Новини

220708-financialЧленовете на Европейския парламент заявиха, че ЕС се нуждае от силен бюджет, за да посрещна политическите цели на Съюза, преди срещата на европейските лидери, които ще обсъждат предложението за бюджета 2014—2020 г. на 29 юни.  Дългосрочната бюджетна рамка трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да отговори на новите предизвикателства, а вноски от националните бюджети трябва да бъдат заменени от други начини за финансиране на ЕС, гласи резолюция приета тази сряда.

 

В текста, подкрепен с 541 гласа „за“, 100 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“, депутатите настояват бюджетната рамка за периода 2014 —2020 г. „да осигури повишаване на гъвкавостта в рамките на и между отделните рубрики, както и между финансовите години ..., за да се гарантира, че бюджетните ресурси могат да следват променящите се обстоятелства и приоритети“.

 

Според депутатите липсата на гъвкавост при сегашната система затруднява реакцията при нови предизвикателства. Така например се оказа трудно да се намери финансиране за проекта за изследвания на ядрения синтез ITER — нов приоритет, възникнал в средата на текущия бюджетен период. Колкото по‑малък е бюджетът, толкова е по‑важно да може да се прави преразпределение на ресурси, за да се посрещат неочаквани събития.

 

Подкрепата на Парламента е необходима, за да може държавите членки да приемат с единодушие Многогодишната финансова рамка (МФР). В тази връзка са необходими детайлни преговори със Съвета по всички аспекти, свързани с МФР.

 

Реформа на системата за приходи

 

По силата на учредителните договори, бюджетът на ЕС трябва да се „финансира изцяло от собствени ресурси“. Според Парламента въвеждането на алтернативни източници на приходи, като например данък върху финансовите сделки или нов ДДС за целия ЕС, ще намали дела на вноските на страните членки на ЕС на база брутен национален доход (БНД) на глава от населението от 75% на 40% към 2020 година. ЕП „не е готов да даде своето съгласие за следващия регламент за МФР, без политическо споразумение по реформата на системата на собствените ресурси, поставяща край на съществуващите отстъпки и други механизми за корекция“.

 

Парламентът е първата институция на ЕС, която прие позиция по дългосрочната бюджетна рамка за 2014 —2020 г. — още на 8 юни миналата година. Европейската комисия внесе предложението си за бюджета 2014 —2020 г. на 29 юни 2011 година. Датското председателство ще представи своята „кутия за преговори“ за новия бюджет на срещата на върха през юни, когато Европейският съвет ще проведе първото си обсъждане по темата.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg