Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

parliamentПетър Петров — механик на кораба "Коста Конкордия", помогнал за спасяването на над 500 души, е сред 37-те лауреати на наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за 2012 г. ЕП присъжда наградата от 2008 г. за изключителни постижения или действия в полза на Европа и по-доброто взаимно разбирателство между нейните граждани. Лауреатите ще получат почетен медал на церемония в своята страна през есента, а след това ще бъдат поканени на обща церемония в Брюксел на 7 и 8 ноември.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" засяда на скална маса край италианския остров Джилио. По това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода. Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него. В тази изключително сложна ситуация, първият механик Петър Петров, рискувайки живота си, успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията. Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Мнението на националното жури

Кандидатурата е внесена от българският член на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д), а националното жури беше в състав Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) и Станимир Илчев (АЛДЕ). А. Ковачев подчерта, че "ценностите на европейското гражданство изискват да изпълняваме правата и задълженията си не само в наша полза, но и в помощ на другите. Европа се нуждае от смели хора и примери на висок професионализъм, готовност за спасение на живота на другите с риск за нашия собствен. Аз съм дълбоко убеден, че постъпката на господин Петров трябва да бъде наградена." Според С. Илчев, "Петър Петров е пример за проявена най-голяма храброст в момент, когато инстинктът му за самосъхранение отстъпва пред благородната кауза за спасяването на 500 човешки живота. Той вече е получил най-голямата отплата - да знае, че е предотвратил неизбежното за тези 500 души, но той също така заслужава да получи благодарността на всички европейски граждани." Е. Кирилов смята, че "професионализмът и чувството за солидарност на г-н Петров могат да послужат като пример за кураж и алтруизъм в Европейския съюз. Постъпката на гражданин на ЕС, който рискува живота си, за да спаси други хора, разкрива неговите най-висши морални стандарти, както и неговата почтеност." 

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От тази година, Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Депутатите от ЕП тази година предложиха общо 61 кандидатури. Наградата има за цел да възнаграждава постижения на граждани или организации, които са проявили изключителна ангажираност за насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите от ЕС, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Наградата е под формата на почетен медал и има само символично изражение.

Лауреатите бяха определени на 19 юни от жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция). Другите членове на журито бяха заместник-председателите на ЕП Алекзандер Алваро (AЛДE, Германия), Изабел Дюран(Зелени/EСA, Белгия), Отмар Карас (EНП, Австрия) и Ласло Суржан (EНП, Унгария), бившите председатели на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг (EНП, Германия) и Енрике Барон Креспо, както и Анмари Йоритсма, заместник-председател на Съвета на европейските общини и региони, и Петер Матяшич, председател на Европейския младежки форум.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg