Новини

1_mainОт 1 февруари започна гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината” 2013.
Българските орехи и черница от Глушник се състезават дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша под номинация номер 2.
За разлика от други конкурси, в този възрастта, красотата и височината на дърветата не са от голямо значение – по-важни са историите, на които са били свидетели те, пишат организаторите от българска страна "Екообщност".

Вид: орехи (Juglans regia) и черница (Morus alba L.)
Регион: с. Глушник, Община Сливен, България
Възраст: 200 - 500 години
GPS: Покажи на картата

3 величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от сливенското село Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им.

Така Стефан се отправя на пътешествие в историята. Мястото се оказва свързано със значими фигури от българското освободително движение. Паскал Воевода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов. Дърветата са и до началото на стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация - тракийски могили и светилище са само на 1 км от тях. 

Местните хора са решени да популяризират защитените дървета заедно с богатото историческо наследство.

Целта на конкурса е да привлече вниманието на обществото към интересни дървета, свързани с местни историческите и природни богатства, да ги съхрани и популяризира. Гласуването ще приключи на 28 февруари и организаторът на конкурса, чешката фондация "Партньорство” ще извести резултатите на 1-ви март. Награждаването на победителите ще се проведе през м. май в Брюксел.

Черницата и двата ореха, които растат в сливенското село Глушник, пазят старите тайни на бунтовниците от времето преди освобождението на България от Турско робство. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. "Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, споделя номиниралият дърветата Стефан Стефанов от гр. Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан - само на няколко километра северно от с. Глушник.

Впечатляващото за дърветата е не само тяхната връзка с историята на България, но и това, че се намират в район, който е наситен с културно-историческо наследство. Археологът доц. д.и.н. Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател и познавач на Сливенския край, твърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани.

Българските финалисти, които спечелиха националния конкурс "Дърво с корен” 2012, ще се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденцията Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози и Липата от алеята Нове Хради в Чехия.


В предишните две издания на конкурса "Европейско дърво на годината” през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news