Новини

open-doors-2017-discussion-with-minister-pavlovaПо случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България посрещнаха в Дома на Европа ученици от цялата страна, част от които имаха възможност да участват в дискусия за членството на България в ЕС с министър Лиляна Павлова. Празникът завърши с 3D мапинг спектакъл, който ще бъде прожектиран от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“.

Посещение на ученици от цялата страна

Над 300 ученици от цялата страна посетиха Дома на Европа и се включиха в поредица от занимателни информационни инициативи и образователни презентации, посветени на Европейския съюз, неговата история и възможностите, които предлага на младите европейски граждани. Събитието бе открито от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев, като специален гост беше министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Г-жа Павлова проведе дискусия с младите хора за бъдещето на Европа и очерта най-важните приоритети за бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС: ефективна и справедлива система за единни действия в политиките за сигурност и миграция, бъдещето на кохезионната политика в новия програмен период след 2020 г. като важен източник на инвестиции в инфраструктура, земеделие, малки и средни предприятия и не на последно място осигуряване на заетост и работни места със специален фокус на младежка безработица. В отговор на въпрос на ученици от Френската езикова гимназия в Пловдив тя изрази вярата си в бъдещето на Европейския проект и даде за пример тенденцията в държавите членки към възвръщане на доверието в Съюза, което се потвърждава и от последното проучване на Евробарометър. Приоритетите, начертани от г-жа Павлова, до голяма степен отговарят на очакванията на гражданите за съвместен европейски отговор на глобалните предизвикателства като сигурност и миграция, борбата с тероризма, безработицата, социалните политики.

Тя връчи наградата в конкурса за студентско есе на тема „България в Европейския съюз: десет години по-късно“, съвместно организиран от Представителството на Европейската комисия в България и Института за икономическа политика и ще поговори с учениците за техните виждания за членството на България в ЕС.

В рамките на посещението на учениците бе предвидена обиколка на забележителностите на София, където учениците имаха възможност да открият истински европейски „находки“ в нашата столица, показващи знаковите места за българското членство в Европейския съюз и общата ни европейска история. Част от всеки тур бяха няколко „спирки“, на които бяха засегнати интересни теми от историята на ЕС и от пътя на България към обединена Европа.

open-doors-2017-students-in-the-house-of-europe

3D мапинг спектакъл „Европа – твоят дом“

Вечерта от 9:30 ч. жителите и гостите на столицата се насладиха и на светлинното 3D мапинг шоу „Европа – твоят дом“, посветено на историята на членството на България в ЕС и на общите споделени ценности на Съюза. Спектакълът беше прожектиран от върху фасадата на сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“.

Специалното събитие беше разработено съвместно с българското студио mp-studio.eu, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Филмът беше с продължителност от 13 минути и бе излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч.

Проектът „Европа – твоят дом“ се осъществи в партньорство със Столичната община. Медийни партньори бяха Българската национална телевизия, Дарик радио и Нетинфо.

 

 

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018bg-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news