенда.

Днешният Съвет по енергетика се проведе при извънредни, трагични обстоятелства, тъй като войната в Европа бушува и народът на Украйна се бори за живота, страната и свободата си. Сега е моментът Европа да го подкрепи.

По време на дебат относно руското нашествие в Украйна членовете на ЕП изразиха непоколебима подкрепа за Украйна и за усилията за сближаване на страната с европейската общност.

• За първи път репротоксичните вещества са обхванати от задължителни максимални нива на експозиция

• Гранични стойности на експозиция за акрилонитрил и никелови съединения, преразглеждане в посока надолу на граничните стойности за бензен

• По-добро обучение на здравните работници за работа с опасни лекарствени продукти

В четвъртък ЕП даде окончателна зелена светлина за актуализиране на правилата на ЕС за ограничаване на експозицията на работниците на канцерогени, мутагени и репродуктивно токсични вещества.

• Заем в размер на 1.2 милиарда евро за покриване на недостига на външно финансиране, причинен от острата криза

• Първият транш ще бъде изплатен незабавно, ако са изпълнени определени условия

В сряда, евродепутатите дадоха зелена светлина за макрофинансов заем за Украйна в размер на 1.2 милиарда евро с цел покриване на нуждите от външно финансиране през 2022 г.

По време на дебат относно отношенията между ЕС и Русия, европейската сигурност и военната заплаха на Русия срещу Украйна, депутатите призоваха за единен отговор и изразиха подкрепа за Украйна.

• "Златните паспорти" са неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват сериозен риск за сигурността

• "Златните визи" трябва да бъдат регулирани и компенсирани с налог на равнище ЕС

• Трети страни, които имат безвизов достъп до ЕС също трябва да прекратят своите схеми за "златни паспорти".

Проектодокладът за законодателна инициатива съдържа редица мерки за решаване на проблемите, свързани със "схемите за гражданство и пребиваване срещу инвестиции".

• Гражданите на ЕС искат от ЕП да защитава демокрацията: една трета от респондентите (32%) считат, че това е най-важната европейска ценност, която трябва да бъде защитена, следвана от свободата на словото и мисълта (27%) и правата на човека (25%)

• Общественото здравеопазване (42%), бедността и социалното изключване (40%), както и изменението на климата (39%) са основни политически приоритети

• 58% от гражданите на ЕС искат по-значима роля за Парламента в бъдеще

Подкрепата на гражданите за ЕС, и по-специално за ЕП, се е увеличила значително по време на пандемията от Covid-19, показва ново проучване на Евробарометър, публикувано във вторник.

• Повече от половината млади хора гледат на изменението на климата като на основно глобално предизвикателство за бъдещето на ЕC

• Девет от 10 млади европейци са съгласни, че борбата с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве и благосъстояние, като 87 % от всички анкетирани също споделят това мнение

• 43 % от анкетираните заявяват, че основната полза от участието на европейските младежи в Конференцията за бъдещето на Европа е съсредоточаването върху въпроси, които са от интерес за тях

• 81 % от анкетираните заявяват, че са щастливи да живеят в ЕС

• 68 % от европейците са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят; а според 67 % от европейците проектът на ЕС предлага бъдеща перспектива за европейската младеж

Днес Европейският парламент и Комисията публикуват съвместно специално проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа.

Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в четвъртък, 27 януари.

•Членовете на ЕП дават зелена светлина за започване на преговори с държавите членки

•Мерки за борба с незаконните продукти, услуги и съдържание онлайн, включително ясно определени процедури за тяхното премахване

•Повече възможности за рекламиране без проследяване и забрана за използване на данни на непълнолетни лица за таргетирани реклами

•Получателите на услуги ще имат право да търсят обезщетение за вреди

•Задължителни оценки на риска и по-голяма прозрачност по отношение на алгоритмите с цел борба с вредното съдържание и дезинформацията

• По-добра готовност за кризи и управление на лекарствените продукти и медицинските изделия

• Нова платформа на ЕС за мониторинг и докладване на недостига на лекарства

• По-голяма прозрачност по отношение на недостига на лекарства, клиничните изпитвания и разрешенията за търговия

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 3,07 милиона евро (6 милиона лева) в подкрепа на туроператори, засегнати от пандемията от коронавирус.

Във вторник евродепутатите избраха Роберта Мецола (ЕНП, Малта) за председател на Европейския парламент до 2024 г. с 458 гласа на първи тур.

Хора от целия ЕС гласуваха във Варшава на 9 януари препоръки за подобряване на здравеопазването, борбата с промените в климата и опазването на природата.

В рамките на Конференцията за бъдещето на Европа полската столица приветства около 200 участници за третата и последна среща на граждански панел, посветен на промените в климата, околната среда и здравеопазването.

 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина на 11 януари. Парламентът ще почете паметта му на церемония в понеделник в Страсбург.

Европейската комисия обяви резултатите от последния кръг на DiscoverEU: 60 950 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

presidency-council-logo-whiteПриоритетите на френското председателство са отразени в неговото мото: „Подем, сила, принадлежност“:

 • подем, за да може Европа да премине успешно през екологичния и цифровия преход
 • сила, за да защитаваме и утвърждаваме нашите ценности и интереси
 • принадлежност, за да изградим и развиваме споделена европейска визия чрез културата, ценностите ни и общата ни история

В речта, която френският президент Еманюел Макрон произнесе на 9 декември 2021 г., за да представи приоритетите на френското председателство, той изтъкна, че дейностите му ще се съсредоточат в три основни области:

 • изпълнението на програма за европейски суверенитет, т.е. за способността на Европа да съществува в света по начина, по който съществува в момента, и да защитава своите ценности и интереси
 • изграждането на нов европейски модел за растеж
 • създаването на Европа с по-човешко измерение

•Прекратяване на нелоялните търговски практики от страна на големите онлайн платформи•Нови задължения и забрани, които се прилагат пряко за т.нар. пазачи на информационния вход на пазара

•Европейската комисия ще прилага правилата в сътрудничество с националните органи

•Ограничения за „ликвидиращите придобивания“

•Минимален размер на глоби от 4% до 20% от общия оборот

ЕП одобри започването на преговори с държавите членки относно правилата за това какво големите онлайн платформи могат да правят и какво не в ЕС.

•Необходимост от премахване на политическите и административните връзки с организираната престъпност

•Отговорните органи трябва да отворят архивите на бивша Югославия

•ЕС следва да либерализира визовия режим с Косово без по-нататъшно забавяне

Членовете на ЕП подчертават, че борбата с организираната престъпност и напредъкът към интеграция с ЕС са взаимно допълващи се процеси и призовават за ускоряване на процеса на интеграция.

•Парламентът осъжда значителното руско военно присъствие по границите с Украйна

•Санкциите срещу Русия следва да включват изключване от платежната система SWIFT

•Русия не решава бъдещето на Украйна

На фона на нарастващите руски военни заплахи срещу Украйна, членовете на ЕП заявяват, че всяка агресия от страна на Москва би билa на висока икономическа и политическа цена.

 • Енергийна инфраструктурна политика за постигане на целите за неутралност по отношение на климата
 • Финансовите средства следва да подкрепят инфраструктура за пренос на водород, улавянето и съхранението на въглероден диоксид
 • Разходите по проектите не трябва да увеличават сметките за енергия за потребителите

Стратегическите дела против публичното участие се увеличават през последните години, включително в България, затова европейските институции подготвят законодателство, което да защити журналистите и активистите, засегнати от т.нар. SLAPP дела. Това стана ясно по време на дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“, която се проведе на 8 декември.

На 10-12 декември европейският граждански панел по въпросите на европейската демокрация, ценности и права, принципите на правовата държава, сигурността ще заседава за трети и последен път

 •   Минималната работна заплата следва да гарантира достоен стандарт на живот
 • Колективното договаряне следва да бъде засилено в държавите, в които то обхваща по-малко от 80 % от работниците
 • Правомощията на националните органи и автономността на социалните партньори за определяне на заплатите трябва да се зачитат изцяло

В четвъртък евродепутатите одобриха мандат за започване на преговори по директива, която ще гарантира на всички работници в ЕС справедлива и адекватна минимална работна заплата.

Мартин Стефанов е дерматолог, според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво. Той се надява Европа да се запази единна, а стандартът на живот в Източна Европа да се изравни с този в Западна, за да може повече българи да остават в България.

 • Минималната работна заплата следва да гарантира достоен стандарт на живот
 • Колективното договаряне следва да бъде засилено в държавите, в които то обхваща по-малко от 80% от работниците
 • Правомощията на националните органи и автономността на социалните партньори за определяне на заплатите трябва да се зачитат изцяло

Нов проектозакон на ЕС ще гарантира минимално равнище на защита на заплатите във всички държави членки, с цел да бъде осигурен достоен стандарт на живот за работниците и техните семейства.

 • Членовете на ЕП отново осъждат нелегитимното решение на полския Конституционен съд, с което се налага почти пълна забрана на абортите
 • През последните 10 месеца само 300 полски жени са получили достъп до услуги за аборт в болници поради заплаха за живота и здравето
 • Полските жени следва да бъдат подкрепени при достъпа до услуги за аборт в други държави членки
 • Решението относно абортите е поредният пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша.

Година след решението на полския Конституционен съд евродепутатите призовават правителството да отмени забраната за аборт, която излага на риск живота на жените.

ЕС трябва да бъде единен в отговора си на нехуманното инструментализиране на мигрантите от страна на беларуския режим, заявиха евродепутатите в дебат в сряда.

Мирослава е на 19 години и е от Перник. Тя е от ромски произход и има фирма за почистване. Вярва, че можем да се справим с предизвикателствата с много труд, работа и единство.

Бюрото на Европейския парламент в България организира церемония по връчване на Гражданската награда за 2020 г. и 2021 г. на 22 октомври. Българските лауреати са проектите „Медея“ (2020 г.) на Сдружение „Легал арт център“, „Виждам чрез музика“ (2020 г.) на Фондация „Музика за България“ и „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ (2021 г.) на Сдружение „Евро Адванс“.

Европейската комисия получи официален план за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Една година след приемането на предложението за нов пакт за миграцията и убежището Комисията представя днес доклад относно миграцията и убежището.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще участва заедно с евродепутатите в ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз от 10.00 ч. българско време в сряда в Европейския парламент в Страсбург.