Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

bg presedencylogoМинистърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред парламентарните групи на ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. Срещата с ДПС е насрочена за вторник, 7 ноември.

Министър Павлова подчерта, че приоритетите на триото държави Естония – България – Австрия, бяха приети още на 20 юни т. г. от Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, а проектът на Програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС бе одобрена от Министерския съвет на 12 юли 2017 г. Оттогава програмата е на обществено обсъждане с министерствата, с различните институции и обществеността.

Гражданските дискусии се провеждат активно в цялата страна, каза министър Павлова и запозна депутатите с проведените досега над 30 дебата с работодателски и браншови организации, с академичния, неправителствения сектор, медии и др. Посочени бяха и двата лъча от обществени дискусии с мрежата от информационни центрове „Европа Директно” (Europe Direct) към Европейската комисия, които преди повече от месец поведоха министър Павлова и заместникът й Моника Панайотова в страната. Програмата на Българското председателство ще бъде окончателно приета през декември. Тогава страната ни ще получи досиетата от Естонското председателство, чиито брой се очертава да е безпрецедентно голям.

По време на разговорите с четирите парламентарни групи министър Павлова представи още събитията от календара на Българското председателство. У нас догодина ще се проведат 265 заседания, 30 от които на най-високо ниво, а срещата на върха ще е за Западните Балкани, планирана за 17 май 2018 г. „Още през лятото дадохме заявка да бъдем Балканско председателство и говорител на гражданите от Западните Балкани, които да получат ясен план за европейска перспектива“, посочи министър Павлова.

Специално внимание министър Павлова обърна на събитията от парламентарното измерение, като за три от шестте му събития се очакват по близо 300 делегати и гости. По време на разговорите се обсъдиха въпросите за бъдещето на Европа, за сигурността и миграцията, Многогодишната финансова рамка, кохезионната политика след 2020 г., дигиталния дневен ред, влизането на България в Шенгенското пространство и Еврозоната.

Министър Павлова и народните представители от четирите партии се обединиха около идеята, че председателството е уникален шанс България да се представи достойно, да покаже своята богата история, култура, природа, успешните бизнес модели и родни продукции. „По тази причина в логото на първото ни председателство са вплетени три от най-важните български символа – кирилицата, шевицата и българския трибагреник“, заяви пред депутатите министър Павлова. Те приветстваха избора на девиз на Българското председателство „Съединението прави силата“, който е и мотото на Народното събрание.

Депутатите от четирите парламентарни групи заявиха, че са готови да работят консенсусно за Българското председателство.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018bg-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news