Новини

parliament-strasburgС 474 гласа „за“, 193 „против“ и 42 въздържали се в сряда Парламентът прие резултата от преговорите със Съвета за дългосрочния бюджет на ЕС — Многогодишната финансова рамка за 2014―2020 година.

На 19 юни преговорите постигнаха резултати, които Парламентът обяви за недостатъчни, затова и разговорите продължиха и през миналата седмица в рамките на подготовката за Съвета.

Накрая председателят Мартин Шулц, основният преговарящ от ЕС Ален Ламасур (ЕНП, Франция), мин.‑председателят на Ирландия Енда Кени, външният министър Иймън Гилмър и председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу постигнаха съгласие, което получи одобрението на основните политически групи в Парламента и страните членки.

 

Извличане на най-доброто от всяко изхарчено евро

Парламентът постигна основните си приоритети, заложени в преговорния мандат. В тях се включват както почти пълна гъвкавост по отношение на прехвърлянето на плащания от година на година, така и високи нива на гъвкавост по отношение на бюджетните ангажименти, както по години, така и по разходни пера. Това ще позволи по-лесното финансиране на политики за младежка заетост и научната дейност, като програмата „Еразъм за всички“, както и подкрепа за малките и средните предприятия (МСП). Гъвкавостта е нужна, за да се гарантира, че всяко евро е използвано там, където е било най-нужно, особено като се има предвид, че годишните бюджети ще бъдат намалени.

 

Ревизия през 2016 година

Ключово постижение на Парламента беше добавянето на „клауза за ревизия“, която да даде на следващите Парламент и Комисия възможност да се произнесат по бюджета, с който в противен случай трябваше да се съобразяват до края на мандатите си, без всъщност да са имали отношение към приемането му.

Комисията ще представи преглед за функционирането на МФР, взимайки предвид икономическата ситуация. Ще бъде обърнато особено внимание на привеждането на срока на МФР (7 години) в съответствие с 5‑годишния политически цикъл на европейските институции. Прегледът ще бъде съпътстван от законодателно предложение за ревизия.

 

Затваряне на пропастта в плащанията от 2013 година

 

Съветът заяви, че ще изпълни ангажимента си за финансиране на изискуемите за 2013 г. задължения в размер на 11,3 млрд. евро. Министрите на икономиката и финансите на страните членки ще вземат официално решение за първия транш от 7,3 млрд. евро до 9 юли най-късно, а в началото на есента ще решат за втория. Това беше важен въпрос за Парламента, тъй като той иска да се увери, че бюджетът за 2014 година (първият за новата МФР) няма да бъде натоварен със стари неплатени сметки. ЕП няма да даде съгласието за регламента за МФР или за приемането на бюджета за 2014 г., докато новият изменен бюджет, покриващ остатъка по дефицита (определен от Комисията), не бъде приет от Съвета.

 

Още един милиард за най-нуждаещите се

 

В заключителните преговори беше постигнато споразумение да бъде увеличен Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от 2,5 на 3,5 милиарда евро. Допълнителният един милион може да се използва от страните членки по тяхно желание за схемата за разпределение на храни.

 

Група на високо ниво за собствени ресурси

 

Група на високо ниво от членове на трите институции ще разглежда настоящата система за собствени ресурси, ръководена от принципите опростяване, прозрачност, равнопоставеност и демократична отчетност. Националните парламенти ще бъдат поканени на междуинституционална конференция през 2016 г., за да оценят резултата от работата, въз основа на който Комисията ще направи оценка на възможността за използване на собствени ресурси при следващия МФР.

 

Какво предстои?

 

Изходът от преговорите ще бъде оформен в регламент, придружен от междуинституционално споразумение, което трябва да получи одобрението на Парламента с мнозинство от половината плюс един гласа от целия си състав. Парламентът е готов да гласува регламента за МФР и споразумението в началото на есента, веднага щом нужните технически и законови условия за финализирането на необходимите текстове са изпълнени, за да може да отразят споразумението.

 

Процедура: незаконодателна резолюция

Докладчик: Ален Ламасур (ЕНП, Франция)

Докладчик: Ивайло Калфин (С&Д, България)

Докладчик: Жан-Люк Дехане (ЕНП, Белгия)

Докладчик: Ане Е. Йенсен (АЛДЕ, Дания)

 

 

Къде във Вашата страна отиват парите от ЕС?

 

Прессъобщение от дебата

 

Приети текстове

 

Видеозапис от дебата

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg