Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

На 1 март 2019 г. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив се състоя пресконференция на членовете на Европейския парламент от комисията по култура и образование.

В събитието взеха участие Хелга Трюпел (Зелените/ЕСА, Германия), Мирча Диакону (АЛДЕ, Румъния), Силвия Коста (С&Д, Италия), Мария Тереза Хименес Барбат (АЛДЕ, Испания), Джули Уорд (С&Д, Великобритания) и Момчил Неков (С&Д, България). Комисията на ЕП отговаря за програмата „Европейска столица на културата“, от която до момента са се възползвали 60 града. Членовете ѝ посещават всички столици два пъти годишно, за да разберат как се реализира заложеното в програмата, по какъв начин се изразходват средствата, променя ли се инфраструктурата и доколко гражданите са приобщени към културните инициативи и събития.

„Всеки ден ние работим с представители на различни култури. Голяма част от това, което правим в комисията по култура е да подкрепяме разнообразието, толерантността – така че да можем да се наслаждаваме на богатството на нашите култури, да го споделяме и да се научим да живеем заедно“, отбеляза Хелга Трюпел (Зелените/ЕСА, Германия), ръководител на делегацията.

Участниците в дискусията обсъдиха ролята на проекта „Европейски столици на културата“ за споделяне на европейското културно наследство и за изграждането на европейка културна идентичност.

„Градът ви вече няма да е същият след проекта „Европейска столица на културата“. Безценното в ефекта от този проект е колективното доверие на гражданите. Градът ще има един изключителен опит и много устойчиви връзки в бъдеще. Това, което Пловдив трябва да направи, е да осъзнае тази стъпка на промяната и да я използва и след 2019 г.”, коментира Джули Уорд (С&Д, Великобритания).

„Най-ценното на този проект е това, че можем да накараме както артистите, така и гражданите да се почувстват част от европейската идентичност“, отбеляза Силвия Коста (С&Д, Италия).

Относно възможностите за влияние на европейските институции върху държавите членки за опазването на недвижимото културно наследство депутатите отговориха, че към този момент това е отговорност и задължение на местните власти.

„Опазването на недвижимото културно наследство е един от националните проблеми. Задача на всяка страна членка е да защитава наследството си по определеното законодателство”, коментира Мирча Диакону (АЛДЕ, Румъния).

„Има държави с по-малко традиция и опит във възстановяването на недвижимо културно наследство. Важно е тогава гражданите да надигат глас и медиите да се намесят. Не би било лошо да има общоевропейски стандарти за възстановяване на културно-историческо наследство”, отбеляза Силвия Коста (С&Д, Италия).

По време на официалното си посещение в Пловдив от 28 февруари до 2 март евродепутатите се срещнаха с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и с екипа на фондация „Пловдив 2019“. Делегацията посети квартала на творческите индустрии „Капана“ и се запозна с кандидатурата на Голямата базилика за включването ѝ в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Допълнителна информация

Комисията по култура и образование на Европейския парламент отговаря за всички културни аспекти на Съюза като разпространението на културата и културното наследство, културното и езиковото разнообразие, както и за образованието, аудиовизуалната политика, културните и образователните аспекти на информационното общество, младежта и спорта.

Европейският парламент играе равнопоставена роля с правителствата на държавите членки при приемането на нови законови актове и надзора на програмите на Съюза в тези области. В това отношение комисията отговаря за програмата „Еразъм+“ за образование, обучение, младежта и спорта, програмата „Творческа Европа“ в подкрепа на секторите на културата и творчеството и програмата „Европа за гражданите“.

Комисията също така редовно провежда публични изслушвания за събиране на информация от експерти в областите на своята компетентност.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news