Новини
eu-moneyТози четвъртък Европейският парламент гласува финалния размер и приоритетните области на бюджета на ЕС за 2012 г., следвайки споразумението, постигнато между екипа за преговори на Парламента и на държавите членки от 18 ноември.  
 
Приети парламентарни приоритети
 
В предложенията си ЕП постави основен фокус върху постигането на растеж, иновациите, заетостта, граничния контрол, управлението на миграционните процеси и подкрепата на демократичното развитие на Арабския свят. Тези приоритети бяха подкрепени и от държавите членки във финалното споразумение.
 
Ограничено увеличаване на размера на плащанията
 
Увеличаването на размера на плащанията беше ограничено както бе предложено от страните членки. Комисията, Съветът и Парламентът се ангажираха да направят преглед в течение на следващата година, за да установят дали бюджетът е реалистичен или ще се наложат промени, като държавите членки подписаха декларация в тази връзка. Бюджетът за догодина възлиза на €129.1 милиарда (1.86% увеличение) в плащания и €147.2 милиарда (+3,8%) в поети финансови ангажименти.
 
Председателят на делегацията на ЕП в рамките на помирителната процедура г-н Ален Ламасур (ЕНП, Франция), заяви: "Във време на криза ние успяхме да намалим оперативните разходи, задържайки темпото на растеж и конкурентоспособността." Той изрази критика към фокусирането от страна на Съвета върху плащанията и пренебрегването на поетите в бюджета финансовите ангажименти. "Трябва да балансираме тези две стойности, за да не ни се налага да мислим откъде да режем всяка година", каза той. Според г-н Ламасур единственият правилен подход е да се намали дела на вноските на държавите членки за сметка на собствените ресурси. "Бъдещата Финансова рамка не би могла да съществува без политическо споразумение за нови ресурси", добави той.
 
Парламентарният докладчик, отговарящ за основната част от процедурата г-жа Франческа Балцани (С&Д, Италия), приветства приемането на приоритетите на Парламента от страна на държавите членки. И тя обаче предупреди, че договореното ниво на плащанията може да не е достатъчно за покриване на сметките догодина.
 
Членът на ЕП, отговарящ за одобрението на административните бюджети, г-н Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), каза, че бюджета за администрация възлиза на под 6% от целия бюджет, като е намерен "верният баланс между потребността от ограничаване на разходите и административните нужди." Той подчерта, че бюджетите на различните институции са разгледани с повишено внимание и ще нараснат с около процент, което в реално изражение представлява намаление.
 
Комисарят по Бюджета Януш Левандовски приветства резултата от преговорите и самоограниченията, наложени от институциите. Той също предупреди за опасността нивото на договорените плащания да  се окаже прекалено ниско. "Трябва да помислим сериозно върху годишната бюджетна процедура, особено в края на многогодишната финансова рамка. На този етап имам доверие в декларацията, подписана от държавите членки.", каза той.
 
Изследвания, свързани с ядрения синтез (ITER)
 
Споразумението включва и допълнителни €100 милиона за финансирането на програмата ITER за изследвания, свързани с ядрения синтез. Значително повече средства ще бъдат необходими за да се покрият допълнителните разходи, свързани с проекта през идните години. Темата ще бъде дискутирана в бюджетната комисия и с държавите членки в рамките на така наречените триалози.
 
Поправки в Бюджет 2011
 
Парламентът прие и споразумение по допълнителните финансови нужди за 2011 г. Това се наложи, след като Комисията се оказа в невъзможност да изпълнява плащания по някои от политиките си. Освен преразпределение между различни бюджетни линии, към бюджета бяха добавени допълнително €200 милиона за да могат да се възобновят плащанията към проектите свързани със Социалния фонд и изследванията.
 
Очаква се в бюджетната комисия да бъде гласувано и ново изменение на бюджета за 2011 г. То е насочено към покриване на финансовите нужди на Фонда за солидарност на ЕС, свързани с оказаната помощ на Испания и Италия за земетресенията в Лорка и наводнението в област Венето, на обща стойност  € 38 милиона.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Текущи покани

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news