Новини
  • Допълнителните разходи трябва да бъдат възстановени на участниците и правилата да се прилагат гъвкаво
  • Студентите не трябва да губят учебна година
  • Доброволците от ЕС могат да помогнат на държавите членки да се справят с кризата с COVID-19

165 000 настоящи студенти по обмен по програма „Еразъм+“ и 5000 доброволци от ЕС се нуждаят от уверение, че ще им бъдат възстановени разходите и ще запазят статута си, казват евродепутатит

В писмо, адресирано до еврокомисаря Мария Габриел в сряда, членовете на комисията по култура и образование изтъкват, че настоящият начин на комуникация на Европейската комисия, както и различните подходи и липсата на информация от националните агенции, не дават сигурност, че допълнителните разходи ще бъдат възстановени и студентите по „Еразъм+“ и доброволците в Европейския корпус за солидарност ще могат да запазят статута си.

Те също така настояват студентите да бъдат подкрепени, за да се гарантира, че няма да изгубят тази учебна година и могат да получат необходимите академични кредити чрез виртуално обучение.

Доброволците от ЕС трябва да запазят статута си и да бъдат включени в националните схеми

В писмото си, евродепутатите призовават Европейската комисия да гарантира, че участниците в програмата „Корпус за Солидарност“ ще могат да запазят статута си на доброволци за планираната продължителност на тяхната мисия, дори ако тя е била спряна. Следователно те биха могли да завършат доброволческата си служба и да не рискуват да загубят семейни доходи, като издръжка на деца, което е свързано със статуса на доброволците.

Те също така препоръчват да се пренасочат дейностите за участниците в Европейския корпус за солидарност, чиято мисия е била временно прекратена, например чрез разполагането им в националните схеми за подкрепа, които се прилагат за справяне с пандемията от COVID-19.

И накрая, членовете на ЕП призовават за „разбираема и ясно обявена политика и последователно прилагана в държавите членки“, настоявайки, че засегнатите хора и организации са „силно притеснени“ и „трябва да чувстват, че Комисията е на тяхна страна“.

„Класът на 2020 се нуждае от нас“

„Призоваваме Комисията пряко да подкрепи всички, които участват в образователни, културни и младежки програми. Това означава да работим с национални агенции, университети, технически колежи, училища, младежки организации и доброволчески организации, за да сме сигурни, че нашите участници са в безопасност и ще им се помогне да се приберат в къщи, ако е необходимо. Това означава също да получат уверение, че ще бъдат възстановени допълнителни им разходи, че правилата на проекта ще се прилагат гъвкаво и че ще запазят статута си на доброволци от Европейския корпус за солидарност или учащи се по програма „Еразъм+“, заяви Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията на ЕП по култура и образование.

„Ние имаме задължението да гарантираме, че тези, които са се регистрирали в нашите програми, получават помощта и подкрепата, от която се нуждаят. Класът на 2020 се нуждае от нас“, подчерта тя.

Допълнителна информация

В момента 165 000 души в цяла Европа са на обмен по програма „Еразъм+“, а още 5 000 са включени в доброволчески проекти на Европейския корпус за солидарност.

Европейската комисия съобщи, че агенциите на държавите членки, които координират проектите, могат да се позовават на клаузите за форсмажорни обстоятелства, за да позволят да се изплащат безвъзмездни средства, когато обменът бъде прекъснат по един или друг начин, както и да се даде възможност за отлагане на дейностите и за възстановяване на извънредни разходи.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news