Новини

eu-zname-veeЕС ще подобри способността си да се справя с трансгранични здравни заплахи, като коронавируса, Е. коли през 2007 г. и H1N1 от 2009 година. Това стана ясно след одобрението на законодателство с гласуване в сряда. Текстът въвежда система за ранно предупреждение, улеснява съвместното закупуване на ваксини от страни членки и дава възможност за обявяване на извънредна ситуация на ниво ЕС в случай на криза.

 

Законодателството надгражда опита от справянето с последните кризи, като разпространението на Е. коли през 2011 г., вулканичния облак през 2010 г. и пандемията H1N1 от 2009 година. Съществуващото европейско законодателство ще бъде подсилено, за да се подобри координацията и да се намали времето за реакция.

 

Съвместно закупуване на лекарства и ваксини

 

Депутатите въвеждат и схема, позволяваща на страните членки да закупуват лекарства съвместно, което ще намали цената им. Гарантира се и улеснен достъп до ваксини.

 

„Това без съмнение е най-големият успех на това решение”, заяви докладчикът Жил Парньо (С&Д, Франция). „Това е решение, което е добре дошло, особено за по‑малките страни членки, които просто не могат да си позволят прекомерно високите цени от последните пандемии”, заяви г-н Парньо. Споразумението, което бе постигнато със Съвета, беше прието с 678 гласа „за”, 21 „против” и 4 „въздържал се”.

 

По време на епидемията H1N1 през 2009 г. страните членки се конкурираха една с друга при закупуването на ваксини, които бяха в ограничени количества.

 

Обявяване на извънредна ситуация за общественото здраве на ниво ЕС

 

Текстът въвежда и възможността за създаване на европейска „извънредна ситуация за общественото здраве“, за да се ускори раздаването на нужните лекарства. Досегашното законодателство определяше, че ЕС първо трябва да изчака Световната здравна организация да обяви международна извънредна ситуация за всички континенти.

 

Тъй като последните епидемии бяха свързани с вирусни щамове от птичи или свински произход, текстът подчертава, че подготовката и планирането на реакциите трябва да се извършва паралелно по отношение на ветеринарната и човешката медицина.

 

Независимост на експертите

 

В приетия текст се подчертава, че системата трябва да работи прозрачно. При консултации експертите трябва да обявяват всеки директен или индиректен интерес, който може да ограничи независимостта им.

 

Следващи стъпки

 

Решението трябва да влезе в сила в деня на публикацията му в Официалния вестник на ЕС.

 

 

Дебат: вторник, 2 юли

Гласуване: сряда, 3 юли

Докладчик: Жил Парньо (С&Д, Франция)

Процедура: Съвместно взимане на решение (Обикновена законодателна процедура), одобрение на първо четене

 

Приет текст

 

Прието законодателство

 

Видеозапис от дебата

 

Процедурен файл

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg