Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

 

translatorНа 1-ви декември 2012 г. на специална церемония бяха обявени победителите в първото издание на конкурса на Информационното бюро на Европейския парламент в България за млади журналисти и блогъри. В категорията "Млад журналист" първо място зае Ралица Стоянова от интернет сайта econ.bg за своя материал "Европа тръгна на "две скорости". В правилната посока ли?", докато в категорията "Блогър" лауреат е Вера Асенова с публикацията "За кризите и хората", публикуван в блога http://verasen.wordpress.com/. Наградата е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел.

 

Общо 27 млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст) кандидатстваха със своите материали, които трябваше да са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 г. Церемонията беше организира в рамките на дебата "Европа пред лицето на кризата. Анализи и препоръки", част от 17-то издание на Форум "Софийски диалози", в партньорство с Дома на науките за човека и обществото.

Лауреатите

Победителите бяха определени от жури, съставено от Иван Радев, представител на Асоциацията на европейските журналисти в България, Андрей Велчев - председател на Клуба на младите журналисти към Съюза на българските журналисти, доц. д-р Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация", Иван Бедров, блогър, и Теодор Стойчев, пресаташе към Информационното бюро на ЕП в България.

В категорията "Млад журналист" журито разгледа 20 кандидатури. То присъди първото място на Ралица Стоянова за нейния материал "Европа тръгна на "две скорости". В правилната посока ли?", публикуван в интернет изданиетоwww.econ.bg. Журито отбелязва, че отличава победителя за много професионалния репортажен материал и пълнотата на гледните точки.

На второ място журито класира Ива Стойкова с публикацията "Съвременните слуги на ЕС" в онлайн медията http://www.economynews.bg/. Журито отбелязва иновативния подход към тематиката на конкурса, жанровото разнообразие на допълнителните материали и интерактивността на материала.

Трето място беше присъдена на Симона Медарова за репортаж, излъчен в младежкото предаване "Тийн зона" на Радио Благоевград. Журито отбелязва, че отличава нестандартния подход и живото представяне на различни гледни точки по темата, както и динамичността, подходяща за поднасяне на информацията на младежка аудитория.

В категорията "Блогър" бяха разгледани 7 номинации. Първа награда спечели Вера Асенова за текста "За кризите и хората", публикуван в блогаhttp://verasen.wordpress.com. Публикацията впечатлява с отлично съчетание на достъпна и експертна информация, както и задълбочен анализ, който предполага последващ дебат. Второ място зае Ина Петрова за материала си "Време за Δ в ЕС" в блога http://inapetrova.blogspot.com/. Журито отбелязва новаторския поглед към тематиката, богатството на аргументи и гледни точки, както и високата степен на аналитичност. Трета награда в тази категория не беше присъдена.

За конкурса

Конкурсът за млади журналисти и блогъри по темата “Време за промяна в ЕС” се организира в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България и с подкрепата на Съюза на българските журналисти и Фондация "Медийна демокрация".

Участие в конкурса взеха млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст), отразяващи европейската тематика. Темата “Време за промяна в ЕС” е свързана с промените, които кризата наложи както в икономическото развитие, така и в социалните и политически модели в ЕС. Материалите, подадени за участие, са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 г.

Темата за 2012 г.: Време за промяна в ЕС

Кризата в ЕС сблъска две различни визии за икономическото бъдеще на Европа – дали то да се основава на консервативни разходи на принципа ”харча, колкото произвеждам”, или на насърчаване на потреблението, заетостта и бизнеса като ключови фактори за растеж. И докато в началото ЕС реагира на кризата с ограничения, то през последната година ясно се вижда стремеж към един по-социален модел. Но това ли е единствената промяна, която виждаме в Европа? Проблемите събудиха и промени в социалните, политическите и гражданските нагласи, поставящи под съмнение, или обратното — легитимиращи основни европейски ценности, каквито са солидарността, многообразието и толерантността. Затова, в тази насока ще бъдат отличени журналистически материали, отразяващи обективно и интересно текущите процеси от общоевропейско значение, независимо дали засягат икономически, финансови, социални, политически или културни въпроси.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: europedirect@szeda.eu

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg