Новини

Първите преки избори на Европейския парламент са се състояли преди 40 години на 12 юни 1979 г. Предстоящите избори ще бъдат най-важните в историята на Парламента, имайки предвид политическия контекст, очакваното напускане на Обединеното кралство и важните политически и трансгранични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Избирателите ще гласуват между 23 и 26 май, за да решат европейското бъдеще.

Парламентът публикува на 18 февруари 2019 първите прогнози, основани на поредица от национални анкети, относно състава на следващия (9-и) Европейски парламент, съобщи пресслужбата на институцията.

Европейският парламент публикува първата серия от прогнози относно това как ще изглежда следващата пленарна зала, на базата на данни от национални проучвания на обществено мнение, събрани преди февруари 2019 г. Данните се базират на надеждни анкети, проведени от национални институти за проучвания на общественото мнение в държавите членки и обобщени от “Kantar public” от името на Европейския парламент.

Прогнозно разпределение на местата за българските евродепутати:

prognoza

Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“, а категорията е разпределена поравно в ляво и дясно на политическия спектър.

На основата на предпочитанията за гласуване в ЕС27 в момента, може да се прогнозира, че разпределението на местата в Европейския парламент след Брекзит ще отразява по-разпокъсан политически пейзаж от всякога. Следващият Парламент ще има по-малкo евродепутати (705) от сегашния Парламент (751).

Всички данни могат да бъдат свалени от медийния пакет за изборите във формат excel заедно с пълен каталог от еволюиращите намерения за гласуване от държавите членки. Досието ще предоставя пълна информация относно националните партии, техните имена, политически убеждения на европейско ниво, резултати от последните европейски избори и национални избори, както и тяхното положение относно събраните анкети за намеренията за гласуване. Самите проучвания на обществено мнение са идентифицирани с включването на всички определящи критерии като институт, размер на извадката и датите на вземането на данните.

Пълен списък с използваните индивидуални проучвания за всяка държава може да намерите в приложението към доклада. Специалните проучвания на намеренията за гласуване на европейските избори имат приоритет над тези за гласуване в национални избори. Когато през периода на докладване са налични няколко проучвания за дадена страна, наличните данни от проучванията се преизчисляват в един среден резултат за всяка партия, без да се прилага никакво претегляне или допълнително алгоритмично третиране.

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.

Допълнителна информация

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngПълен доклад: Национални проучвания относно намеренията за гласуване (февруари 2019 г.)(PDF)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngОбобщаваща таблица за прогнозата за разпределението на местата (XLSX)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngТаблица с подробни данни от анкетните проучвания за периода януари 2018 г. – февруари 2019 г.(XLSX)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngГрафика (формат SVG) за разпределението на местата  

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngГрафика (формат SVG) за тенденциите по политически групи в ЕП  

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngМедиен пакет за изборите

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngГрафика: Прогнози относно за местата в следващия Европейския парламент в момента в ЕС27 (PNG)(PNG)

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news