Новини

european-comissionНа 7 юни стартира нов уебпортал за прозрачност, чрез който процесите на вземане на решения от страна на Комисията ще станат по-открити и достъпни за гражданите, отколкото преди.
Порталът е като прозорец, чрез който се намира информация за широк спектър от инструменти, разработени през последните години, за да се улесни общественият контрол и за да се подобри способността на гражданите да упражняват правата си. Той предоставя бърз и пряк достъп до информация относно:
- законодателство;
- оценки на въздействието;
- експертни групи и консултативни комитети;
- консултации;
- представителство на интереси и лобиране;
- достъп до документи;
- получатели на средства от ЕС.

Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията, заяви: „Комисията има водеща роля за подобряването на откритостта и прозрачността при процеса на вземане на решения в ЕС. При все това ние можем да направим повече подобрения.

Ние взехме под внимание мнението на тези, които използват нашите многобройни инструменти за осигуряване на прозрачност. Като цяло те се оплакват от това, че инструментите са разпръснати в уебсайта Europa и понякога е трудно да бъдат открити. Порталът за прозрачност обединява и поставя на точното място всички тези инструменти, както и друга допълнителна информация."

За да се гарантира, че новият портал е възможно най-лесен за използване, потребители от различни сектори, в това число НПО, медиите, представителите на интереси и Европейският парламент, бяха приканени да го изпробват.

Говорител на Европейския омбудсман, който също изпробва новия уебсайт, заяви: „.. в сравнение със стария уебсайт за прозрачност, новият портал представлява значителен напредък по отношение на лесната употреба. Той дава възможност за добър и бърз преглед на всички важни инструменти за осигуряване на прозрачност."

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg