Новини

eu-moneyНеплатените сметки от 2012 г. и 2013 г. не трябва да замърсяват бюджета за следващата година с незаконен дълг, заяви Парламентът в резолюция, приета в сряда. Членовете на ЕП настояват, че законно представените сметки от миналата и тази години трябва да бъдат уредени възможно най-скоро, така че 2014 г. — първата година от новата бюджетна рамка — да може да започне начисто.

Неплатените сметки се натрупаха през последните няколко години, след като държавите членки отказаха да осигурят достатъчно средства за покриване както на текущите, така и на неплатените сметки от минали периоди. Това създаде порочен кръг, в който неплатени сметки се прехвърлят за следващи година. Тъй като годишните бюджети не включват средства за плащане на стари сметки, с всяка изминала година дългът става все по-голям.

Помощта за регионите е най-проблематична

През 2012 г. останаха неплатени сметки в размер на 16,2 млрд. евро, от общо 50,6 млрд. евро вземания на държавите членки, свързани с политиката за сближаване. След уреждането на тези стари сметки за плащания през 2013 г. ще останат само 28,9 млрд. евро. Това неминуемо ще доведе до нов недостиг на средства и ако не бъде намерено решение, програмите за 2014 г. ще бъдат застрашени.

До края на 2012 г. нивото на неизпълнени поети задължения е достигнало безпрецедентните 217,3 млрд. евро и съществува риск за по‑нататъшно нарастване и през тази година.

 

Свежи пари за стари сметки и месечни доклади за плащанията

Депутатите осъдиха обичайната практика на Съвета да прави „хоризонтални съкращения“ на плащанията в годишния бюджет и изтъкнаха, че тя е в основата на натрупването на де факто бюджетен дефицит. Те настояват Комисията да представи проект за изменение на бюджета за покриване на сметките най-късно до края на този месец, за да се гарантира, че преговорите за бюджета за следващата година няма да бъдат застрашени. Това всъщност е вече договорено миналата година по време на преговорите за бюджета за 2013 година.

За да се предотвратят шокиращите сметки в края на годината, членовете на ЕП предлагат Комисията да докладва ежемесечно пред Европейския парламент и Съвета за напредъка с плащанията от големите фондове към всяка страна.

Инвестиции в растеж и работни места

Парламентът настоява Комисията да посочи ясно как предложеният бюджет ще допринесе за постигане на целите на Пакта за растеж и работни места, договорен през юни 2012 година. Според ЕП бюджетът не трябва да се разглежда като допълнително финансово бреме, а като инструмент за насърчаване на инвестициите. Способността на бюджета на ЕС да генерира икономически растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места е по-важна от всякога по време на икономически затруднения, смятат депутатите.

Текстът, приет в сряда с 532 гласа „за“, 86 „против“ и 67 „въздържали се“, е първата стъпка на Парламента от процедурата по приемането на Бюджет 2014. Следващата е официално предложение на Комисията. Окончателният бюджет се определя съвместно от държавите членки и депутатите, в рамките на МФР.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news