Новини
2_lisbontreaty_2Парламентът даде одобрението си за членството на Хърватия, според изискванията на учредителните договори, в гласуване този четвъртък. Депутатите призоваха Загреб да обърне внимание на оставащите предизвикателства, особено в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Хърватия може да стане 28-мата държава членка на ЕС на 1 юли 2013 г.
 
Процедурите, свързани с предложението за одобрение на присъединяването на страната, бяха отговорност на докладчика по темата Ханес Свобода (С&Д, Австрия). Одобрението мина с 564 гласа “за”, 38 “против” и 32 въздържали се. Решението беше приветствано с бурни овации в пленарната зала.
 
"Днес е добър ден за Хърватия и за ЕС", подчерта Председателят Йержи Бузек след гласуването. Той добави: "Европейският парламент застана с цялата си тежест зад присъединяването на Хърватия към ЕС. Ние дадохме ясен знак за степента в която ЕС желае членството на Хърватия. Хърватите скоро ще имат възможност да изразят подкрепата си за ЕС на предстоящия референдум."
 
Следващата крачка по пътя към членството ще бъде подписването на договора за присъединяване, което ще се случи на 9 декември, по време на следващия Европейски съвет. Подписването ще отвори пътя за ратификациите от 27-те страни членки. Очаква се Хърватия да се присъедини на 1 юли 2013 г.
 
В придружаващ предложението необвързващ доклад, също представен от г-н  Свобода, и приет с 550 срещу 34 гласа при 41 въздържали се, депутатите приветстват приключването на преговорите и приканват хърватските граждани да застанат пред урните и да подкрепят с гласа си присъединяването на страната на референдума за членство. Докладът съдържа и обръщение към държавите членки да завършат ратификационния процес в срок. Членовете на ЕП очакват скоро и назначаването на хърватски наблюдатели в Парламента.
 
Депутатите подчертаха, че ще следят процеса по пред-присъединителния мониторинг внимателно, и поискаха Комисията да ги държи в течение на изпълнението на поетите по време на преговорите ангажименти от страна на хърватските власти.
 
Отбелязвайки готовността на страната за присъединяване, членовете на ЕП поканиха Загреб да се справи с оставащите предизвикателства, особено в сферата на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
 
Те настояха Хърватия да увеличи усилията си, свързани с наказателното преследване на военопрестъпниците, в съзвучие с препоръките на Международния трибунал за бивша Югославия, както и насърчиха връщането на бежанците.
 
В заключение депутатите призоваха Хърватия да продължи със структурните реформи в икономиката на страната, да стимулира заетостта, и да постигне финансова консолидация, за да повиши конкурентноспособността си.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Текущи покани

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news