Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

На 1 октомври българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", ще получи в София Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент. Българският еврокомисар Кристалина Геoргиева ще бъде специален гост на събитието.

petar-petrov-evropeec-na-godinataИнформационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание организира националната церемония за наградата на ЕП. Церемонията ще се състои на 1 октомври, понеделник, от 12.00 часа в кулоарите на Народното събрание.

В събитието участие ще вземат Кристалина Геoргиева, европейски комисар, Цецка Цачева, председател на Народното събрание, български членове на ЕП, посланици на държави членки на ЕС и страни кандидатки за членство, народни представители, представители на институции и на неправителствени организации, действащи в областта на доброволчеството.

Гражданска награда на Европейския парламент

Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Тя е под формата на почетен медал и има само символична стойност.

Наградата се присъжда за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от Европейския съюз, или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.

37-те лауреати бяха определени на 19 юни от жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция). Другите членове на журито бяха заместник-председателите на ЕП Александер Алваро (AЛДE, Германия), Изабел Дюран (Зелени/EСA, Белгия), Отмар Карас (EНП, Австрия) и Ласло Сурян (EНП, Унгария), бившите председатели на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг (EНП, Германия) и Енрике Барон Креспо, както и Анмари Йоритсма, заместник-председател на Съвета на европейските общини и региони, и Петер Матяшич, председател на Европейския младежки форум.

На 7-8 ноември всички носители на награда от общо 18 държави членки на ЕС ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел, където ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

Българският лауреат Петър Петров

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" заседна на скална маса край италианския остров Джилио, като по това време на борда се намираха повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода. Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него.

В тази изключително сложна ситуация, Петър Петров, който е първи механик, рискувайки живота си, успява да направи общо шест курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Кандидатурата на Петър Петров бе внесена от българския член на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д), а националното жури беше в състав д-р Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) и Станимир Илчев (АЛДЕ).

 

Информационно бюро на ЕП в България

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: europedirect@szeda.eu

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg