Новини
Тринадесет пречиствателни станции за отпадни води, 194.4 км канализационна и 337.9 км водопроводна мрежа, както и 5 регионални депа за твърди битови отпадъци са изградени до този момент по програма ИСПА. По програмата са рехабилитирани са 205 км пътища І клас, 39 км автомагистрали, през месец юни 2011 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 19.135 км автомагистрали, 67 км ж.п. линии и 7 ж.п. гари, изграден е Терминал 2 на летище „София". Това бе отчетено на провелото се днес осмо заседание на Комитета за наблюдение изпълнението на проектите, финансирани по бившата програма ИСПА. Заседанието се предхождаше от двудневни технически срещи в сектори околна среда и транспорт, в които участваха представители на ГД „Регионална политика" и „Околна среда" на Европейската комисия, Управляващите органи на помощта, Междинното звено в АПИ, Разплащателния и Одитен органи, международни финансови институции, представители на JASPERS и на крайните бенефициенти, както и неправителствени организации. Програма ИСПА стартира през 2000г., като един от трите финансови инструмента на общността (ИСПА, ФАР и САПАРД), създадени да подпомогнат десет Централно и Източноевропейски страни в подготовката им за присъединяване към ЕС. За 10 години на България по Програма ИСПА бяха предоставени 880.04 млн.евро безвъзмездна помощ, 367.4 млн.евро заемни средства от МФИ и национално съфинансиране 445.5 млн.евро. С този ресурс бяха финансирани 40 Финансови меморандуми, от които 27 инфраструктурни и 13 проекта за техническа помощ в двата сектора за укрепване на административния капацитет, както и за подготовката на проекти в настоящия финансов период. Общо по всички финансови меморандуми са договорени 1.519 млрд.евро, а са разплатени 1.07 млрд. евро, което представлява 70% от договорените средства. Основните изводи и препоръки, направени от страна на Европейската комисия по време на дискусиите на Комитета за наблюдение включваха детайлни препоръки за успешното завършване на програмата, както и усилията, положени от всички български институции, особено в последната година за максимално усвояване на средствата, преодоляване на натрупаните закъснения и завършване на проектите в срок. Крайните разплащания по програмата ще бъдат направени през 2011 г. и 2012 г., когато ще може да бъде направена оценка по отношение на нейната ефективност.
виж цялата статия

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg