Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

logo-eramsus-anniversary11Вчера Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци.

Инициативата, наречена Move2Learn, Learn2Move (Движи се, за да учиш – Учи, за да се движиш), ще даде възможност на поне 5000 младежи да пътуват по устойчив начин до друга страна от ЕС – самостоятелно или заедно със своя училищен клас. Тази еднократна инициатива, която е свързана с 30-ата годишнина на програма „Еразъм“, е в съответствие с два основни приоритета на Комисията: да се насочи отново вниманието към младежта на Европа и да се улесни мобилността на гражданите на ЕС, особеномобилността с ниски нива на емисии.

Move2Learn, Learn2Move се основава на идея, представена от Европейския парламент през 2016 г. Тя ще бъде осъществена чрез eTwinning – най-голямата мрежа от училищни преподаватели в света. Мрежата е част от програма „Еразъм+“ и дава възможност на учители и ученици в цяла Европа да разработват съвместно проекти чрез онлайн платформа.

Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „Въз основа на успеха на eTwinning новата инициатива ще даде възможност на младите хора да открият и да влязат в непосредствен допир с различни страни и култури в цяла Европа. По случай 30-ата годишнина на Еразъм това ще бъде още един пример за успеха на тази европейска програма, която обединява хората и им помага да почувстват какво означава да бъдеш европеец“.

Виолета Булц, комисар на ЕС по въпросите на транспорта, заяви: „Транспортът не е просто коловози, кораби или магистрали. Транспортът служи на хората. Искаме да дадем възможност на младите европейци да открият Европа. Искаме също така да ги насърчим да пътуват по екологосъобразен начин, затова емисиите на CO2 ще бъдат взети предвид. Радвам се, че за укрепване на инициативата можем да разчитаме на активното участие на транспортни оператори“.

Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата eTwinning, като изискваната минимална възраст на участниците е 16 години. Те трябва да посочат дали желаят да участват в надпреварата за безплатни билети за пътуване, които ще бъдат предоставени за най-добрите проекти в рамките на eTwinning във всяка участваща държава. Социалното приобщаване ще бъде важен критерий при избора на най-добрите проекти. След като бъдат определени победителите, те ще могат да пътуват в периода от август 2017 г. до декември 2018 г. на дата по свой избор. Учениците ще пътуват в група като част от училищна екскурзия или самостоятелно, в зависимост от решението на родителите и учителите.

Те ще могат да избират между всички видове транспорт, оператори и линии, като се вземат предвид критериите за устойчивост и мястото на отпътуване и дестинацията на участващите ученици. Някои оператори подкрепят инициативата, като предлагат специална отстъпка за участниците. Сред тях са: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling и Westbahn.

Комисията насърчава и други оператори да се присъединят към инициативата.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 20160701-SKpresidencyBanner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news