Новини

eu-gsmЕвропейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) удостоверява, че дадено лице има право да получи спешно лечение в рамките на обществената система за здравеопазване на приемащата държава при същите условия и разходи, както гражданите на тази държава.

Картата се издава безплатно от националната здравноосигурителна институция в държавата по произход.

ЕЗОК не може да бъде използвана за покриване на планирано лечение в друга страна. Болниците, които предоставят обществени здравни услуги, са длъжни да признаят ЕЗОК. В повечето случаи пациентите, притежаващи ЕЗОК, получават необходимите здравни грижи и направените от тях разходи биват възстановявани без проблеми. В случай че тяхната ЕЗОК не бъде приета, пациентите следва да се обърнат към съответната здравна институция на страната, която посещават.

Телефонните номера за спешни случаи са лесно достъпни чрез приложението ЕЗОК за смартфони и таблети. В случай на повторен отказ пациентите следва да поискат помощ от здравните институции в държавата си по произход. Ако продължават да се сблъскват с проблеми, пациентите следва да се обърнат към Европейската комисия. В приложението ЕЗОК ще намерите обща информация за картата, телефонни номера за спешни случаи, информация за покритите от картата лечения и разходи, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържете, в случай че загубите картата си.

Приложението обхваща държавите членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. То е достъпно на 24 езика с възможност за превключване от един език на друг. Приложението скоро ще бъде адаптирано, за да се вземе предвид скорошното присъединяване на Хърватия към ЕС.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news