Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

mobiityЗа пръв път тази година милиони летуващи в ЕС ще бъдат защитени с всеобхватен набор от права на пътниците - независимо дали пътуват със самолет или влак, а сега и с кораб и автобус. Според проучвания обаче две трети от пътниците не са запознати с правата си. Ето защо Комисията стартира нова кампания, която да информира множеството хора, които се стягат за път това лято, за техните права на пътници и как да си ги потърсят, ако това е необходимо.

От 25 до 28 юни ще се проведат прояви за откриване на кампанията в Брюксел, Атина-Пирея и София, а във Варшава ще се проведе информационен ден за правата на пътуващите със самолет.

Заместник-председателят Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, заяви: „За милиони европейци отпуската е време за добре заслужена почивка и много от тях ще пътуват без никакви проблеми. Понякога обаче нещата се объркват. Това лято за пръв път почиващите могат да пътуват в цяла Европа - от Лондон до Лисабон или Любляна - знаейки, че правата им на пътници са защитени от законодателството на ЕС независимо от това за къде и с какъв обществен транспорт пътуват. Пътниците обаче трябва да познават своите права, за да могат да се възползват от тях. Настоящата кампания ще им предостави повече информация по въпроса."

Начало на кампанията

Като част от новата двугодишна кампания привличащи вниманието плакати ще бъдат закачени по летища, пристанища, автогари и ЖП гари в цяла Европа, а брошури и онлайн информация ще бъдат достъпни на всички езици на ЕС. Тази нова кампания е продължение на вече съществуващата и ще бъде насочена по-специално към повишаване на осведомеността относно новите права на пътуващите с кораб и автобус.


Заместник-председателят Калас официално ще даде начало на новата кампания на Южна гара - Брюксел на 26 юни в 15:00 часа на щанда на Европейския потребителски център (пред информационно гише „Вътрешни линии"), след което ще се проведе среща със заинтересовани лица и журналисти в зала Salon de District (коловоз 22). Пътниците ще имат възможност да участват през целия ден в кратка викторина и да спечелят малки награди. На проявите ще присъстват:

 • Г-н Мелхиор Вателе, държавен секретар по околната среда, енергетиката и мобилността;
 • Г-н Яни Хек, изпълнителен директор на холдинга на белгийската национална железопътна компания SNCB/NMBS;
 • Г-н Люк Лалеман, изпълнителен директор на Инфрабел, компанията отговаряща за белгийската железопътна инфраструктура;
 • Г-н Марк Десхемекер, изпълнителен директор на SNCB/NMBS;
 • Г-н Либор Лохман, изпълнителен директор на Общността на европейските железници.

С три прояви през седмицата ще бъде отбелязано началото на кампанията и на други места в Европа:

 • На пристанищния терминал Атина-Пирея: в четвъртък, 27 юни от 12:00 до 14:00 часа с участието на Фотис Карамитсос, директор в Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" на Комисията.
 • В петък 28 юни от 10:00 до 15:00 часа на Централна автогара - София.
 • В петък, 28 юни ще се проведе ден на правата на пътуващите със самолет на летището във Варшава с представители на Европейския потребителски център - публична проява от 10:00 до 16:00часа и пресконференция от 11:00 до 13:00часа.

Защо е необходима нова кампания?

 • 59% от пътуващите със самолет в ЕС не са наясно със своите права по време на пътуване, 34% са наясно, а 7% нямат мнение по въпроса..
 • 66% от гражданите на ЕС не са запознати със своите договорни права при закупуването на билет за пътуване, 34% са запознати..
 • Един на всеки шестима европейци страда от увреждане. Освен това поради застаряването на населението на Европа ще се увеличава броят на пътниците, нуждаещи се от специална помощ, свързана с увреждане или ограничена подвижност. Една от целите на законодателството за правата на пътниците е лицата с увреждания и лицата с намалена подвижност да имат същите възможности за пътуване като останалите граждани.
 • ЕС е първото място в света, където съществува всеобхватен набор от права на пътниците за всички видове транспорт (въздушен, железопътен, воден и автобусен). Гражданите трябва да знаят повече за правата, които им дава законодателството на ЕС.

Как да се информирате за правата си на пътник?

уебсайт, включващ всички видове транспорт. Уебсайтът е достъпен на всички официални езици на ЕС.

Видеоматериали и плакати за кампанията http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/bg/32-campaign.html

http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Посетете уебсайта на Комисията Права на пътниците в ЕС.

Съществува и мобилно приложение за всички видове транспорт и за четири мобилни платформи: iPhone и iPad, Android, Blackberry и Windows Phone 7. Приложението е достъпно на 22 от езиците на ЕС. За всеки евентуален проблем приложението ви информира какви са правата на пътниците и към кого да се обърнете, за да подадете жалба.

мобилното приложение за правата на пътниците.

MEMO/13/608Проучване „Евробарометър" за 2009 г. относно правата на пътниците във въздушния транспорт

Проучване „Евробарометър" за 2009 г. относно правата на пътниците във въздушния транспорт


ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg