Новини
eparlНа 18 януари, датският премиер Хеле Торнинг-Шмид представи пред Европейския парламент програмата на правителството си за шестмесечното председателство на Съвета. Повечето депутати изразиха подкрепата си и я призоваха да заеме твърда позиция по отношение на решаването на проблемите свързани с финансовата криза.
 
Г-жа Торнинг-Шмид представи приоритетите в програмата, които са бюджетна дисциплина, икономически ръст и работни места, опазване на околната среда, осигуряване на безопасност за гражданите на ЕС и засилване на гласа на Европа в областта а международните отношения. "Пътят за излизане от кризата минава през повече Европа, а не през по малко, " заяви тя.
 
Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу каза, че ако представената през октомври пътна карта не бъде изпълнена, "очакванията ни за ръст няма да се реализират".
 
Изказвания на представителите на политическите групи
 
Жосеф Дол (Франция), от името на ЕНП, посъветва г-жа Торнинг-Шмид да бъде начело на едно "политическо председателство", защото "времената, в които живеем налагат европейските играчи не само да смазват колела и да прехвърлят мостове, а да бъдат отдадени на каузата си и думата им да бъде чувана".
 
"Ние сме жертва на финансовите пазари и рейтинговите агенции, които имат по-голямо влияние върху Европа от нас", заяви Ханес Свобода (С&Д, Австрия). Той критикува разговорите за новото финансово споразумение, цитирайки Financial Times, който го описва, като "ненужно разсейване".
 
"Това което казва Standard and Poor's е всъщност вярно.", заяви Ги Верхофщад (АЛДЕ, Белгия) и добави, че "европейските лидери трябва да четат техните доклади". Решението според него е "известно на всички: стабилизационни облигации или общи облигации, вие изберете, как да ги наречете."
 
От името на Зелените, Ребека Хармс (Германия) поздрави премиера за нейния "критичен подход" към пакта за еврото, който изключва влиянието на Европейския и на националните парламенти, както и за ангажимента на Председателството към зелени инициативи. Г-жа Хармс призова за подкрепа на еврооблигациите и прикани Председателството да "действа сега."
 
Членът на ЕП от Обединеното кралство, Мартин Каланан (ЕКР), благодари на премиера за честната й оценка, че "данъкът върху финансовите транзакции може да навреди на европейската икономика" и изрази надеждата си, че Председателството ще отхвърли общата данъчна база и вместо това ще стимулира икономическия ръст и вътрешния пазар.
 
От името на групата на Европейската обединена левица Сьорен Сьондергорд (Дания) заяви, че програмата на Председателството изглежда сякаш е била написана от "Меркози". "Стига с тези налагани от ЕС ограничения", каза той. "Искаме работни места и подобряване на общото благосъстояние."
 
Мортен Месершмид (ЕСД, Дания) оприличи премиера на Дания на ЕС по отношение на липсата на "широка обществена подкрепа". Той прикани г-жа Торнинг-Шмид да "идва в Брюксел и Страсбург", тъй като по този начин ще може да намали "вредите за нейните съграждани."

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Текущи покани

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news