Новини

„Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това е Европейският съюз“, каза Ингрид Шикова по време на дискусията „Евроизбори 2019: сега накъде?“, организирана от Бюрото на Европейския парламент днес.

На фона на предстоящата неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел тази вечер, Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Евроизбори 2019: какво следва?“, посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа. Водещ на дискусията беше известният български журналист.

В Дома на Европа в София проф. Ингрид Шикова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, и Марчела Абрашева, регионален директор на агенция „Кантар“ – България, коментираха избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от отминалите европейски избори ще променят европейския политическия пейзаж.

Проф. Ингрид Шикова заяви, че „предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците“ и всеки избран евродепутат трябва да го има предвид, а избирателите са дали ясен сигнал, че „искат Европа“. „Европейският съюз трябва да преоткрие своята мисия, а тя е „Европа, която защитава“, добави тя.

Политологът Владимир Шопов смята, че един от основните резултати от отминалите избори е „промяна в относителната тежест на европейските институции“ като при наличието на един по-фрагментиран Европейски парламент от голямо значение ще бъдат личността, която ще го оглави, както и кой ще заеме поста на председател на Европейския съвет.

Според социолога Марчела Абрашева европейските избори показаха, че „не всеки критичен поглед върху Европейския съюз означава евроскептицизъм; не всяко критично мнение означава, че Европейският съюз се разпада“. Относно ниската избирателна активност в България Марчела Абрашева коментира, че „България е една от страните с най-висока подкрепа на еврочленството – и в ценностен, и в прагматичен смисъл. Колкото по-бързо българският обществен дебат излезе от говоренето, че ние сме малка страна и от нас нищо не зависи и следователно няма мотивация да се гласува, толкова по-бързо ние ще можем да променим тази картина“.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news