Новини
coinСъс започването на летния сезон Европейската комисия предприема действия, за да подобри защитата на почиващите чрез модернизиране на правилата на ЕС относно пакетните почивки. Европейската директивата от 1990 година относно пакетните туристически пътувания служи като основа за защитата, която се предоставя на почиващите от ЕС. Тя гарантира всеобхватна защита на потребителите, които резервират предварително договорени пакетни почивки, включващи комбинации от елементи. Защитата включва правото на купувачите да получават цялата необходима информация, преди да подпишат договора, като се гарантира, че дадена страна по него носи отговорност за изпълнението на всички услуги в пакета, и гаранцията за репатриране, в случай че туроператорът изпадне в несъстоятелност. Настоящата реформа е в отговор на радикалните промени в пазара на туристически услуги. Все по-често гражданите играят по-активна роля при организирането на своите ваканции според конкретните си изисквания, по-специално като използват интернет, за да комбинират отделни туристически услуги, вместо да избират готови пакети от брошура. С новите правила се:
  • въвежда по-строг контрол върху допълнителните такси и операторите се задължават да прехвърлят намаленията в цените;
  • гарантира наличието на информация за отговорността на разбираем език;
  • дава право на почиващите да предявяват иск за обезщетение за „нематериални“ вреди, когато почивката не е такава, каквато е трябвало да бъде;
  • гарантира наличието на единна точка за контакт в случай, че нещо се обърка с някоя част от почивката.
Защитата вече обхваща не само туристите, купуващи готови пакети, но и тези, които сами съставят своите пакети – хора, които купуват две или повече услуги от един и същ доставчик, с един договор, но избират кои елементи да влязат в пакетната почивка.
Потребителите, които напълно самостоятелно организират своите пътувания (54% от почиващите) не са обхванати от тези разпоредби, но за тях важат други правила на ЕС относно правата на пътниците и защитата на потребителите. Вижте още по темата...

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news