Новини

emilyoreillyГоспожа О'Райли е първата жена европейски омбудсман. Тя беше подкрепена от 359 депутата срещу 276 за втория кандидат и 63 „въздържал се“ на тайно пленарно гласуване. Европейският омбудсман разглежда граждански жалби за лоша работа на институциите на ЕС.

Четирима кандидати участваха във второто гласуване, след оттеглянето на Маркус Йегер и Алекс Бренинкмайер (от Германия и Холандия). На третото гласуване депутатите трябваше да избират между Риа Омен-Руйтен (Нидерландия) и Емили О'Райли (Ирландия) — кандидатите с най-много гласове от второто гласуване. Другите двама кандидати бяха Дагмар Рот-Берент (Германия) и Франческо Сперони (Италия).

От 18 юни досега всичките шестима кандидати отговаряха на въпроси относно своята независимост, популярност и липса на конфликт на интереси в серия от публични изслушвания, организирани от Комисията по петиции.

В правилата за избор се подчертава, че кандидатът трябва да предложи гаранции за независимостта си. Омбудсманът обикновено се избира от Парламента с тайно гласуване в началото на всеки парламентарен мандат. Госпожа О'Райли беше избрана след оттеглянето на Никифорос Диамандурос.

Ролята на омбудсмана (позиция, създадена през 1995 г.) е да разследва случаи на некоректна работа на институциите на ЕС, включително липса на прозрачност и отказ за достъп до информация или документи.

Специален сайт на ЕП за избора на омбудсман

Избиране на Европейски омбудсман 2013 г. — специален уебсайт

Прессъобщение от публичните изслушвания

Видеозапис от изслушванията, сутрешна сесия

Видеозапис от изслушванията, следобедна сесия

Процедурен файл

Член 204 — Избиране на омбудсмана

Член 205 — Дейност на омбудсмана

Член 206 — освобождаване на омбудсмана

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg