Новини

 

dogovorДоговорът, за който се споразумяха държавите членки трябва да бъде съобразен с пакта за икономическо управление (т. нар. „шесторка“) и да бъде подкрепен с незабавни мерки, насочени към справяне с краткосрочните предизвикателства пред Еврозоната, заяви Парламентът в резолюция гласувана този четвъртък. Депутатите изразиха и задоволство от факта, че много от предложенията направени от техните представители в обсъжданията са включени в новия договор.

 

Документът отразяващ приоритетите на Парламента бе приет с 443 гласа за, 124 против и 75 въздържали се. Той бе гласуван след дебат за резултатите на неформалния Европейски съвет с председателите на Съвета и на Комисията Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, проведен в сряда. По време на обсъждането, най-често споменаваните призиви, от всички части на политическия спектър, бяха за действия за възстановяване на растежа и намаляване на безработицата.

По-добър текст, но не най-добрият подход

Резолюцията заявява, че одобреният от държавните глави текст представлява значителен напредък спрямо по-ранните версии и че взема предвид настояването на депутатите за по-голям фокус върху растежа, паралелно с фискалните ограничения и за използването на нормалната система на ЕС навсякъде, където това е възможно. Резолюцията приветства и намаляването на риска за създаване на "Европа на две скорости" и увеличаването на ролята на Парламента, спрямо по-ранните версии.

Въпреки това, резолюцията подчертава, че постигането на споразумение в рамките на нормалното законодателство на ЕС щеше да е по-добър подход.

Нужда от спешни действия

Резолюцията настоява икономическото възстановяване да включва и специфични мерки за насърчаване на солидарността, заетостта и растежа. Първата мярка трябва да бъде спешното създаване на фонд за обратно изкупуване, базиран на предложенията на икономическите съветници на правителство на Германия. Следващите мерки трябва да са въвеждането на проектни облигации, спешната подготовка за въвеждане на стабилизационни облигации и въвеждането на Европейски данък върху финансовите транзакции.

Допълнителна информация

Европейският парламент участваше в работата на работната група за изготвянето на документа с четири представители, Елммар Брок (ЕНП, Германия), Роберто Гуалтери (С&Д, Италия), Ги Ферхофщад (АЛДЕ, Белгия) и Даниел Кон-Бендит (Зелени/ЕСА, Германия).

Работната група подготви през последните два месеца проектът представен на държавните глави на Европейския съвет от 30 януари. Финално приетият текст на споразумението ще трябва премине през процедури за ратифициране в държавите членки, които са го подписали.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Текущи покани

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news