Новини

Евродепутатите и върховният представител/заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел ще обсъдят в четвъртък последния доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) относно дезинформация във връзка с COVID-19.

Целта на последния доклад, публикуван от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) на 24 април, е да предостави кратък преглед на текущите тенденции и действия по отношение на дезинформацията, свързани с пандемията от COVID-19 в целия свят. Г-н Борел ще отговори на въпроси на членовете на комисията на ЕП по външни работи (AFET) свързани с доклада и неговото публикуване. 

„Радвам се, че заместник-председателят Жозеп Борел се съгласи да обсъди лично доклада с членовете на комисията по външни работи и очаквам интересна дискусия“, отбеляза председателят на AFET, Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия)  

Дезинформация, пропаганда и други дейности, свързани с COVID-19 

Докладът отчита разпространението на дезинформация, инциденти свързани с дезинформация и други форми на манипулация и изопачаване на информацията, свързани с пандемията от COVID-19. Въпреки тяхното потенциално тежко въздействие върху общественото здравеопазване, официалните източници и източници подкрепяни от различни правителства продължават мащабно да разпространяват конспиративни наративи и дезинформация както сред обществеността в ЕС, така и в страните в по-широкото съседство на ЕС, според текста.

Резолюция на Парламента от 17 април 

В резолюция, приета от Европейския парламент на 17 април, евродепутатите също подчертаха, че дезинформацията свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве. Ето защо ЕС следва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Парламентът също така призова социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата свързани с коронавируса. 

КОГА: четвъртък, 30 април, 17.00 - 18.30 ч. Българско време

КЪДЕ: Европейския парламент, сграда ANTALL, зала 4Q1. 

Може да проследите заседанието на живо тук.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news