Новини

eu-moneyБългария подписа съвместен меморандум за разбирателство с две международни финансови институции (МФИ) - Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка, което ще помогне на длъжностните лица да приложат регионалната политика на Европейския съюз в страната. В ранния етап от тяхното изпълнение структурните фондове в България бяха възпрепятствани от закъснения вследствие на административни спънки. Банките ще дадат експертното си становище, за да се въведат необходимите секторни реформи и да се ускорят подготовката и изпълнението на основни проекти в ключови сектори, като водите или железопътния транспорт. В момента се водят преговори за такъв вид участие и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан, който присъстваше на подписването заедно с министъра, отговарящ за управлението на средствата от ЕС, Томислав Дончев, заяви: „Подкрепяме напълно тази инициатива за съвместни действия в България и очакваме с нетърпение работата в тясно сътрудничество с всички международни експерти. Изключително важно е да координираме усилията си и да се уверим, че България се възползва максимално от предвидените мащабни инвестиции от ЕС."

 

JASPERS, чиято дейност в страната ще се разгръща постепенно, по-специално чрез разширяване на софийския офис. Към момента не е указано точно колко ще бъдат експертите, които ще действат на местна почва, но след като помощта стане напълно оперативна, в България ще може да работят до десет експертни екипа.

 

За периода 2007-2013 г. инвестициите по линия на регионалната политика на ЕС в България възлизат на близо 6,9 милиарда евро.

 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институция на ЕС за отпускане на дългосрочни заеми и тя е притежание на държавите-членки. ЕИБ осигурява дългосрочно финансиране за стабилни инвестиции, за да съдейства за постигането на политическите цели на ЕС.

 

Световната банка работи по цял свят за засилване на растежа и развитието, като често това е свързано със секторни реформи.

 

JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) представлява партньорство между Европейската комисия, ЕЦБ и ЕБВР. Целта на инструмента е да се оптимизира подготовката на основни проекти за съфинансиране от Кохезионния фонд и ЕБВР, по-специално в 12-те държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа и в Хърватия. Той използва техническата и финансовата експертиза на банките, за да увеличи капацитета на националните и регионалните органи, като им съдейства да представят качествени предложения за проекти, използващи ефикасно средствата от ЕС и мобилизиращи допълнителни източници на финансиране.


anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Текущи покани

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news