Новини

Новини

От 15 май влиза в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС. В резултат на това потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за SMS съобщение (+ ДДС).

На 15 май 1019 г. от 22.00 ч. до 23.30 ч. българско време в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще се състои „Дебат с кандидатите за поста на председател на Комисията"

Това ще бъде единственият дебат - последван от изявления към медиите - който ще събере на едно място водещите кандидати, които се съревновават за поста на следващия председател на Европейската комисия (подредени отдолу по реда на встъпителните им изказвани, определени чрез жребий на 4 април)

 • Нико КУЕ, Европейска левица
 • Ска КЕЛЕР, Европейска зелена партия
 • Ян ЗАХРАДИЛ, Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа
 • Маргрете ВЕСТЕГЕР, Алианс на либералите и демократите за Европа
 • Манфред ВЕБЕР, Европейска народна партия
 • Франс ТИМЕРМАНС, Партия на европейските социалисти

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи резултатите от днешното заседание на Комисията пред акредитираните в Брюксел представители на медиите.

Председателят Юнкер ще отговаря на въпросите на журналистите в навечерието на лидерската среща на високо равнище на ЕС на 9 май в град Сибиу, Румъния, която е посветена на бъдещето на Европа.

Можете да проследите на живо пресконференцията на Жан-Клод Юнкер чрез сателитния канал EbS, която се очаква да започне около 13:00 ч българско време и ще се превежда на български език.

В навечерието на срещата на лидерите на ЕС-27 в Сибиу, Румъния, която ще се проведе на 9 май 2019 г., Европейската комисия представя редица политически препоръки за това как Европа може да оформи своето бъдеще в един все по-многополюсен и несигурен свят.

Започва новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления за картите за пътуване DiscoverEU (Опознай ЕС). Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май 2019 г. за възможността да опознаят Европа в периода 1 август 2019 г. — 31 януари 2020 г.

УВАЖАЕМИ ПОСЕТИТЕЛИ НА АРИР – СТАРА ЗАГОРА И ИЦ ЕВРОПА ДИРЕКТНО – СТАРА ЗАГОРА,

В ПЕРИОДА 02-14/05/2019 Г. ОФИСЪТ ЩЕ БЪДЕ С ОГРАНИЧЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ, ТЪЙ КАТО ЕКИПЪТ НИ Е АНГАЖИРАН С ЕЖЕГОДНАТА СИ КАМПАНИЯ В РЕГИОНА, ПОСВЕТЕНА НА 9 МАЙ. ИЗВИНЯВАМЕ СЕ ЗА СЪЗДАДЕНОТО НЕУДОБСТВО.

МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННИТЕ НИ АДРЕСИ ИЛИ В ПРОФИЛИТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.

ЕКИПЪТ НА АРИР – СТАРА ЗАГОРА / ИЦ ЕВРОПА ДИРЕКТНО – СТАРА ЗАГОРА

Утре отново отбелязваме Международния ден на труда. Тази година той е особено подходящ повод да погледнем назад, но също и напред към бъдещето.

Европейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене.

 • Фирмите могат да бъдат обект на санкции в размер до 4% от оборота при наличие на повтарящи се нарушения
 • Онлайн платформите нямат общо задължение за наблюдение или за използване на филтри
 • Евродепутатите настояват свободата на словото и на медиите да бъдат защитени

Интернет компаниите трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите, за да се борят с радикализацията и да допринесат за обществената сигурност.

Парламентът публикува четвъртия и последен набор от прогнози, основани на поредица от национални анкети, относно състава на следващия (9-и) Европейски парламент (751 места).

 • Възможност за стартиране на инвестиции, които иначе биха били трудно финансирани
 • По-голям фокус върху работните места и защитата на климата
 • Генерирани инвестиции в размер на почти 700 млрд. евро

Евродепутатите одобриха временна и частична сделка с министрите от ЕС по новата европейска програма за подкрепа на инвестициите и достъпа до финансиране през периода 2021-2027.

 • Цел от 30% намаление на емисиите от нови тежкотоварни превозни средства до 2030 г.
 • Около 25% от емисиите от превозни средства в ЕС идват от камиони и тирове

Първото европейско законодателство за емисии от камиони и тирове беше прието от Парламента в четвъртък, с цел да се спре увеличаването на емисиите от пътния транспорт.

Евродепутатите ще обменят мнения относно бъдещето на Европа с латвийския министър-председател Кришянис Каринш в сряда в 11.00 ч. българско време.

Министър-председателят Каринш ще бъде двадесетият и последен от държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, участвали в серията дебати с евродепутатите по време на този мандат на ЕП.

Веднага след дебата, около 13.30 ч. (българско време) председателят на ЕП Антонио Таяни и г-н Каринш ще дадат изявление за медиите. (Зала Daphné Caruana Galizia, LOW N-1/201, Страсбург)

Може да гледате дебата на живо чрез EP Live и EbS+

PikДнес в ПГОХ „Райна Княгиня“ ОИЦ - Стара Загора даде старт на онлайн конкурса за млади предприемачи „Имам бизнес идея!“, който се организира от дирекция „Централно координационно звено“ /ЦКЗ/ в администрацията на Министерски съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в страната.

Целта на конкурса е да насочи учениците към предприемаческо мислене, да разкрие потенциал, като не поставя рамки за мечтите, идеите и въображението им.

Целеви групи: Амбициозни, креативни и насочени с поглед към бъдещето младежи на възраст 14-18 г. от всички училища в 28-те области в страната.

Обхват: Национален

Период на провеждане: 15 април – 1 юни 2019 г. във Facebook

Дата:  12 април 2019

Място на събитието:

гр. Стара Загора, зала „П. Р. Славейков" на Община Стара Загора

(бул. „Цар Симеон Велики" №107, западен вход, ет. 2)

Работна програма:

10. 00 – 10.30 – Регистрация на участниците

10.30 – 10.45 – Официално откриване

Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора

Мария Габриел – еврокомисар „Цифрова икономика и цифрово общество"

Проф. д-р, д-р инж., д-р. х. к. Живка Овчарова, директор на Изследователския институт по информатика на Технологичен Институт Карлсруе (КИТ) и ръководител на Института по информациоен мениждмънт в инжерството на КИТ

11.00 – 11.40 – Киберсигурност, фалшиви новини, защита на данните: предизвикателства в контекст на европейските избори

Еврокомисар Мария Габриел

На 9 април от 10 часа в Дома на Европа ще се проведе конференция на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“. Събитието се организира от Европейския съвет за външна политика, съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

На 26 май 2019 г. ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години, които през последните три месеца преди изборите за живели в България или друга държава – членка на ЕС.

За да отговори на най-често задаваните въпроси за изборите, Европейският парламент подготви специален уебсайт за Европейски избори 2019. На него ще откриете как да гласувате, как функционират изборите, защо е необходимо да се гласува.

Сайтът дава информация на всички езици на ЕС за изборния процес, за новините около изборите, за възможността всеки да се включи в кампанията „Този път ще гласувам“.

 

Между 8 и 16 април Центърът за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов” организира Фестивал на идеите за Европа, по време на който популярни европейски и български имена от различни сфери ще представят и обсъдят бъдещето и развитието на Европейския съюз.

Европейският парламент в България и сайтът Редута.бг организират публичната дискусия „Фалшиви новини, фалшива реалност: Как да разпознаваме фалшивите новини в кампанията за Европейските избори 2019?“ на 19 март 2019, вторник, от 15.30 до 17.30 ч.

Европа е сред най-безопасните места за жените и момичетата в света и им осигурява най-много равенство. Броят на жените, които работят, достигна нерегистрирани досега високи равнища в ЕС. Днес все повече жени са на властови позиции. Можем да се гордеем с това.

На 1 март 2019 г. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив се състоя пресконференция на членовете на Европейския парламент от комисията по култура и образование.

A3-DutchTour-Poster-01

Дата: 13.03 (сряда) Място: ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Час: 11:00 - 16.00 ч.
Подходящо за: Гимназисти и Студенти

 

Решил си да продължиш с образованието си в чужбина и вероятно вече те вълнуват много въпроси:

 • В кой университет да учиш?
 • Ще можеш ли да се справиш с обучение, което е изцяло на чужд език?
 • Къде ще живееш?
 • Как ще финансираш образованието си?
 • Ще можеш ли да работиш докато следваш? и т.н.

 

Срещни се с български студенти, които са завършили или в момента учат в изследователски университети или университети по приложни науки в Холандия

Научи какви възможности за образование и кариерно развитие предлага Холандия.

Разбери как практическите умения придобити в холандски университет те направят ценен кадър за бъдещия ти работодател

Срещни се с консултантите на ЕДЛАНТА, които могат да ти помогнат да кандидатстваш във всеки избран от теб университет в Холандия.

Запиши се за участие

 

Фейсбук събитие

Европейската комисия предприе интензивна кампания за разясняване на митническите правила и изискванията за косвено данъчно облагане (например ДДС), които ще се прилагат, в случай че на 30 март Обединеното кралство прекрати членството си в ЕС без споразумение. Тази осведомителна кампания е част от подготовката на Комисията за т. нар. „Брексит без сделка“ и се провежда в контекста на заключенията, приети на заседанието на Европейския съвет (формат „член 50“) от декември 2018 г., в които се призовава за активизиране на работата по подготовката за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС при всички възможни сценарии.

Новата кампания има за цел да повиши осведомеността сред бизнес средите в ЕС, и по-конкретно сред малките и средните предприятия. За да се подготвят за Брексит без сделка и да продължат търговските си отношения с Обединеното кралство, европейските предприятия трябва да предприемат следните действия:

България остава в категорията държави-членки, които изпитват макроикономически дисбаланси. Отбелязват се направените стъпки с цел увеличаване стабилността на финансовия сектор, както и намаляващите външна и корпоративна задлъжнялост. Едновременно с това се посочват някои оставащи слабости в управлението, качеството на активите и надзорът на финансовия сектор, заедно с нови предизвикателства в застрахователния сектор. 

С тайно гласуване евродепутатите от комисията по граждански свободи избраха Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

Бюрото на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на среща с г-жа Ева Майдел (ЕНП), член на Европейския парламент и докладчик по Регламента за презграничните плащания в Съюза и таксите за превалутирането, на 6 март 2019 г., сряда, от 13.00 ч. до 14.00 ч. в Дома на Европа в София.

Нилс ван дер Гринтен ще използва годината между гимназията и университета, за да събира лични истории по време на пътуване през Европейския съюз. Той ще бъде в България между 5 и 10 април 2019 г., където се надява открие и български герои за своя проект.

През последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да “наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) на училищата в България, Комисията “проповядва джендър идеология“.

Първите преки избори на Европейския парламент са се състояли преди 40 години на 12 юни 1979 г. Предстоящите избори ще бъдат най-важните в историята на Парламента, имайки предвид политическия контекст, очакваното напускане на Обединеното кралство и важните политически и трансгранични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Избирателите ще гласуват между 23 и 26 май, за да решат европейското бъдеще.

Европейската комисия предприе интензивна кампания за разясняване на митническите правила и изискванията за косвено данъчно облагане (например ДДС), които ще се прилагат, в случай че на 30 март Обединеното кралство прекрати членството си в ЕС без споразумение.

Какви са предизвикателствата, пред които сме изправени като европейци днес, защо и как Европа е важна за нас? По тези въпроси разсъждаваха студенти от Факултета по журналистика и масови комуникаци, които се включиха в конкурса за есе на тема „Избирам Европа“.

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът постигнаха предварително споразумение по предложението на Комисията за създаване на Европейски орган по труда. Председателят Юнкер за пръв път обяви идеята за европейски орган по труда през септември 2017 г.

Какви са предизвикателствата, пред които сме изправени като европейци днес, защо и как Европа е важна за нас? По тези въпроси разсъждаваха студенти от Факултета по журналистика и масови комуникаци, които се включиха в конкурса за есе на тема „Избирам Европа“.

 • Съществуващите схеми за мобилност с образователна цел между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат финансирани до приключването им;
 • 14 000 студенти от страни от ЕС и 7 000 британски студенти ще бъдат обхванати от това законодателство;
 • Бърза процедура за приемане на законодателството преди 30 март.
 • Всички процедури, включително регистрацията, могат да се извършват онлайн
 • Онлайн регистрацията отнема половината от времето и може да е три пъти по-евтина
 • Фирмите могат да спестят между 42 и 84 милиона евро на година

Какви са предизвикателствата, пред които сме изправени като европейци днес, защо и как Европа е важна за нас? По тези въпроси разсъждаваха студенти от Факултета по журналистика и масови комуникаци, които се включиха в конкурса за есе на тема „Избирам Европа“. 

Бюрото на Европейския парламент в България проведе публична дискусия на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“ на 22 януари. Целта на събитието бе да насочи вниманието към съществуващите проблеми и да послужи като обмен на добри практики от различни държави.

На конференция в Брюксел с участието на над 400 представители на онлайн платформите, рекламната индустрия, журналисти и представители на академичните среди, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи първите резултати от прилагането на Кодекса за добри практики срещу разпространението на дезинформация онлайн от страна на подписалите го платформи.

Какви са предизвикателствата, пред които сме изправени като европейци днес, защо и как Европа е важна за нас? По тези въпроси разсъждаваха студенти от Факултета по журналистика и масови комуникаци, които се включиха в конкурса за есе на тема „Избирам Европа“. 

·         Десет работни дни отпуск по бащинство, платени не по-ниско от заплащането за отпуск по болест

·         Два месеца непрехвърляем платен родителски отпуск

·         Пет дни годишен отпуск за лица, полагащи грижи за други лица

·         Гъвкаво работно време, включително работа от разстояние

Преговарящите от Комисията по заетостта постигнаха споразумение с министрите от ЕС относно отпуска по бащинство и непрехвърляемия родителски отпуск, за да се подобрят шансовете на жените на пазара на труда.

В три държави — членки на ЕС, (България, Кипър и Малта) понастоящем се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори в тези държави при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕК. В тези три държави членки няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.

На 28 януари (понеделник) от 14:30ч в Дома на Европа в София ще се проведе публичен дебат с Валдис Домбровскис, заместник – председател на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Темата на гражданския диалог е "България по пътя към еврото". Участниците ще имат възможност да задават своите въпроси относно ползите от приемането на единната европейска валута, критериите за членство в еврозоната, допълнителните изисквания към България и други.

В дискусията ще се включат също министърът на финансите Владислав Горанов, българският евродепутат Ева Майдели ИванШрамко, бивш гуверньор на Словашката национална банка.

Предварителната регистрация в интернет е задължителна на следния линк. Регистрационната форма ще остане отворена до достигане капацитета на залата.

С оглед засилените мерки за сигурност, молим всички гости да бъдат пред залата не по-късно от 14:00 ч. за регистрация и проверка за сигурност, както и да носят със себе си документ за самоличност.

Отдел "Преса и медии"

Представителство на ЕК в България

Тук може да проследите на живо дискусия на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“, която ще се проведе на 22 януари 2019 г., вторник, от 16.00 ч. до 18.30 ч. в зала 6 на НДК (вход А6), София.

По време на събитието четирима чуждестранни гости ще представят опита на своите организации в борбата с дезинформацията в контекста на наближаващите Европейски избори през май 2019 г. Техните презентации ще бъдат последвани от дискусия, по време на която публиката ще може да задава въпроси към ораторите. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Светослав Иванов.

 

Ново мобилно приложение, разработено от Европейския парламент, което помага на гражданите да разберат какво е направил, какво прави и какво ще направи ЕС, е вече достъпно.

С поглед към предстоящите европейски избори приложението „Citizens’ App“ дава възможност на всички, навсякъде да проверят постиженията на ЕС, текущата работа и бъдещите цели, както и обяснява какво прави Европейският парламент. Приложението може да намира различни интересни инициативи по тематика и местоположение и предоставя актуална информация как се развиват. То може да се използва като търсачка, за споделяне и може да се персонализира.

Може да се свали от App Store и Google Play.

Приложението „Citizens’ App“ помага да:

 • разбереш какво Европейският съюз е направил, какво прави и какво планира да направи за гражданите си;
 • намериш информация за събития;
 • откриеш места и национални инициативи по 20 различни теми/въпроса;
 • получиш достъп до мултимедийно съдържание : видеа, подкастове и слайдшоу;
 • търсиш и филтрираш списъци, да виждаш резултатите от търсенето на карта.

Като го персонализираш с твоите интереси, то ти позволява да:

 • добавяш интересни събития в личен календар;
 • запазваш инициативи;
 • оценяваш инициативи с инструмента за обратна връзка;
 • получаваш известия за въпросите, които те вълнуват;
 • споделяш инициативи в социалните медии или чрез имейл или СМС;
 • получаваш достъп до личните си данни и да решиш какво да правиш с профила си;
 • поддържаш едни и същи настройки за профила си във всички устройства.

Приложението позволя лесен достъп до данни от страницата „Какво прави Европа за мен“, разработена да показва влиянието на ЕС върху живота на гражданите и регионите.

 

Повече информация и линкове за изтегляне ТУК 

 

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Това съобщава пресслужбата на ЕК.
 • Ролята на Европол и на Европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи (eu-LISA) трябва да бъде засилена;
 • Споделянето на данни да бъде стандартизирано и по-оперативно;
 • Борба с радикализацията както онлайн, така и офлайн;
 • Общо определение за „жертва на тероризъм“ и координационен център на ЕС.

·         Споразумението за свободна търговия ще премахне повечето мита върху европейските продукти за износ в Япония;

·         Търговци на вина, спиртни напитки, месо, млечни продукти, текстил, кожени изделия, фирми в железопътния сектор, малките и средни предприятия са най-големите печеливши от споразумението;

·Подкрепа за свободната и справедлива търговия, която е основана на ясни правила и насърчава европейските ценности.

Изказване на председателя Антонио Таяни в Европейския парламент във връзка с терористичната атака в Страсбург.

При откриването на дебата за бъдещето на Европа с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис в Страсбург председателят на Парламента Антонио Таяни изказа съболезнованията си към жертвите на терористичната атака в град Страсбург, който е седалище на Европейския парламент.

„Скърбя дълбоко за жертвите на атаките в Страсбург и за техните близки. Страсбург е град, който е символ на мир и помирение. Вчерашният престъпен акт беше атака срещу нашия начин на живот. Въпреки това трябва да продължим да работим, за да покажем, че силата, която черпим от свободата и демокрацията, винаги ще надвие насилието, престъпността и терора“, каза председателят на Европейския парламент.

Минута мълчание бе обявена в 12.30 ч. в пленарна зала в знак на съпричастие към жертвите.

IMG 6090Информационен център Европа Директно – Стара Загора вече 10 години е част от мрежата Европа Директно и има за основна цел да информира гражданите за възможностите, които ни предоставя членството в Европейския съюз. Програма „Еразъм+", а преди това и програмите „Еразъм" и „Младежта в действие" бяха един от основните фокуси на информационните кампании на центъра през годините. На част от събитията са присъствали и експерти от Центъра за развитие на човешките ресури – национален координатор по програмата.
Поканата бе насочена изцяло към организации от Област Стара Загора, които са в етап на изпълнение или вече са приключили успешно проект по програма Еразъм+. Благодарение на съвместната работа с Центъра за развитие на човешките ресурси, бяха идентефицирани организации, които да споделят своя опит и добри практики по време на реализацията на проекти по програма Еразъм+. Събитието се проведе на 11 декември 2018 г. в Международния Младежки Център - Стара Загора.

Неда Узунколева, Кристина Димова, Ваня Гривова и Михаил Митев са победителите в конкурса за студентско есе на тема „Избирам Европа“, които ще имат възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург по време на пленарна сесия. Състезанието бе организирано от Бюрото на Европейския парламент в България съвместно с катедра „История и теория на журналистиката“ на ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски“.

pokana imgЗа поредна година множество неправителствени организации и клубове от Стара Загора заедно организираме Дарителска вечер ЗА СТАРА ЗАГОРА, комбинирана с Коледна трапеза на обединена Европа, на която се набират средства за подкрепа на социални каузи. И тази година средствата ще бъдат набирани по модела Дарителски кръг*. По време на събитието ще бъдат представени няколко проекта в полза на старозагорската общност:

Мисия здрави деца
Ротари клуб Стара Загора - Берое
В много училища часовете по физическо възпитание не се реализират пълноценно. Целта на проекта е да се подобри здравословното състояние на децата чрез спорт и да се изградят трайни навици за спортуване през целия живот. Да се създадат възможности за изграждане на различни социални умения чрез участие в индивидуални и отборни състезания. Проектът предвижда да се проведат състезателни спортни игри, предназначени за ученици от 1 до 4 клас. Игри за скорост, за баланс, за съобразителност, за ловкост, за точност и др.

Първото издание на Нощта на европейското кино ще се проведе от 3 до 7 декември 2018 г. в целия ЕС, като в него се очаква да се включат повече от 7 200 души.

Европейската комисия прие дългосрочна стратегическа визия за просперираща, модерна, конкурентоспособна и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. — „Чиста планета за всички“.

На провеждащата се във Варшава Годишна среща за хъбовете за цифрови иновации, събрала повече от 300 участници от цяла Европа, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел насърчи държавите от ЕС, които до момента са недостатъчно представени в Европейската мрежа от хъбове за цифрови иновации, да увеличат подкрепата за тези центрове в техните региони. Комисарят призова тези държави да надградят върху успеха на проекта "Интелигентни фабрики в новите държави членки на ЕС", в който 34 организации в България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения бяха подготвени да станат хъбове за цифрови иновации.

Преди Международния ден за премахване на насилието над жените заявяваме отново своя ангажимент за прекратяване на насилието над жените и момичетата.

Имената им можете да прочетете в този списък.

На избраните кандидати, поздравления и добре дошли!

На 23 и 24 ноември в Националния дворец на културата ще се проведе форумът "Образование за бъдеще", който се организира съвместно от водещи организации от сферата на образованието, Представителството на Европейската комисия в България в партньорство с Министерството на образованието и науката.

2018-lux-film-prize-luxfilmdays twitter 1200x675 all bgНепосредствено преди края на 2018 година предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент, а входът отново е свободен.

Европейската комисия одобри инвестиция от 293,4 млн. евро по линия на Кохезионния фонд в по-модерни, по-бързи и по-безопасни железопътни връзки в България. Става дума за маршрута между градовете Пловдив и Бургас, свързващ някои от най-големите градове на България с едно от най-важните пристанища на Черно море. 

"Гордея се и съм щастлива да видя, че толкова много хора се интересуват от това събитие. За първи път събираме повече от 500 души. Така София бележи ново постижение в историята на провеждането на Европейската среща на високо равнище на стартъпите."

whatedfm bgПърви по рода си уебсайт, който показва положителното влияние на ЕС върху живота на отделните граждани, беше представен от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Европейската комисия прие най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Toва се казва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

На 15 ноември (четвъртък) в Интер Експо Център в София българският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit. В събитието ще участват 400 от главните фигури на европейската екосистема от стартиращи предприятия, a някои от най-добрите европейски стартъпи ще се срещнат с инвеститори, медии и създатели на политики.

Поканени като основни оратори тази година са министър-председателят на България Бойко Борисов, министри от шестте страни от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, бившата югославска република Македония и Сърбия), Симон Шефер — основател и главен изпълнителен директор на Factory, президент на Startup Portugal и бизнес ангел в Европа, и Аня Монрад — вицепрезидент и главен управител в Dell EMC и председател на управителния съвет на Коалицията за умения и работни места в областта на цифровите технологии.

Евродепутатите отново призоваха министрите на ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство, съобщи информационната служба на Европейския парламент.

agri-1На 31 октомври 2018 г. в Дома на Европа се проведе пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел откри конференцията CEE BLOCK, която има амбицията да се превърне в най-големия блокчейн форум за региона.

Към 2020 година Европа ще се изправи пред недостиг на хиляди квалифицирани експерти по киберсигурност. Ето защо е важно да инвестираме повече в подготовка на специалисти с високи цифрови умения, каквато цел има и новата програма „Цифрова Европа“. Предвиждаме 2 милиарда да бъдат отделени за сферата на киберсигурността, като 700 милиона евро от тях за обучение за високи цифрови умения.

‒         Международно безпристрастно разследване на убийството на Джамал Хашоги;

‒         Страните от ЕС трябва да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия;

‒Държавите членки да са готови да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активи.

‒         Ограничаване на употребата на антибиотици в земеделските стопанства, за да се предпази храната от бактерии, резистентни към лекарства

‒         Антимикробните средства да бъдат запазени за хората

‒         Мерки за насърчаване на иновациите

‒Внесените храни ще трябва да отговарят на стандартите на ЕС

‒         Нови сигнали за престъпници и решения за връщане

‒         По-голяма бдителност за терористични престъпления

‒Повече защита на децата, изложени на риск от отвличане

15 1За трети път международният формат Europe Code Week (Европейска седмица на програмирането) се проведе своето Стара Загора. 33 души посетиха и се вдъхновиха на третото издание на формата е вече познатото на старозагорци събитие Zara Code Week, което се проведе на 20.10 събота от 10:30 в ZaraLab (бул. „Княз Александър Батенберг №28). Докато в предишните две издания на формата се концентрираше повече върху практическата и приложна страна на програмирането и информационните технологии, то тази година организаторите подбраха по-различен подход, който целеше да „запали” искрата на интереса у хората към областта на информационните технологии.

В рамките на събитието трима специалисти от IT сферата ще споделиха своите лични истории. Те не са имали професионален профил или насоченост към тази сфера, но в последствие са я открили и са станали едни от най-добрите в своята област. След мотивационните истории имаше демонстрация за възможностите за прилагане на технологията като ефективен инструмент за неформално образование. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Целта е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел.  Партньор на събитието за трета поредна година беше европейски информационен център Европа Директно Стара Загора Europe Direct - Stara Zagora

България ще получи средства в размер на 2.2 млн. евро от Фонд "Солидарност" на ЕС за подпомагане на Югоизточната част на страната, засегната от наводненията през октомври 2017 г.

37364103 2149280938659050 153597887454904320 n

За трети път международният формат Europe Code Week (Европейска седмица на програмирането) намира своето издание в Стара Загора. Tретото издание на формата е вече познатото на старозагорци събитие Zara Code Week, което намира своето трето издание на 20.10 събота от 10:30 в ZaraLab (бул. „Княз Александър Батенберг №28). Докато в предишните две издания на формата се концентрираше повече върху практическата и приложна страна на програмирането и информационните технологии, то тази година организаторите са подбрали по-различен подход, който цели да „запали" искрата на интереса у хората към областта на информационните технологии.

В рамките на събитието трима специалисти от IT сферата ще споделят своите лични истории на хора, които не са имали професионален профил или насоченост към тази сфера, но в последствие са я открили и са станали едни от най-добрите в своята област. След мотивационните истории ще има демонстрация за възможностите за прилагане на технологията като ефективен инструмент за неформално образование. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Целта е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта ни е да привлечем ученици,студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения. Партньор на събитието е европейски информационен център Европа Директно Стара Загора Europe Direct - Stara Zagora

eurobarometer logoПоследното проучване на общественото мнение в ЕС, проведено през септември 2018 г., показва ясна и нарастваща положителна оценка за членството в ЕС, достигайки рекордно високо ниво от 68%.

Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, организирано в партньорство с Европейската комисия, събра на едно място политици, експерти и млади хора за дебат, фокусиран върху това как да се реализира  предложението на комисар Мария Габриел за поне 50% участие на европейските училища в специализираната седмица до 2020 г. и да се насърчат повече момичета да изберат образование в науката, технологиите, инженерството и математиката (СТЕМ специалности).

Председателят Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова.

Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия.

Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова.

Бюрото на Европейския парламент в България, Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти имат честта да Ви поканят на публична дискусия на тема „Към изборите за ЕП 2019: ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за Бъдещето на ЕС?“. Събитието ще се проведе на 15 октомври 2018 г. (понеделник) в Дома на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ № 124 от 10.00 до 12.00 часа.

С ентусиазъм и готовност за предизвикателства започна встъпителното обучение на старшите посланици – новите участници в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за 2018/2019 г. По време на обучението, което се проведе на 8 октомври 2018 г. в Дома на Европа, те научиха повече за структурата на програмата, за предстоящите дейности, обмениха опит с участници от предишни години и споделиха какво ги е накарало да кандидатстват.

‒         Подкрепа на производителите на храни срещу нелоялните търговски практики, наложени от големите участници във веригата на предлагането на храни;

‒         Спиране на практиката на закъснели плащания и анулирането на поръчките с кратко предизвестие;

‒         Производителите на храна получават правото да изискват писмен договор за доставка.

Нови предложения за по-добра защита на фермерите срещу нелоялни търговски практики на купувачите бяха одобрени от парламентарната комисия по земеделие в понеделник.

В сряда евродепутатите подкрепиха по-голямата част от предложената от Европейската комисия реформа на системата на ДДС, като в същото време предложиха някои корекции, като например да се определи максимална ставка на ДДС.

- Мерки за ускоряване на въвеждането на електрически автомобили

- Към тестване на емисиите CO2 в истински условия

- Подкрепа за европейските производители на акумулаторни батерии

Емисиите CO2 от нови автомобили трябва да намалеят с 40% до 2030 г. и да се ускори навлизането на пазара на електрически автомобили и автомобили с ниски емисии.

archimandrite-partheniusЛауреатът на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. за България е архимандрит Партений Фидановски, игумен на Бигорския манастир. Той ще бъде награден на официална церемония, организирана от Бюрото на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 5 октомври (петък) от 10.30 часа в северното фоайе на Народното събрание.

По повод проведения референдум в бившата югославска република Македония Федерика Могерини - върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията и Йоханес Хан - комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване, заявиха следното:

Онлайн платформите и рекламната индустрия са представили кодекс за саморегулиране, който включва широк спектър от ангажименти за борба с дезинформацията в интернет. Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства тази стъпка, но също така настоятелно призовава платформите да увеличат усилията си за борба с разпространението на дезинформацията онлайн.

Хората трябва да останат в центъра на цифровата ни политика. Цифровите технологии трябва да служат на човека, а не обратното. Цифровата трансформация на нашата икономика може да бъде изключително полезна за обществата ни, хората признават това, но ние трябва да управляваме ефективно този процес, за да увеличим максимално ползите и да сведем до минимум негативните аспекти върху пазара на труда. Това заяви българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на първото заседание на Групата на високо равнище относно въздействието на цифровизацията върху пазара на труда в ЕС, създадена от Европейската комисия.

"Европейска нощ на учените" е проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска – Кюри на програма "Хоризонт 2020".

Основната цел на двугодишния проект "Изследователи в триъгълника на знанието" (K-TRIO 3) H2020-MSCA-NIGHT-2018, по който Тракийски университет е партньор, е да изгради по-тясна връзка между изследователите и техните постижения и широката общественост.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент разширява обхвата си през учебната 2018/2019 година с нови 40 училища от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

‒         Продукти с една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание.

‒         Тестове, проведени в няколко държави членки, доказват, че съществуват различия в състава на продуктите.

‒         Дискриминацията на потребители е недопустима.

Ако дадена фирма разпространява даден продукт в различни държави на ЕС, но съставът се различава между държавите, то продуктът не трябва да има същата опаковка и да бъде рекламиран по идентичен начин, отбелязват евродепутатите.

‒         Подходът „Едно здраве“ признава  ясната връзка между човешкото здраве и здравето на животните.

‒         Намаляване на употребата на антимикробни средства и предоставяне на стимули за разработване на нови.

‒         Нужда от съпоставими данни и по-достъпни диагностични тестове.

Нарастващата заплаха от причинена от резистентни на антибиотици бактерии може да бъде решена само чрез подходa „Едно здраве“.

Министър-председателят на Бившата югославска република Македония Зоран Заев ще се обърне към евродепутатите в Страсбург в четвъртък в 12:45 ч. българско време.

Очаква се главните теми, повдигнати в речта на г-н Заев, да бъдат осигуряването на подкрепа от обществеността и опозицията за промяната на името и следващите необходими стъпки за присъединяването на страната към ЕС.

Гърция и БЮРМ подписаха предварително споразумение за преименуването на републиката през юни, слагайки край на дългогодишен спор, което беше повод за Гърция да блокира перспективите за присъединяване към ЕС и НАТО на по-малката й съседка.

Предложеното ново име е „Република Северна Македония“

Резултатът от преговорите, който вече беше неофициално ратифициран от Парламента на БЮРМ, ще бъде предложен на референдум в държавата на 30 септември.

Комисията по външни работи на Европейския парламент се очаква да гласува тази есен доклад, който оценява доклада на Комисията за БЮРМ от 2018 г. Докладчикът Иво Вайгъл (АЛДЕ, Словения) приветства предварителното споразумение за името.

Можете да следите дебата чрез EPLive и EbS+.

На 12 септември 2018 г. по повод годишната си реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Трябва да защитим нашите свободни и честни избори. Затова днес Комисията предлага нови правила за по-добра защита на нашия демократичен процес от манипулации от страна на трети държави или частни интереси.

На 12 септември 2018 г. по повод на своята Реч за състоянието на Съюза председателят Жан-Клод Юнкер заяви: „Европейците очакват от Съюза да ги защитава. Днес предлагаме мерки, които ще ни осигурят възможност да се борим с изпирането на пари по-ефективно в презграничен план.“

В своята реч за състоянието на Съюза през 2018 г. председателят Жан-Клод Юнкер представи 3 нови и амбициозни предложения за гарантиране на пълната солидарност на ЕС в областта на миграцията и за осигуряване на по-добра защита на външните граници на Европа. Тези нови инициативи се представят една седмица преди неофициалната среща в Залцбург и представляват конкретен принос към очакваните обсъждания между лидерите на ЕС по въпросите на миграцията. Те имат за цел да подпомогнат постигането на цялостен компромис по текущата реформа на системата на ЕС за предоставяне на убежище. Днешните предложения са още по-амбициозни по отношение на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището – и двете ще бъдат подсилени, за да може държавите от ЕС по всяко време да разчитат на пълна оперативна подкрепа от страна на Съюза. Днес Комисията предлага също така мерки за подобряване на ефективността на процедурите за връщане, като се актуализират съществуващите правила на ЕС за връщането, и посочва следващите стъпки относно законната миграция, която е съществен елемент на една балансирана миграционна политика.

На 12 септември по повод речта си за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Африка се нуждае не от благотворителност, а от истинско и честно партньорство. Това партньорство е също толкова необходимо и за нас, европейците. Днес предлагаме нов алианс между Африка и Европа за устойчиви инвестиции и работни места. Съгласно нашите предвиждания този алианс ще спомогне за създаването на до 10 милиона работни места в Африка само през следващите 5 години. Аз вярвам, че трябва да доразвием многобройните търговски споразумения между ЕС и Африка в споразумение за свободна търговия между двата континента като икономическо партньорство между равни“.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова ЕС да говори и действа единодушно на световната сцена, да защитава демократичните си ценности и да загърби отровния национализъм.

‒         Предложението беше прието с 448 „за“ срещу 197 гласа „против“.

‒         ЕП вижда реален риск от нарушение на основополагащите ценности на ЕС в Унгария.

‒         Независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата и ситуацията с мигрантите и бежанците са основни опасения.

‒         Съветът на ЕС може да отговори на препоръките към Унгария за предотвратяване на заплахата.

Парламентът призова държавите членки на ЕС да определят в съответствие с член 7 дали съществува реален риск Унгария да извърши нарушение на основополагащите ценности на ЕС.

‒         Интернет гигантите трябва да заплащат трудa на журналисти и артисти, който използват.

‒         Малки и микроплатформи са изключени от обхвата на директивата.

‒         Връзки придружени от „отделни думи“ могат да бъдат споделяни свободно.

‒         Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи.

Парламентът прие преработената си преговорна позиция по разпоредбите за авторското право в сряда, добавяйки мерки за защита на малките предприятия и свободата на изразяване.

lunchtimeDo you already have plans for lunch? How about joining us to discover good practices for regions and cities today at 13:00 (Brussels time)? 

In an hour and a half, we will introduce the Interreg Europe good practice database and other ways policy makers can benefit from the services of the Policy Learning Platform. In addition to information and tips, we also want to share some inspiration with you in the form of two concrete good practice examples:

The full programme is available here

The session is streamed live from the European Committee of the Regions in Brussels, and it is our great pleasure to invite you to join us for the session - online, wherever you are!

Tune today at 13:00 for the live stream

 • You can follow the live stream on the event website or via this link.
 • Share your comments and questions! You can post comments during the session in a chat section, or share your thoughts on social media with #policylearning (remember to tag us @interregeurope). We will also have some questions for your, so you'll have plenty of possibilities to contribute to the session! 


See you online!

Interreg Europe team

На 12 септември, сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе своята четвърта реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург.

Тазгодишната реч беше придружена от нови предложения, които превръщат незабавно думите в дела. Председателят представи законодателни инициативи, благодарение на които могат да бъдат постигнати положителни резултати за гражданите до срещата на върха на лидерите от ЕС в град Сибиу, Румъния на 9 май 2019 г. и които ще проправят пътя за широк дебат в навечерието на изборите за Европейски парламент догодина.

Тази сутрин гръцкият премиер Алексис Ципрас участва в дебат относно бъдещето на Европа в Европейския парламент. Той е деветият лидер на ЕС, който обсъжда бъдещето на Европа с евродепутатите и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕП Антонио Таяни и г-н Ципрас ще участват в съвместно изявление пред медиите след дебата, в 13.45 ч. българско време, в протоколната зона в ЕП.

Можете да следите дебата чрез EPLive и  EbS+.

Дебат: вторник, 11 септември
Процедура: Дебат относно бъдещето на Европа, без резолюция
Изявление пред медиите: вторник, 11 септември, 13:45 ч. българско време.

На 12 септември, сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе своята четвърта реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург.

Общият размер на отпуснатите средства по проекти в реалната икономика на държавите от Европейския съюз вече достигна 303 милиарда евро – това представлява нарастване с 42 милиарда евро от края на 2017 г. до юни 2018 г. Това показват актуализираните данни на портала за Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Европейската комисия започна процедура по приемане на решение относно адекватното ниво на защита на личните данни между ЕС и Япония. Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова информира колегиума на членовете на Комисията за следващите етапи на процедурата и Комисията публикува проекта на решение и свързаните с него документи.

Изпълнението на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата се подновява с началото на учебната година в участващите държави от ЕС. Тя има за цел да насърчава развитието на здравословни хранителни навици у децата и включва както предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, така и специални образователни програми, чрез които учениците научават значението на доброто хранене и как се произвеждат храните.

Подходът ЛИДЕР въведе две радикални иновации в Европа. Първата е териториалният подход „от и за“ местното население като фактор за овластяване на местните хора и средство за изработване и прилагане на стратегии в селските райони на принципа „отдолу-нагоре“. Инструмент за това са местните инициативни групи (МИГ). Поне на терория този инструмент осигурява участието на социалните и икономическите заинтересовани страни. Така ЛИДЕР изпълнява двойна роля – от една страна, насърчава нов вид управление в селските райони, а от друга задейства процес на учене и изграждане на капацитет за местното общество и неговите най-представителни и динамични членове. Едновременно с това процесът на вземане на решения за местното развитие се демократизира.

Европейската комисия одобри поисканата от България допълнителна техническа помощ чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР).

Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни машини са мобилизирани през последните три седмици чрез Европейския механизъм за гражданска защита за борба с безпрецедентните горски пожари в Швеция. Това е най-мащабната операция за борба с пожарите на Европейския механизъм за последното десетилетие. До момента са регистрирани 815 летателни часа и 8 822 изливания на вода от въздуха. Европейският съюз координира колективната помощ за Швеция, предоставена от Италия, Франция, Германия, Литва, Дания, Португалия и Полша. Австрия, Чехия и Турция също предложиха подкрепления. 37 спътникови карти на засегнатите от пожарите райони бяха изработени от програмата "Коперник" на ЕС.Всяка година в Европа избухват опустошителни горски пожари, които унищожават хиляди хектари гори. Повече информация за това как ЕС се бори с пожарите ще откриете в следните отговори на често задавани въпроси.

Европейската комисия подпомага земеделските стопани в Европа това лято, тъй като те се борят с трудностите, пред които са изправени поради изключителната суша. Земеделските стопани ще могат да получат предварително полагащите им се преки плащания и плащания за развитие на селските райони, както и ще им се предостави по-голяма гъвкавост за използване на земи, които при нормални условия не биха били използвани за производство, за да могат да осигурят прехрана на животните си.

Европейската комисия публикува ново ръководство, с което да помогне на националните и регионалните длъжностни лица, които се разпореждат със средства от ЕС, да организират ефикасни и прозрачни процедури за обществени поръчки за финансирани от ЕС проекти.

„Оказването на помощ на държавите членки при организирането на надеждни тръжни процедури за инвестициите на ЕС е от съществено значение, за да се защити бюджетът на ЕС от грешки и за да се гарантира максималното въздействие на всяко вложено от ЕС евро така, че това да бъде в пряка полза на гражданите“, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

Oще четири спътника на системата „Галилео“ бяха изведени успешно в орбита от европейския космодрум във Френска Гвиана с помощта на европейската ракета-носител Ariane-5. С мрежата от 26 спътника понастоящем глобалната спътникова навигационна система на ЕС ще осигурява по-прецизен сигнал за широк спектър от ценни услуги.

Трите филма, които ще си оспорват тази година кинонаградата „ЛУКС“ на Европейския парламент, са „Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“.

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия работи денонощно и е в постоянен контакт с властите в Гърция, Швеция и Латвия, които поискаха помощ от Европейския съюз вследствие на безпрецедентните горски пожари.

В Официален вестник на Европейския съюз от 20 юли 2018 година са публикувани Препоръки към националните юрисдикции относно отправянето на преюдициални запитвания от Съда на Европейския съюз.

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС, съобщават от пресслужбата на ЕК.

От юли 2015 г. насам Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е мобилизирал 335 милиарда евро под формата на допълнителни инвестиции в целия ЕС. Планът „Юнкер“ оказа безспорно въздействие върху икономиката на ЕС и промени радикално начина, по който иновациите се финансират в Европа.

В публикувания днес, 12 юли, Годишен доклад за мониторинг върху прилагането на правото на ЕСсе представя информация за това как Комисията е осъществявала мониторинг върху прилагането на правото на ЕС и как е осигурявала неговото спазване през 2017 г.

82-ата междупарламентарна среща – Трансатлантически диалог на законодателите – между ЕС и САЩ ще се състои в петък и събота, 29 и 30 юни 2018 г., в София, България. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са сътрудничеството със Западните Балкани, киберсигурността и търговията.

На 20 юни 2018г. в Дома на Европа се състоя публично представяне на законодателните предложения на Европейската комисия за Общата селскостопанска политика в периода след 2020 година".

Вижте презентацията от събитието тук.

Събитието беше открито от ръководителя на Представителството на ЕК в България – Огнян Златев и Марио Милушев, директор на дирекция "Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ" в генерална дирекция "Земеделие" на ЕК.

За втора поредна година с огромен успех приключи Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В проекта участваха 30 училища от територията на Република България, които се включиха в Програмата в рамките на учебната 2017/2018 година.

На Цифровата асамблея в София Европейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани.

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021—2027 г. Комисията предлага да се модернизира политиката на сближаване — основната инвестиционна политика на ЕС и един от най-конкретните изрази на солидарност в Съюза.

Втората фаза на Програмата JUSTROM беше поставено на среща при Омбудсмана на България на 11 юни 2018 г.в София.

Европейският парламент (ЕП) не даде мандат за преговори по пакет „Европа в движение“ (пакет „Мобилност“) във формат на триалози между Европейския съвет (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и ЕП. Това се казва в съобщение до медиите от българските евродепутати, разпространено от офиса на евродепутата Андрей Ковачев.

eurobarometer logoСпоред данни, публикувани от Европейската комисия, Европейският парламент затвърждава своята позиция като институцията с най-високо доверие.

Разказите и впечатленията от Европейския парламент на четири български ученички, които се превърнаха в евродепутати за ден, споделяме с вас в серия от публикации. Те пътуваха до седалището на институцията в Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

pokanaОперативна програма Развитие на човешките ресурси (ОП РЧР) и Агенцията по заетостта организират концерт за активиране на младежи на пазара на труда, който ще се проведе на 11 юни от 16,30 часа в Античен форумен комплекс гр. Стара Загора. Инициативата е продължение на миналогодишната кампания „Спри да циклиш" и с участието си в мероприятието Агенцията по заетостта ще покаже нагледно как чрез формат, атрактивен за младите хора, институцията скъсява дистанцията с тях и ги мотивира за търсене на желаната работа - основна част от реализацията на проект „Готови за работа".

По време на събитието младите хора, техните близки и приятели могат да се запознаят на място с начините за включване в трудовия пазар, подкрепата за заетост чрез ОП РЧР и услугите на Агенцията по заетостта. Импровизираните офиси на открито, снабдени с информационни материали, и квалифицирани консултанти от двете институции, ще бъдат на разположение на заинтересованите.

Музикалната програма, съпътстваща инициативата, включва участие на популярните български изпълнители Дара, Дичо и Теди Кацарова, фолклорни изпълнители и детски състави, които ще се погрижат за общото настроение на присъстващите.

Заповядайте на нашия информационен ден и станете част от случващото се!

Какво: Концерт с Теди Кацарова, Дичо и други млади изпълнители

Къде: Античен форумен комплекс гр. Стара Загора

Кога: 11 юни 2018 г., 16.30 часа

Европейската комисия предлага 34 млн. евро от фонд „Солидарност" на Европейския съюз на четири страни от ЕС, засегнати от природни бедствия през 2017 г. — Гърция, Полша, Литва и България.

Със средствата от фонд „Солидарност" на Европейския съюз може да се подпомогне възстановяването и да се покрият част от разходите за спешно реагиране, временно настаняване, почистване и опазване на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните органи в резултат от природните бедствия.

Сумата от 34 млн. евро е разпределена между четирите страни, като 2,2 млн. евро са за България – за възстановяване след бурите и наводненията през октомври 2017 г.

Европейската комисия обяви модернизация на политиката на сближаване в следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021—2027 г.. Тя е основната инвестиционна политика на ЕС и един от най-конкретните изрази на солидарност в Съюза.

В Официалния вестник на ЕС от 25 май 2018 година е публикувано Решението, с което се определят датите за провеждане на изборите за ЕП през 2019 г.

Една година преди европейските избори млади хора от целия Европейски съюз и от други държави ще представят приоритетите си за бъдещето на Европа.

gdpr-image-1

25 май 2018 г. бележи началото на прилагането на Общия регламент относно защитата на данните. Той въвежда единен набор от правила за защита на данните за всички дружества, които извършват дейност в ЕС, независимо къде са установени. По-строгите правила за защита на данните ще осигурят по-голям контрол на хората над техните лични данни, а на бизнеса - еднакви условия на конкуренция.

Вижте информационни материали с обяснения за основните насоки по прилагането на регламента и полезни съвети за гражданите и потребителите.

Повече информация можете да намерите и на следните адреси:

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rights-citizens_bg 

http://ec.europa.eu/justice/smedataprotect/index_bg.htm 

Комисията предложи проектобюджет на ЕС за 2019 г. в размер на 166 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения. Това представлява увеличение от 3 % за 2018 г. и включва инвестиции в по-силна и по-устойчива европейска икономика и насърчаване на солидарността и сигурността от двете страни на границите на ЕС.

eurobarometer logoПоследното проучване на „Евробарометър“, поръчано от Парламента и публикувано една година преди европейските избори през май 2019 г., потвърждава постепенно нарастващата подкрепа на гражданите за Европейския съюз.

В доклада за конвергенцията от 2018 г. (PDF) се оценява напредъкът, постигнат от държавите членки по отношение на присъединяването им към еврото, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Комисарят отговарящ за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и комисарят по Съюза на сигурност Джулиан Кинг пристигат в София, за да участват в Министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешния ред.

Разказите и впечатленията от Европейския парламент на четири български ученички, които се превърнаха в евродепутати за ден, споделяме с вас в серия от публикации. Те пътуваха до седалището на институцията в Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

На 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани.

В София ще бъдат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Екипът на Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора създаде и продължава традицията за ежегодното отбелязване на 9 май – Деня на Европа, с местните власти от региона и с мероприятия с ученици от всички 11 общини в Област Стара Загора.
И тази година подготовката на отбелязването на 9 Май – Деня на Европа в град Стара Загора беше в партньорство с Община Стара Загора, читалище Родина, Младежки общински съвет и други организации.
Отбелязването на Деня на Европа - 9 Май започна в 10:00 часа в парк „5 октомври", където празникът започна с изпълнение на „Ода на радостта" от градския духов оркестър.

Разказите и впечатленията от Европейския парламент на четири български ученички, които се превърнаха в евродепутати за ден, споделяме с вас в серия от публикации. Те пътуваха до седалището на институцията в Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

Комисията представя предложение за прагматичен, модерен и дългосрочен бюджет за периода 2021—2027 г.

Представителството на Европейската комисия в България ще отбележи Деня на Европа – 9 май през 2018г. с множество събития и инициативи, които ще се проведат в София в няколко поредни дни. Всички те се организират съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в България, а партньори са Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Столична община.

9 май (сряда)

Очаква се днес на своето редовно заседание Европейската комисия да одобри нов законодателен пакет, който допълва представената през 2015г. стратегия за единен цифров пазар на ЕС.

На 26 април (четвъртък) главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде на работно посещение в България.

Най-важният фактор за нашия успех в областта на изкуствения интелект e доверието на нашите граждани. Ключово е всички - от фирмите в традиционните индустрии, през малките и средни предприятия и стартъпите, до нетехнологичните фирми, да се възползват от предимствата, които им дава изкуственият интелект.

Образованието е в основата да се научим да бъдем цифрови създатели, а не само цифрови потребители. Цифровите технологии ни предлагат неограничени възможности, но за да се възползват от тях европейците са нужни цифрови умения. Те са билет за бъдещето, те са умения за живот.

Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото. Те допринасят редица традиционни сектори на икономиката да станат по-продуктивни, да създават нови иновативни продукти и услуги, които да имат по-висока добавена стойност.

Европейската комисия ще приеме днес годишния пакет доклади относно разширяването, съобщава пресслужбата на Комисията.

В докладите се прави оценка на постигнатото от държавите кандидатки от Западните Балкани и от Турция във връзка с изпълнението на ключови политически и икономически реформи и се посочва какво още е необходимо за преодоляването на оставащите предизвикателства.

Заключенията след заседанието на колегиума на Комисията в Страсбург ще представят Върховният представител и заместник-председател Федерика Могерини и комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Можете да следите на живо пресконференцията, която започва около 16:30ч. българско време, чрез сайта на сателитния канал EbS.

Комисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен ще посети България на 17 и 18 април 2018г.

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще бъде ключов оратор в конференцията SHE leader @ digital Conference 2018, която се провежда под неин патронаж.

Събитието е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще се проведе на 12 април в НДК от 9:30 часа. Над 250 представители на бизнеса, нестопанския и публичния сектор от цяла Европа ще се съберат за дискусия относно начините за подкрепа и насърчаване на активното участие и принос на жените в цифровата икономика.

Българският еврокомисар ще участва също в конференцията "Бизнес София 2018 – дигитален хоризонт" на 13 април от 10:00 часа в зала 42 на НДК. Тя ще представи ползите, възможностите и предизвикателствата пред бизнеса в контекста на цифровия единен пазар.

На 12 април (четвъртък) на посещение в София ще бъде комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис.

Той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с които ще разговаря за основните приоритети в ресора си. Акцент ще бъде поставен върху инициативата rescEU — предложението на Комисията за нова  европейска система за справяне с природните бедствия, което ще допълни и подсили Механизма за гражданска защита на ЕС.

След срещата комисар Стилианидис и министър Радев ще направят кратки изявления за медиите около 09:30 часа във фоайето на Министерски съвет.

Днес Комисията събира министри, представители на държавите от ЕС, промишлеността, академичните среди и гражданското общество, за да насърчи сътрудничеството в областта на изкуствения интелект, блоковите вериги, електронното здравеопазване и иновациите.

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС.

cedefop logoВ Официалния вестник на ЕС от 26 март е публикувано обявление за свободна длъжност за директор на Европейски център за развитие на професионалното обучение (Cedefop).

Европейската комисия пуска в действие уебпортала на инициативата WiFi4EU и кани общините от цяла Европа да се регистрират на сайта в очакване на първата покана за представяне на проектни предложения в средата на май за получаване на финансиране от ЕС за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет.

Днес в резиденция „Евксиноград“ във Варна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на лидерите на ЕС и Турция, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

На работната вечеря ще се направи оценка на въпросите от общ интерес и на последните събития в Турция, включително в областта на правовата държава и основните свободи.

Лидерите ще обсъдят и начини за придвижване на отношенията между ЕС и Турция на основата на взаимно уважение и общи интереси.

На 26 март (понеделник) от 16:00 часа в Империал Пловдив хотел и спа европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич ще участва в откриването на конференция на тема "Културното наследство: за една по-устойчива Европа", която ще се проведе на 26-27 март в Пловдив.

Комисар Наврачич ще присъства и на церемонията по награждаването със Знака за европейско наследство от 19:00 часа в кино "Лъки".

На 19 и 20 март европейският комисар отговарящ за транспорта Виолета Булц ще бъде на посещение в България. Тя ще участва в министерска среща на високо ниво на тема "Мултимодален транспорт за Европа", в която ще се включат министрите на транспорта на ЕС.

Комисар Булц призова 2018 година да бъде обявена за "година на мултимодалния транспорт", в която Комисията да обърне специално внимание на ролята на мултимодалността за транспортната система на ЕС. Събитието в София е една от инициативите посветени на тази година.

Комисар Виолета Булц ще даде пресконференция на 20 март (вторник) от 15:50 ч. в конферентната зала в Дома на Европа, ул. Г.С Раковски № 124.

На 19 март (понеделник) българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят Джулиан Кинг отговарящ за Съюза на сигурност ще участват във втората среща на съвместната група за парламентарен контрол на Европол, която ще се проведе в София.

По схемата на ЕС за хранене в училищата се осигуряват мляко, плодове и зеленчуци за над 30 милиона деца в целия ЕС.

На днешния Международен ден на жените, българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел очерта стратегията си за прилагане на действия, които да улеснят увеличаването на участието на жените в цифровия сектор.

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията спрямо България са в областта на данъчното облагане.

Равенството между жените и мъжете е една от основните ценности на Европейския съюз, залегнала в нашите договори. Съюзът ни е пионер в борбата с дискриминацията, основана на пола, и можем да бъдем горди с постигнатия напредък: Европа е едно от най-безопасните места, където има и най-много равнопоставеност за жените в света.

България вече няма прекомерни макроикономически дисбаланси, каквито се наблюдаваха в периода 2015-2017 г. Това става ясно от публикувания днес доклад за страната за 2018 г. в контекста на Европейския семестър за координация на икономическите, фискалните и социалните политики.

Европейската комисия прие Годишната работна програма за 2018 г. (PDF), определяща мерките за подпомагане на реформите, които ще бъдат финансирани чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР). През 2018 г. по линия на Програмата за подкрепа на структурните реформи ще бъде предоставена техническа помощ на 24 държави членки за изпълнението на повече от 140 проекта. Те са в допълнение към над 150 проекта, подбрани през 2017 г. 

Европейската комисия препоръча серия от оперативни мерки, придружени от необходимите предпазни механизми, които да бъдат предприети от компаниите и държавите членки, за да се засили още повече борбата с незаконното онлайн съдържание.

Правителството одобри позициите на България за участие в неформалното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 февруари в Брюксел. Очаква се държавните и правителствените ръководители да обсъдят две основни теми – състава на Европейския парламент след изборите през 2019 г. и Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство. Това съобщи пресслужбата на МС.

Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управленско равнище, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба.

eurobarometer logoСредно 57% от българската общественост споделя цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината от българите (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Комисията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи днес в Брюксел съобщение на Комисията относно бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС, свързана с неговите приоритети след 2020г.

Председателят Юнкер ще обясни и предложенията си към лидерите на държавите членки относно засилване ефикасността на ръководството на Европейския съюз.

Пресконференцията от 13:00ч българско време можете да следите на живо по интернет чрез EbS.

Подкрепена от стабилен икономически растеж, заетостта в ЕС е продължила да нараства по-силно от очакваното през третото тримесечие на 2017 г., а безработицата е спаднала още повече, показва последният тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

На 14 февруари 2018 г. от 15.00 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Темповете на растеж в еврозоната и ЕС през изминалата година надхвърлиха очакванията с продължаването на прехода от възстановяване към икономически растеж. Според оценките икономиките както в еврозоната, така и в ЕС като цяло са отбелязали растеж от 2,4 % през 2017 г., което представлява най-бързият темп за последното десетилетие.

471.5 млн. евро от Кохезионния фонд са инвестирани в развитието на железопътната отсечка между градовете Елин Пелин и Костенец.

Комисията, с подкрепата на Европейския парламент, представляван от Якоб фон Вайцзекер — автор на актуалния доклад относно виртуалните валути, положи началото на Обсерватория и форум на ЕС за блокови вериги.

Европейската комисия предложи преразгледано законодателство, с което ще се повиши качеството на питейната вода, ще се подобри достъпът до питейно водоснабдяване и ще се осигури и по-качествена информация за гражданите.

Насилието над жени все още е сериозен проблем в Европейския съюз. Това все още е проблем и в България: 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор.

Ние наистина вярваме, че Истанбулската конвенция е един от инструментите, които могат да помогнат това да се промени.

Комисията представи предложение, чиято цел е да се засили сътрудничеството между държавите — членки на ЕС, при извършването на оценки на здравните технологии. По-голямата прозрачност ще позволи на пациентите да вземат информирани решения, като им се осигури достъп до данни относно добавената клинична стойност на новите технологии, които евентуално биха могли да са от полза за тях.

Европейската комисия прие официално новия Кодекс за поведение на членовете на Европейската комисия, обявен от председателя Юнкер в речта му относно състоянието на Съюза. След консултация с Европейския парламент новите правила влизат в сила от 31 януари. Това е част от започналите от началото на мандата му непрестанни усилия на председателя Юнкер за установяването на по-голяма прозрачност.

Първата европейска среща на върха по въпросите на образованието ще се състои днес в Брюксел и неин домакин ще бъде комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

По време на посещението си в България на 22 януари 2018г. първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви:

"Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали да ратифицира или не Истанбулската конвенция. Това, разбира се, ще бъде напълно суверенно решение."

Първата по рода си всеобща европейска стратегия за пластмасите, която беше приета на 16 януари, е част от прехода към кръгова икономика.

Каним Ви да попълните следната анкетна карта:

АНКЕТНА КАРТА "Познавате ли дейността на Европейския парламент?"

Анкетното проучване е насочено към гражданите на Р. България в контекста на предстоящите избори за ЕП през 2019 г. То се провежда в рамките на проект „Европа чува твоя глас – БЪДИ АКТИВЕН!”, съфинансиран от Европейския парламент и НЧ „Братство 1869” гр. Кюстендил. 
Целта на настоящата анкета е да проучи степента на информираност и познаване на политиките на ЕС и по-специално дейността на ЕП в области, които имат значение за гражданите, политическия характер на ЕП и предстоящите Евро избори през 2019 г. 
Вашето участие в настоящата анкета ще ни бъде от полза и ще допринесе за целта на проекта, която е да се повиши информираността на гражданите относно една от основните институции на ЕС - Европейския парламент, като покаже ролята му не само в насърчаването на демократичното вземане на решения в Европа, но и в подкрепата за борбата за демокрация, свобода на словото и честни избори навсякъде по света.
Въз основа на получените анкетни карти ще бъде изготвен анализ на резултатите от проучването, който ще бъде публикуван на интернет страницата на проекта.
Анкетата ще бъде достъпна за попълване в периода: 11.01 - 20.02.2018 г.

ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРА

Наградата на Европейския парламент за защитници на правата на човека и демокрацията бе връчена на опозицията във Венецуела на церемония на 13 декември.

В изказването си при награждаването председателят на Парламента Антонио Таяни отбеляза влошаващата се ситуация във Венецуела и призова за „завръщане към свободните избори с участието на всички, за да може хората във Венецуела да изберат бъдещето си“. „Миналата седмица президентът Мадуро реши по произволен и недемократичен начин да забрани на основните опозиционни партии да участват в президентските избори. Ситуацията не може да продължи по този начин“, добави г-н Таяни. „Ние искаме страната да се върне към демокрацията, към достойнството и свободата“, подчерта той.

Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес заяви от името на отличените, че наградата е "признание за майките, които се лишават от храна, за да спасят децата си; за децата, които ровят в боклука, за да заситят глада си; за възрастните хора, които умират заради липса на лекарства“. „Гладът е превърнат в политическа система във Венецуела: 75% от хората са загубили 10 килограма от теглото си през последните 12 месеца“, посочи г-н Борхес. Той призова за хуманитарна помощ и за внимателно следене на предстоящите президентски избори.

mariya gabriel1"Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" – журналистиката, която е стожер на демокрацията", казва в специално интервю за белгийския всекидневник  L'Echo българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

На 14 декември 2017, за девета поредна година в Стара Загора се проведе Дарителска вечер Коледна трапеза на обединена Европа. На събитието присъстваха 140 гости от средите на бизнеса и обществения живот на Стара Загора.
Програмата включваше:
• Дарителски кръг „ЗА СТАРА ЗАГОРА"
• Коледна трапеза на Обединена Европа - Естонски коледен венец, приготвен от учениците на ПГОХ „Райна Княгиня" – Стара Загора
• Томбола
• Музикално-артистична програма
По време на вечерта, по модела Дарителски кръг бяха набрани средства за финансиране на девет проекта. Общата сума от дарения е 36 520 лв., а средствата са разпределени по проектите.

‒         Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) ще бъде удължен до 2020 г.;

‒         ЕФСИ ще бъде увеличен с допълнителни средства за финансиране на повече проекти;

‒Финансиране на иновативни проекти с високорисков характер, които иначе не биха били подкрепени.

‒              Укрепване на преговорните позиции на земеделските стопани спрямо супермаркетите;

‒              По-ефикасни средства за справяне с производствените и

                пазарните рискове;

‒              Повече гъвкавост на държавите от ЕС за подпомагане на млади

                земеделци.

Евродепутатите ще обсъдят напредъка в преговорите за Брекзит с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния преговарящ Мишел Барние преди да представят препоръките си.

Дебатът относно Брекзит ще се съсредоточи върху това дали преговорите са постигнали „значителен напредък“ по основните теми за правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовото измерение. Само при положителен отговор на този въпрос може да се премине към обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. 

mgabrielБългарският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде в Брюксел официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен "Цифрова възможност".

"Инвестиционният план за Европа е от ключово значение за подпомагането на достъпа до финансиране за малките и средни предприятия", заяви ръководителят на Представителството на ЕвропК в България Огнян Златев при официалното представяне в София на нова програма за техническа помощ съвместно с ЕБВР и ЕИБ у нас.

Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха политическо споразумение да се повишат значително качеството и независимостта на одобряването на типа и изпитванията на превозни средства, да се увеличат проверките на вече въведени на пазара на ЕС автомобили и да се укрепи цялостната система чрез надзор на европейско равнище.

euroС няколко конкретни мерки и пътна карта за действие, днес Европейската комисия дава своя принос в изпълнение на ангажимента, поет от председателя Жан-Клод Юнкер в неговата реч за състоянието на Съюза през 2017 г., както и в доклада на петимата председатели от 2015 г., за задълбочаване на европейския Икономически и паричен съюз.

Сайтът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 вече е онлайн на адрес www.eu2018bg.bg

erasmus-plus-logoВ края на честванията по повод 30-ата годишнина от създаването на програмата „Еразъм“, Европейската комисия изнесе данни за постиженията на „Еразъм+“ през 2016 г.

Приятели,


Пред Вас е една книга с коледни рецепти от всички страни-членки на ЕС. На пръв поглед - книга с 28 рецепти. Но всъщност тя носи позитивната енергия и емоционалния заряд на една седемгодишна уникална партньорска инициатива между неправителствените организации: ИЦ Европа Директно Стара Загора /Агенция за регионално икономическо развитие, Обществен дарителски фонд, Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя, Ротари клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб, Иннер Уийл клуб, Лайънс клуб – Aвгуста, Лайънс клуб – Тракия, Зонта клуб, Клуб на виното Дионис, Младежки общински съвет, Екоцентър, Граждански клуб ЛИПА и Младежка банка, бизнеса и Професионална гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня” - Стара Загора, благодарение на която се случват Коледните трапези на Обединена Европа.


Седем Коледи, в които всички партньори обединяваме усилията и готовността си да подадем ръка и да направим добро.


Седем Коледи, в които споделяме вярата си, че добрите каузи трябва да бъдат подкрепени.


В знак на благодарност екипът на информационен център Европа Директно Стара Загора подготви и издаде тази книга! Специална благодарност към екипа на Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня” - Стара Загора, който винаги е с нас!


Нека традицията, която заедно създадохме, да пребъде!

 

Изтеглете в електронен формат PDF 

Изтеглете в електронен формат EPUB

Изтеглете в електронен формат MOBI 

Изтеглете в електронен формат TXT 

Изтеглете в електронен формат FB2 

На 15 януари 2018 г. ще започне новото издание на масовия отворен онлайн курс (МООК) на Европейския комитет на регионите. Това трето издание ще постави акцент върху темата „Как да се извлече максимална полза от ресурсите на ЕС за регионите и градовете". Този курс ще предостави информация относно настоящите и бъдещите политики и програми на ЕС и ще представи практически инструменти и примери за наличните възможности за финансиране и подкрепа на регионално и местно равнище.

Курсът се предлага на английски, френски или немски език. След завършването му можете да получите безплатно свидетелство за завършен курс!

Курсът е безплатен и изцяло достъпен онлайн. Той ще бъде достъпен на Iversity, онлайн платформа за обучение, и ще включва видеоматериали, информационни документи, информационни графики, както и практически задачи, които ще предоставят възможността на участниците в курса да общуват помежду си посредством платформата на курса.

На 4 декември (понеделник) 2017 г., от 09:30 до 12:00 часа, в зала П.Р.Славейков в сградата на община Стара Загора ще се проведе форум в рамките на националната кампания на вестник Стандарт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с мотото ДА! На българската икономика Развитието на индустриална зона около Стара Загора, както и възможностите за развитие на летище Стара Загора, е изключително належащ въпрос за община Стара Загора и област Стара Загора. Градът остава „в сянката” на Пловдив и Бургас, които имат много по-пряка и удобна връзка с магистрала Тракия. Стара Загора се нуждае от модерна пътна инфраструктура, която да свързва индустриалния квартал на града и летището с магистралата. Темите на форума са:

‒         Повече пари за устойчив растеж, заетост, сигурност и изменението на климата;

‒         Допълнителни 116,7 млрд. евро за борбата с младежката безработица;

‒         Намаляване на средствата за Турция.

За 2018 г. евродепутатите осигуриха по-голяма финансова подкрепа за безработните младежи и допълнителни средства за малките и средни предприятия (МСП), научноизследователските програми и „Еразъм“.

Бюджетните кредити за поети задължения за 2018 г. са в размер на 160,1 млрд. евро, а бюджетните кредити за плащания – 144,7 млрд. евро.

След Съвета и Европейският парламент официално одобри предварителното споразумение относно бюджета за 2018 г., с 295 гласа „за“, срещу 154 гласа „против“ и 197 „въздържал се“. Председателят на Парламента Антонио Таяни подписа документа, с което той стана закон.


Младеж, икономически растеж и заетост

Парламентът спря опита на Съвета да съкрати бюджета за икономически растеж и заетост със 750 млн. евро. Той също така увеличи бюджетните кредити за поети задължения за Инициативата за младежка заетост със 116,7 млн. евро. Така през следващата година ще има общо 350 млн. евро за подпомагане на младите хора, търсещи работа.

Бежанска и мигрантска криза и орязване на средствата за Турция

Парламентът успя да увеличи сумите по проектобюджета на Комисията, предназначен за агенциите, чийто предмет на дейност е свързан със сигурността: Европол получава допълнително 3,7 милиона евро и 10 нови щатни позиции, а Евроюст получава още 1,8 милиона евро и още 5 щатни позиции.

Европейското бюро за подкрепа при търсене на убежище получава допълнителни 5 млн. евро за по-добро справяне с миграционната криза. Освен това Парламентът увеличи с 80 млн. евро бюджета за външна политика на ЕС в областта на миграцията. Това включва действия в източните и южните съседни страни, както и Западните Балкани.

По отношение на Турция евродепутатите решиха да намалят предприсъединителните фондове със 105 млн. евро, а допълнителни 70 млн. в кредити за поети задължения бяха оставени в резерв. По този начин Парламентът отговаря на влошаващото се положение по отношение на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Земеделие и изменение на климата

Парламентът договори допълнителни 34 млн. евро за намаляване на младежката безработица в селските региони. Средствата за земеделски практики, които подпомагат опазването на околната среда и борбата с изменението на климата, бяха увеличени с 90 млн. евро.

Цитати

Членовете на преговарящия екип на Парламента дадоха следните изявления след гласуванията:

Председателят на комисията по бюджети Жан Артюи (АЛДЕ, Франция) каза: „Парламентът може да бъде доволен от бюджета на ЕС за 2018 г. Ние успяхме да постигнем съгласие, защото нашите приоритети бяха да подсилим програмите, които подготвят ЕС за бъдещето и защитават европейските граждани – наука и научни изследвания чрез „Хоризонт 2020“, мобилност на младите европейци чрез „Еразъм+“ и „ЕразъмПро“, инфраструктурни програми чрез Механизма за свързване на Европа и малки и средни предприятия чрез COSME. Успяхме също така да увеличим финансирането за програми, свързани със сигурността, политиката за предоставяне на убежище и политиката за съседство“.

Водещият докладчик (раздел „Комисия“) Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) каза: „Този бюджет отговаря на очакванията на гражданите от ЕС: заетост и икономически растеж от една страна и сигурност от друга. Инвестирайки в изследвания, инфраструктура, образование и малки и средни предприятия, ние ще станем по-конкурентноспособни и ориентирани към бъдещето. По отношение на сигурността, ние успяхме да подсилим Европол и Евроюст, за да могат те да осигурят по-добра координация и сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност в ЕС. Накрая подчертахме ясно, че подкрепата на ЕС за държави извън Съюза не идва без задължения за тях: Турция се отдалечава от ценностите на ЕС и ние решихме да намалим подкрепата за страната с допълнителни 105 млн. евро над предложеното от Комисията“.

Какво представляват бюджетните кредити за поети задължения и плащания?

Предвид необходимостта за извършване на многогодишни дейности, като например финансирането на научни проекти с продължителност от 2 – 3 години, бюджетът на ЕС прави разлика между кредити за поети задължения (стойността на правните задължения по сключени проекти и договори, чиято реализация може да надхвърли рамките на съответната година) и кредити за плащания (средства, които ще бъдат реално платени през съответната година, като част от тях е възможно да са ангажирани в предишни години).

Европейската комисия приветства решението на Канада за премахване на визовите ограничения за граждани на България и Румъния от 1 декември. Решението идва след интензивни дипломатически усилия и постоянство на политическо и техническо ниво между ЕС, Канада и двете държави.

По този повод комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви:"Утрешният ден ще бъде чудесен за всички български и румънски граждани, които ще се възползват от безвизово пътуване до Канада. Решението показва, че нашите дипломатически усилия и търпелива работа с канадските ни партньори, дават резултат. Бих искал да благодаря на всички участващи партньори – на България, Румъния и най-вече на Канада – заради постоянните им усилия и ангажираност целта да бъде осъществена. Постигането на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС е наш приоритет и ще продължим да работим неуморно заедно с нашите държави членки и нашите чуждестранни партньори за реализирането на осезаеми резултати, както го направихме днес".

‒         Да се регистрират дроновете и пилотите на дронове;

‒         Те ще трябва да спазват критерии за безопасност и неприкосновеност на личния живот на ЕС;

‒         Плановете за безопасност трябва да включват по-ранно идентифициране на авиационните рискове.

Първите общоевропейски правила за гражданско използване на дронове бяха договорени от преговарящите в ЕП и Съвета в четвъртък сутринта.

Понастоящем дронове, по-леки от 150 кг, което представлява по-голямата част от тях, попадат под юрисдикцията на националните органи и поради това производителите и операторите са обект на различни изисквания за конструиране и безопасност.

Според неформалното споразумение, постигнато в четвъртък сутринта, проектирането и производството на дронове трябва да отговарят на основните изисквания на ЕС по отношение на безопасността, сигурността и неприкосновеността на личния живот.

koledna-trapeza2017


В програмата:
Дарителски кръг „ЗА СТАРА ЗАГОРА" Информация за включените проекти може да намерите на www.fund-sz.org или www.szeda.eu
Коледна трапеза на Обединена Европа
Томбола с много награди


Стойността на поканата е 50 лева.
100 % от сумата е за подкрепа на проектите в Дарителския кръг
ВХОД С ПОКАНИ!!!


Събитието ще бъде излъчено по БНТ

                                                                    272                        „Младите българи поставят борбата срещу безработицата като приоритет, върху който ЕС трябва да работи, показва последният Евробарометър. Ако искаме да създадем заетост за младежта в България, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в сферата на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма“. Около тази идея се обединиха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и лидерите на политическите групи в ЕП по време на дискусия с младежи на 21 ноември в Софийския университет.

euflag-2На 18 ноември, институциите на ЕС постигнаха споразумение относно бюджета на ЕС за 2018 г. Този бюджет отразява политическите приоритети на Комисията „Юнкер“.

15025234 1188105151236963 8931256049058970121 o

Комисията определя икономическите и социалните приоритети на ЕС за предстоящата година, дава препоръки относно политиката за еврозоната и прави оценка на проектите на бюджетни планове на държавите членки от еврозоната.

Цикълът на европейския семестър за координация на икономическите, фискалните и социалните политики за 2018 г. започва на фона на стабилна икономическа активност в еврозоната и в ЕС, рекордно високи равнища на заетост и намаляваща безработица, чиито равнища се връщат към предкризисните. Тъй като всички държави членки допринасят за този стабилен темп на растеж, сега приоритетът е да се гарантира, че тази тенденция ще продължи и ще носи ползи за всички членове на нашите общества. Наред с отговорните фискални политики осъществяването на структурните реформи следва да се насочи към създаването на условия за допълнително стимулиране на инвестициите и повишаване на реалния растеж на заплатите, за да се подпомогне вътрешното търсене. Днешният пакет се основава на есенната икономическа прогноза на Комисията от 2017 г. и стъпва върху приоритетите, посочени в речта на председателя Юнкер за състоянието на Съюза от 2017 г. Той отразява и неотдавнашната прокламация на европейския стълб на социалните права по време на социалната среща на върха в Гьотеборг.

1511180490OGY5На 27.11 (понеделник) от 19:00ч. ще се проведе безплатна лекция на тема "Защо има бъдеще в България?". Събитието ще се състои в „ZaraLab" (гр. Стара Загора бул. "Княз Александър Батенберг" №28).

С лекцията се поставя началото на поредица събития от новата образователна инициатива „Аз и моят успех". Тя цели да насърчи младежката активност и си поставя амбициозната задача да спомогне за намаляването  на броя на демотивираните българи. Според последните данни хората, които не учат и не работят наброяват 300 000 души.  Те са най-вече млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си.

По време на събитието "Защо има бъдеще в България?" ще бъдат разгледани кои са основните причини, които пречат на младите хора да се развиват успешно у нас, с какви фактори е свързано заминаването им в чужбина и какви са перспективите за реализация в страната ни.

Европейската комисия публикува вчера най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на ангажиментите си по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден при присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г.

LUX Official Competition BG 17В началото на месец декември предстоят прожекции с ВХОД СВОБОДЕН на филмите „120 удара в минута“, „Кръвта на саамите” и „Уестърн” – финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

euflagИзданието за 2017 г. на публикувания днес Обзор на Комисията на образованието и обучението показва, че националните образователни системи стават по-приобщаващи и по-ефективни. Tой потвърждава обаче също така, че образователното равнище на учениците зависи до голяма степен от социално-икономическото им положение.

euflag-2През тази година икономиката на еврозоната е на път да отбележи най-силния си растеж от десетилетие, като се очаква реалният темп на нарастване на БВП да бъде 2,2 %. Това е значително повече от прогнозираното през пролетта (1,7 %). Очаква се икономиката на ЕС като цяло също да се представи по-добре от предвиденото, като отбележи силен растеж от 2,3 % през тази година (в сравнение с прогнозирания през пролетта растеж от 1,9 %).

                           1На 9 ноември делегация на Европейския парламент посети София, за да обсъди законодателните предложения за обща корпоративна данъчна основа (ОООКД и ОКООКД) с Министерството на финансите, Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание и заинтересовани страни.

                   Sophia OlssonПрожекция с вход свободен на финалиста на награда ЛУКС на Европейския парламент за 2017 г. – филма „Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) – ще се проведе на 10 ноември от 20.00 ч. в Културен център G8 в София. Събитието е част от инициативата за едновременни прожекции с дискусии, организирани за трета поредна година. Филмът ще се излъчва едновременно в 12 държави членки на ЕС. Зрителите ще могат да вземат безплатен пропуск за прожекцията на касата на Културен център G8.

bg presedencylogoМинистърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред парламентарните групи на ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. Срещата с ДПС е насрочена за вторник, 7 ноември.

IMG 4720​На 30 октомври, в Меж