Новини

Почти 95 000 младежи кандидатстваха в третото издание на новата инициатива на ЕС, насочена към младите хора. Вече са подбрани около 20 000 18-годишни европейци, които ще получат карта за пътуване DiscoverEU. Те ще могат да пътешестват между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. за период до 30 дни.

В третото издание на инициативата DiscoverEU бяха получени кандидатури от почти 95 000 младежи от всички държави — членки на ЕС. Двуседмичният период за кандидатстване приключи на 16 май 2019 г. Около 20 000 млади европейци получиха картата съобразно критериите за предоставяне и при спазване на квотата, определена за всяка държава — членка на ЕС.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: Този месец DiscoverEU чества своята първа годишнина. Само за една година около 275 000 млади европейци кандидатстваха за участие в инициативата, като около 50 000 получиха карта за пътуване.Горд съм, че все повече и повече младежи имат възможността да опознаят богатството на своята история и култура, да създадат нови приятелства отвъд националните граници, да станат по-независими и самостоятелни, да споделят опит и емоции и в крайна сметка да преоткрият себе си.

Със спечелилите карта младежи в третото издание ще бъде осъществена връзка, за да получат съдействие при организацията на пътуването. Победителите ще могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души между 1 август 2019 и 31 януари 2020 г. за период до 30 дни. Повечето от тях ще се придвижват с влак, като в извънредни случаи ще използват други видове транспорт.

Освен карта за пътуване, техническа подкрепа и насоки по въпроси като устойчиви модели на пътуване и какво означава да бъдеш посланик на DiscoverEU, те ще бъдат приканени да разкажат за преживяванията си, например чрез инструментите на социалните медии като Instagram, Facebook и Twitter, или чрез представяне в своето училище или община. Те ще могат също така да се свържат със своите спътници в социалните медии и да споделят своите преживявания.

Освен това те ще бъдат поканени да участват в първите сборни срещи по линия на DiscoverEU, които ще бъдат организирани на различни места в цяла Европа по конкретни теми, като например устойчиво развитие или културно наследство. Първата сборна среща ще бъде в Nijmegen (Нидерландия) на 12 и 13 юли с акцент върху устойчивото развитие.

Комисията планира да започне новата кампания за кандидатстване до края на годината, когато ще бъдат раздадени още 20 000 карти за пътуване.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news