Новини
  • Стратегия за излизане от кризата за транспортния сектор ще бъде представена в кратки срокове
  • Трябва да се избегне фрагментацията на мерките за подкрепа
  • Евродепутатите настояват правата на пътниците да се спазват във всички държави членки

Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво.

По време на дебат във вторник с комисаря по транспорта Адина Вълян, членовете на ЕП изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19.

По-добра координация и общоевропейска стратегия за излизане от кризата

Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.

Комисарят А. Вълян увери членовете на ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата. „Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя. Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.

Права на пътници и ликвидност за компаниите

По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи. Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясности, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.

Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.

Благосъстояние на транспортните работници

Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.

Туристическият сектор в криза

Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор- тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април. Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.

Запис на дебата може да гледате тук.

Допълнителна информация

Европейският парламент заяви в резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията COVID-19 и последиците от нея, че транспортният и туристическият сектор са силно засегнати. Евродепутатите призоваха за действия за опазване на здравето, осигуряване на безопасността и подобряване на условията на труд на транспортните работници, както и за подкрепа на транспортните компании за оцеляване и преодоляване на кризата.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news