Новини
  • Европейските средства ще се използват за покриване на увеличените заради пандемията нужди на здравните системи на страните членки
  • Складиране и разпределяне на медицински материали в Европа
  • Финансовият пакет съдържа допълнителни финансови средства - например финансова помощ за Гърция за справяне с мигрантския натиск

Повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните: Парламентът днес одобри 3,08 млрд евро помощ от ЕС.

Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г. .

Резултати от гласуването на пакета:

 

Допълнителна информация

Наскоро Европейската комисия предложи два проекта на коригиращи бюджети (DAB 1/2020 и 2/2020) като част от обширен набор от мерки в подкрепа на борбата срещу пандемията от COVID-19.

Инструментът на ЕС за спешна подкрепа (ESI) е създаден през 2016 г. за справяне с масовия приток на бежанци в Гърция.

Запасите от медицинско оборудване в рамките на програмата rescEU ще бъдат приети за съхранение от една или няколко държави членки. Приемащата държава ще отговаря за закупуването на оборудването. Комисията ще финансира 100% от медицинските средства. Координационният център за реакция при извънредни ситуации ще управлява разпределянето на оборудването, за да се гарантира, че то ще отиде там, където е най-необходимо.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news