Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

·         Споразумението за свободна търговия ще премахне повечето мита върху европейските продукти за износ в Япония;

·         Търговци на вина, спиртни напитки, месо, млечни продукти, текстил, кожени изделия, фирми в железопътния сектор, малките и средни предприятия са най-големите печеливши от споразумението;

·Подкрепа за свободната и справедлива търговия, която е основана на ясни правила и насърчава европейските ценности.

Парламентът подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, най-голямото двустранно споразумение, сключвано някога от ЕС.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, прието с 474 гласа „за“, 125 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“, ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на привила и ценности, „във времена на сериозни протекционистки предизвикателства“.

Земеделие, печелят малките и средни предприятия

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония. Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението.

Железопътен превоз, услуги

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.

Трудови кодекси

Парламентът приветства високото ниво на защита на околната среда и на труда, ангажимента към Парижкото споразумение за борбата с изменението на климата и насърчава двете страни да се борят с незаконната сеч. Същевременно евродепутатите подчертаха, че Япония трябва да ратифицира всички релевантни трудови кодекси, установени от Международната организация на труда.

Европейският парламент също така прие Стратегическо споразумение за партньорство с 535 гласа „за“, 84 гласа „против“ и 45 гласа „въздържал се“, което разширява сътрудничеството в области като енергетика, образование, изследвания и развитие, развитието и борбата срещу изменението на климата и тероризма.

Цитати

„Днешното одобрение е ключов момент за справедливата търговия, основана на правила и ценности, на фона на нарастващия протекционизъм. Споразумението ще спомогне за насърчаване на високи стандарти и за укрепване на устойчивото развитие в търговската политика. Европейският парламент изпраща много прогресивно послание и ще продължи да изпълнява своята роля, така че най-голямото двустранно търговско споразумение на ЕС наистина да работи както за гражданите, така и за бизнеса“, заяви докладчикът по търговското споразумение, Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия).

„Отговорите на Европейският парламент към предизвикателствата на глобализацията са сътрудничеството и установяването на световни стандарти. Ние твърдо отричаме протекционизма и националистическите тенденции – те няма да разрешат проблемите ни, само ще ни отдалечат едни от други. Ключово е бързо да изпълним споразумението и да включим гражданското общество във всеки етап, за да гарантираме, че то ще бъде в полза на работниците и гражданите“, отбеляза Бернд Ланге (C&Д, Германия), председател на Комисията по международна търговия.

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Споразумението на Европейския съюз с Япония е естествена стъпка към засилване на отношенията с този традиционен и предвидим партньор. С влизането си в сила на 1 февруари 2019 г., то дава признание и защита за българските вина със Защитено географско указание: Дунавска равнина и Горнотракийска низина. Това е национален успех, защото дава видимост на родните продукти на голям пазар, на който те имат утвърдено име. Българското кисело мляко също ще може да бъде добавено към списъка с храни, когато производителите завършат успешно защитата на национално и европейско ниво“.

Следващи стъпки

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата на търговското споразумение от Европейския парламент се очаква Съветът на ЕС да даде своето финално одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила стратегическото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки.

Бързи факти

Икономическото споразумение за партньорство между ЕС и Япония, подписано на 17 юли 2018 г., създава търговска зона за 600 милиона души и покрива една трета от глобалния БВП и около 40% от глобалната търговия.

В момента текат преговори по отделно споразумение с Япония за защита на инвестициите.

 

 

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news