Новини
euroscola

На 2 февруари в Пловдив за трети път в България се проведе регионално състезание "Eвроскола". При силната конкуренция на 20 училища от област Пловдив, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, журито определи 8 отбора, които ще заминат в Страсбург за симулация на заседание на Европейския парламент. Победителите са отборите на ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" от гр. Пловдив, СОУ "Христо Ботев" от гр. Девин, СОУ "Отец Паисий" от гр. Мадан, ПГЕ "Джон Атанасов" от Стара Загора, СОУ "Христо Проданов" от Карлово, ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" от Пловдив, ПГТ "Пров. д-р Асен Златаров" от Пловдив, НТГ "Васил Левски" от Пловдив. 

 

Тези отбори спечелиха за училищата си квота, чрез която групи от 24 ученици ще пътуват до Страсбург през 2013 г., за да се включат в симулирано ученическо "заседание" на Европейския парламент.

 

Журито на състезанието включваше Виолета Станичич, ръководител на Информационно бюро на ЕП в България, Тодор Иванов - секретар на Изпълнителния комитет на Общинския Синдикат на българските учители -Пловдив, Донка Щилянова - директор Дирекция "Oбразование" в Oбщина Пловдив, Велизар Попов - управител на Областен информационен център -Пловдив, Росен Димов - председател на младежката организация "Европейски алтернативи", Десислава Шишманова - директор на БНТ Пловдив, Иванка Киркова - ръководител на Регионалния инспекторат по образованието в гр. Пловдив, Даниел Делчев - младежки лидер в Националната асоциация на българските европейски клубове, Николай Близнаков - изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019" и Радослав Щилянов - Младежки екип Европа.

 

По време на състезанието ученици от 20 гимназии и специализирани средни училища участваха в дебати по актуални европейски теми, като възстановяването от икономическата криза, европейската идентичност, каква е формулата на успеха на младите в ЕС, визията за развитие на ЕС, доброволчеството, европейското гражданство...

 

Състезанието беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката и с Националната асоциация на българските европейски клубове, Регионалния инспекторат по образованието - гр. Пловдив.

 

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата "Eвроскола", като демонстрират познания и умения за динамичен дебат по актуална европейска тема и владеене на един от трите работни езика в "Евроскола": английски, френски или немски. От 2006 г. насам повече от 70 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата "Евроскола".

 

За подробности за програмата "Евроскола":

http://www.europarl.bg/view/bg/info_office/activities/Euroscola.html


anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news