Новини

Започва новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления за картите за пътуване DiscoverEU (Опознай ЕС). Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май 2019 г. за възможността да опознаят Европа в периода 1 август 2019 г. — 31 януари 2020 г.

Новата кампания за кандидатстване идва след много успешната първа година на инициативата, която позволява на младите хора да научат повече за европейското културно многообразие и общите ценности. През тази втора година на DiscoverEU Европейската комисия поставя акцент върху образователното измерение на проекта. Участниците ще получат информация и съвети за това какво да посетят в Европа. Ако желаят, те могат също така да получат и дневник за пътуването, за да могат да записват своите впечатления. По време на пътуването младежите също така ще имат възможност да участват в организирани мероприятия и да общуват помежду си.

Успоредно с това Комисията се стреми да превърне DiscoverEU в по-приобщаваща и достъпна за всички инициатива, като допълнително улеснява използването на системата за подаване на заявления, предлага съвети за намаляване на разходите за пътуване, както и като взема под внимание, доколкото е възможно, нуждите на младите хора с увреждания, така че те също да могат да пътуват.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: "Горд съм, че даваме допълнителен тласък на инициативата DiscoverEU, за да може повече млади хора да получат възможността да натрупат истински европейски опит. Надявам се, че DiscoverEU ще ги вдъхнови да бъдат обществено ангажирани и да станат посланици на Европа — било то с гласа си на изборите за Европейски парламент, като насърчават връстниците си да последват примера им, или като работят с нас за изграждането на жизнени общества. Младите хора са бъдещето на Европа и е изключително важно техният глас да бъде чут."

Кой може да кандидатства и по какъв начин?

Кандидатите трябва да са родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. (включително) и да бъдат готови да пътуват между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. за максимум 30 дни. Заинтересованите младежи ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал. Кандидатурите ще бъдат разгледани от специална комисия, която ще избере победителите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора през юни 2019 г.

Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. По правило пътуванията са с влак. С цел да се гарантира широк достъп до целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще позволи участието и на младежи, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС.

Контекст

Инициативата DiscoverEU е отворена за млади европейци, включително за хора в неравностойно положение, които ще могат да научат много нови неща по време на пътуването. Комисията постави нейното начало през юни 2018 г. с първоначален бюджет в размер на 12 милиона евро; бюджетът за 2019 г. възлиза на 16 милиона евро. Досега благодарение на DiscoverEU около 30 000 младежи получиха възможност да пътуват из Европа, за да опознаят богатото културно наследство на континента, да се срещнат с други хора, да се докоснат до чуждите култури и да усетят духа, което обединява Европа. Първата година на DiscoverEU събра заедно хиляди млади хора, изграждайки по този начин общност в цяла Европа. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или си гостуваха взаимно.

До края на 2019 г. Европейската комисия възнамерява да постави началото на четвъртата кампания за кандидатстване.

Европейската комисия предложи за инициативата DiscoverEU да бъдат заделени 700 млн. евро по бъдещата програма Еразъм в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021 — 2027 г.). Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с това предложение, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027 г.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news