Новини

euroscolaНа 2 февруари в Пловдив ще се проведе третото регионално състезание „Eвроскола“ за училища от Пловдивска и Старозагорска област, област Смолян и Пазарджик. На него отбори от по 5 ученици от 20 училища ще се състезават за спечелването на квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент през първата половина на 2013 г. Състезанието ще се състои на 2 февруари, събота, от 10,00 часа в зала „Съединение“ в Регионалния историческия музей в град Пловдив (пл. „Съединение” № 1). След края на състезанието (към 16,15 ч.) ще има пресконференция, на която ще бъдат обявени училищата, спечелили квоти за посещение на Страсбург.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата „Eвроскола“, като демонстрират своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и доброто владеене на един от трите работни езика в „Евроскола“: английски, френски или немски. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие в програмата „Евроскола“ за своите училища, вероятно за първото полугодие на 2013 година.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалния инспекторат по образованието град Пловдив и Националната асоциация на европейските български клубове.

Събитието е отворено за медии. В 16,30 часа ще се състои кратка пресконференция, на която ще бъдат обявени имената на победителите.

За програмата "Евроскола" на Европейския парламент

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни от ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа в рамките на "Младежкия европейски парламент", като разискват и гласуват въпроси от интерес за Европейския съюз.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи.

От 2006 г. насам, повече от 65 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата "Евроскола".

Повече подробности за програмата „Евроскола“

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news