Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

Отново филм с българско участие сред трите финалистa на LUX 2017

 

На пресконференцията днес за „Венецианските дни“ (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г.:

 

- „120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо - Франция

- „Sámi Blood“, режисьор Аманда Кърнел - копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

- „Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах - копродукция на  Германия, България и Австрия

 

На този линк е интервюто на Виктор Чучков, директор на „Чучков Брадърс“, копродуцент на филма „Уестърн“, специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София.

 

Тази година се провежда 11-ото издание на филмовата награда LUX и с гордост представяме официалния конкурс по време на пресконференцията на нашия най-стар партньор: Венецианските дни (Giornate degli Autori), с който вече девет години Европейският парламент си партнира за наградата.

 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.“

 

От октомври до декември филмите „120 удара в минута“, „Sámi Blood“ и „Уестърн“ ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

 

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

 

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

 

Трите филма от официалния конкурс за филмовата награда LUX 2017 - многообразие от теми и жанрове

 

Трите филма в официалния конкурс представят стремежа на наградата LUX да обхване невероятното разнообразие от жанрове и нюанси, както никога досега:

 

Третият филм на Робин Кампийо проследява група активисти, които се борят да привлекат вниманието към проблема със СПИН във Франция през 1992 г. и за по-бърз напредък в областта на изследванията и превенцията на болестта.

 

Дебютният филм на Аманда Кърнел разказва живата история на младо момиче от Лапландия, което мечтае за различен живот и напуска общността си поради расисткото отношение, на което е изложена.

 

Третият филм на Валеска Гризебах представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

 

Трите филма финалисти ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а филмът победител, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания. Той ще получи и подкрепа за разпространението му на международната сцена.

 

28 пъти кино и филмови дни LUX

 

Инициативата "28 пъти кино", която е друг ползотворен резултат от партньорството между наградата LUX на Европейския парламент и Венецианските дни (Giornate degli Autori), тази година стартира за осми път. Благодарение на сътрудничеството с Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст от 18 до 26 години ще получат възможността да влязат в ролята на жури за наградата „Венециански дни“. Освен това, с участието си в обсъждането на 3-те филма от официалния конкурс, младите хора ще бъдат напълно потопени в изживяването на наградата LUX. Това специално събитие е сериозна подготовка за ролята им на "посланици" на наградата LUX, тъй като те ще представят шестото издание на филмовите дни LUX в своите държави.

 

По време на филмовите дни LUX всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в конкурса. На 15 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите, ще бъде обявен носителят на филмовата награда LUX за 2017 г.

 

Предишните носители на филмовата награда LUX са: „Тони Ердман“ (Toni Erdmann) на Марен Аде (2016 г.), „Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (2015 г.), „Ида“ (IDA) на Павел Павликовски (2014 г.), „Краят на омагьосания кръг“ (The Broken Circle Breakdown) на Феликс Ван Хрунинген (2013 г.), „Шун Ли и поетът“ (Io sono Li) на Андреа Серге (2012 г.), „Снеговете на Килиманджаро“ (Les Neiges du Kilimandjaro) на Робер Гедигиан (2011 г.), „Чужденката" (Die Fremde) на Фео Аладаг (2010 г.), „Добре дошли“ (Welcome) на Филип Лиорет (2009 г.), „Мълчанието на Лорна“ (Le silence de Lorna) на братята Дарден (2008 г.) и „На прага на Рая“ (Auf der anderen Seite) на Фатих Акин (2007 г.).

 

Трите филма в конкурсната програма са част от официалната селекция на филмовата награда LUX 2017.

 

Те са част от официалната селекция на филмовата награда LUX, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 2 юли.

 

10-те филма от официалната селекция на филмовата награда LUX 2017 са, както следва (подредени по азбучен ред):

 

1.     „120 удара в минута“ (120 Battements par minute) на Робин Кампийо - Франция;

2.     „A Ciambra“ на Джонас Карпиняно - Италия, Бразилия, САЩ, Франция, Германия,  Швеция;

3.     „Белгийският крал“ (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт - Белгия, Холандия и България;

4.     „Другата страна на надеждата“ (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки -Финландия, Германия;

5.     „Каменно сърце“ (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон - Исландия, Дания;

6.     „Лято 1993“ (Estiu 1993) на Карла Симон - Испания;

7.     „Последното семейство“ (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински - Полша;

8.     „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - България, Гърция;

9.     „Sámi Blood“ (Sameblod) на Аманда Кърнел - Швеция, Дания, Норвегия;

10.   „Уестърн” (Western) на Валеска Гризебах - Германия, България, Австрия.

 

 

 

Официална страница на филмовата награда LUX

 

Наградата LUX през 2016 г.

Отново филм с българско участие сред трите финалистa на LUX 2017

 

На пресконференцията днес за „Венецианските дни“ (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г.:

 

-          „120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо - Франция

-          Sámi Blood, режисьор Аманда Кърнел - копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

-          „Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах - копродукция на  Германия, България и Австрия

 

На този линк е интервюто на Виктор Чучков, директор на „Чучков Брадърс“, копродуцент на филма „Уестърн“, специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София.

 

Тази година се провежда 11-ото издание на филмовата награда LUX и с гордост представяме официалния конкурс по време на пресконференцията на нашия най-стар партньор: Венецианските дни (Giornate degli Autori), с който вече девет години Европейският парламент си партнира за наградата.

 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.“

 

От октомври до декември филмите „120 удара в минута“, „Sámi Blood и „Уестърн“ ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

 

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

 

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

 

Трите филма от официалния конкурс за филмовата награда LUX 2017 - многообразие от теми и жанрове

 

Трите филма в официалния конкурс представят стремежа на наградата LUXда обхване невероятното разнообразие от жанрове и нюанси, както никога досега:

 

Третият филм на Робин Кампийо проследява група активисти, които се борят да привлекат вниманието към проблема със СПИН във Франция през 1992 г. и за по-бърз напредък в областта на изследванията и превенцията на болестта.

 

Дебютният филм на Аманда Кърнел разказва живата история на младо момиче от Лапландия, което мечтае за различен живот и напуска общността си поради расисткото отношение, на което е изложена.

 

Третият филм на Валеска Гризебах представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

 

Трите филма финалисти ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а филмът победител, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания. Той ще получи и подкрепа за разпространението му на международната сцена.

 

28 пъти кино и филмови дни LUX

 

Инициативата "28 пъти кино", която е друг ползотворен резултат от партньорството между наградата LUX на Европейския парламент и Венецианските дни (Giornate degli Autori), тази година стартира за осми път. Благодарение на сътрудничеството с Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст от 18 до 26 години ще получат възможността да влязат в ролята на жури за наградата „Венециански дни“. Освен това, с участието си в обсъждането на 3-те филма от официалния конкурс, младите хора ще бъдат напълно потопени в изживяването на наградата LUX. Това специално събитие е сериозна подготовка за ролята им на "посланици" на наградата LUX, тъй като те ще представят шестото издание на филмовите дни LUX в своите държави.

 

По време на филмовите дни LUX всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в конкурса. На 15 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите, ще бъде обявен носителят на филмовата награда LUX за 2017 г.

 

Предишните носители на филмовата награда LUX са: „Тони Ердман“ (Toni Erdmann) на Марен Аде (2016 г.), „Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (2015 г.), „Ида“ (IDA) на Павел Павликовски (2014 г.), „Краят на омагьосания кръг“ (The Broken Circle Breakdown) на Феликс Ван Хрунинген (2013 г.), „Шун Ли и поетът“ (Io sono Li) на Андреа Серге (2012 г.), „Снеговете на Килиманджаро“ (Les Neiges du Kilimandjaro) на Робер Гедигиан (2011 г.), „Чужденката" (Die Fremde) на Фео Аладаг (2010 г.), „Добре дошли“ (Welcome) на Филип Лиорет (2009 г.), „Мълчанието на Лорна“ (Le silence de Lorna) на братята Дарден (2008 г.) и „На прага на Рая“ (Auf der anderen Seite) на Фатих Акин (2007 г.).

 

Трите филма в конкурсната програма са част от официалната селекция на филмовата награда LUX 2017.

 

Те са част от официалната селекция на филмовата награда LUX, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 2 юли.

 

10-те филма от официалната селекция на филмовата награда LUX 2017 са, както следва (подредени по азбучен ред):

 

1.     „120 удара в минута“ (120 Battements par minute) на Робин Кампийо - Франция;

2.     „A Ciambra“ на Джонас Карпиняно - Италия, Бразилия, САЩ, Франция, Германия,  Швеция;

3.     „Белгийският крал“ (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт - Белгия, Холандия и България;

4.     „Другата страна на надеждата“ (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки -Финландия, Германия;

5.     „Каменно сърце“ (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон - Исландия, Дания;

6.     „Лято 1993“ (Estiu 1993) на Карла Симон - Испания;

7.     „Последното семейство“ (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински - Полша;

8.     „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - България, Гърция;

9.     „Sámi Blood“ (Sameblod) на Аманда Кърнел - Швеция, Дания, Норвегия;

10.   „Уестърн” (Western) на Валеска Гризебах - Германия, България, Австрия.

 

 

 
 

cid:<script type='text/javascript'>
 <!--
 var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
 var path = 'hr' + 'ef' + '=';
 var addy95542 = 'image003.gif' + '@';
 addy95542 = addy95542 + '01D23038' + '.' + 'B80C4780';
 document.write('<a ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy95542 + '\'>'+ addy95542+ '<\/a>');
 //-->\n </script><script type='text/javascript'>
 <!--
 document.write('<span style=\'display: none;\'>'+ 'Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.'+ '</'+ 'span>');
 //-->
 </script>

Официална страница на филмовата награда LUX

cid:<script type='text/javascript'>
 <!--
 var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
 var path = 'hr' + 'ef' + '=';
 var addy31612 = 'image003.gif' + '@';
 addy31612 = addy31612 + '01D23038' + '.' + 'B80C4780';
 document.write('<a ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy31612 + '\'>'+ addy31612+ '<\/a>');
 //-->\n </script><script type='text/javascript'>
 <!--
 document.write('<span style=\'display: none;\'>'+ 'Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.'+ '</'+ 'span>');
 //-->
 </script>

Наградата LUX през 2016 г.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 20160701-SKpresidencyBanner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news