Новини

parliament-strasburgИмаме удоволствието да Ви информираме, че Информационното бюро на Европейския парламент в България планира да организира първото за 2013 г. РЕГИОНАЛНО СТУДЕНТСКО СЪСТЕЗАНИЕ на тема "Европейските граждани и реформите в ЕС". От тази година тези регионални състезания ще се провеждат в няколко студентски центъра в България, първият от които е гр. Пловдив. Следват Благоевград и Велико Търново.

Планираме регионалното студентско състезание да се състои в гр. Пловдив в края на март 2013 г.

Състезанието има за цел да събере на едно място най-изявените студенти в областта на европейската тематика. Всеки отбор ще се състои от по 5 студенти от утвърдени български държавни и частни университети, филиали на висши училища и колежи от град Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Бургас.

През 2011 г. 10 отбора от най-добрите национално признати университети участваха в първото издание на състезанието. Студентите европеисти от Софийски университет спечелиха в сериозна конкуренция с представителите на Югозападен университет и на Нов български университет. През 2012 г. отборът на НБУ победи в конкуренция на Софийски университет и Югозападния университет.

Състезанието ще бъде в два кръга: първият ще представлява тест с въпроси с различна степен на трудност за определено време / 90 минути/ с участието на всички отбори. Вторият кръг ще бъде дискусия между представители на отборите - финалисти по една от няколко предварително определени теми, които ще бъдат съобщени на участниците в състезанието предварително.

Състезанието е платформа за обмяна на мнения между студентите по актуални теми от дневния ред на ЕП и ЕС. В рамките на състезанието студентите ще имат и възможност да се срещнат и разговарят лично с членове на Европейския парламент, които участват пряко в подготовката на решенията на ЕП, както и дискутират актуални теми от дневния ред на ЕС с експерти.

Журито ще е сформирано от членове на Европейския парламент, представители на Информационното бюро на ЕП, експерти и журналисти, представители на младежки неправителствени организации.

Отборът-победител ще бъде определен още същия ден, а наградата е посещение на сесия на ЕП в Брюксел на наши разноски през есента за целия отбор с цел срещи с членове на  ЕП и запознаване с работата на институцията.

Излъченият отбор трябва да се състои от петима студенти без значение от годината на обучение или образователната степен - бакалавър, магистър или докторант /на възраст до 32 години/. За участие не се допускат участници в състезанието ни от 2011 и 2012 г. Отборите може да са сформирани от студенти в различни специалности.

Искаме да подчертаем, че Информационното бюро на Европейския парламент в България ще поеме пътните разноски на състезателите от университети и колежи извън Пловдив, нощувката им в хотел за една нощ, както и организира обяд.

Ще очакваме информация от Вас дали Вашият университет ще бъде представляван от студентски отбор до 4 март 2013 г. на електронна поща: или на телефон + 359 2 985 35 45.  Конкретният състав на отбора може да бъде посочен до 10 март 2013.г. включително на същите контакти.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news