Новини
  • Субсидиите на ЕС за селското стопанство и финансирането за развитие на селските райони ще продължат без прекъсване 
  • Гъвкав преходен период, който да продължи до две години 
  • Отхвърляне на евентуални съкращения в бюджета на политиката на ЕС за земеделие

Комисията на ЕП по земеделие (AGRI) одобри втория пакет от правила, за да бъде осигурен плавен преход от настоящите правила на селскостопанската политика на ЕС, изтичащи в края на годината, към бъдещите.

Новото европейско законодателство, одобрено единодушно от комисията AGRI с 48 гласа „за“ във вторник, удължава прилагането на съществуващите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП), които трябва да изтекат в края на 2020 г. По този начин се осигурява продължаване на плащанията към земеделските производители и бенефициерите за развитие на селските райони и се осигурява предвидимост и стабилност за сектора.

Гъвкав преходен период до две годин

Продължителността на преходния период, започващ на 1 януари 2021г., трябва да бъде по подразбиране период от една година, казват евродепутатите, подкрепяйки по принцип предложението на Европейската комисия. Но те настояват да се въведе гъвкав механизъм за удължаване на този период с още една година, което трябва да се задейства автоматично, освен ако бъдещият дългосрочен бюджет на ЕС (МФР) и селскостопанската политика на ЕС не бъдат договорени и одобрени до 30 октомври 2020 г.

Без съкращения в бюджета на политиката на ЕС за земеделие

Одобреният текст потвърждава противопоставянето на Парламента срещу всякакви съкращения на бюджета, свързани с ОСП. Евродепутатите настояват, че финансирането на политиката на ЕС-27 за земеделие трябва да се поддържа на равнище 2014-2020 г. в реално изражение. Ако преходното законодателство влезе в сила преди сключването на споразумението за бъдещата многогодишна финансова рамка (МФР), националните тавани за директни плащания, финансирането за развитие на селските райони и секторната подкрепа през 2021 г. и потенциално през 2022 г. трябва да се основават на предвидените средства в бюджета на ЕС за 2020 г., казват те.

Пари за кризисен резерв, по-лесен достъп до компенсации

Евродепутатите повториха призива си кризисният резерв за селското стопанство да бъде финансиран извън бюджета на ОСП. Те също така настояват да бъде улеснен достъпът до компенсации за сериозни спадове на доходите и загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, огнища на болести по животните или растенията или нашествия от вредители.

Цитат

„Запазване графика на одобрение на това законодателно досие беше моят основен приоритет, тъй като това ще бъде в най-добрия интерес на земеделските производители в тези кризисни времена. Земеделските стопани се нуждаят от предвидимост, стабилност и финансова приемственост и ясен хоризонт за следващите две години “, заяви докладчикът Елси Катайнен (Renew, Финландия).

Следващи стъпки

Текстът, одобрен от комисията на ЕП по земеделие, ще бъде представен на пленарното заседание на 13-14 май 2020 г. за получаване на мандат за преговори с министрите на ЕС.

Бързи факти

Одобреният регламент е второто от две законодателни предложения, внесени от Европейската комисия, за да се осигури плавен преход към ОСП след 2020 г. Първият набор от преходни правила беше одобрен от Парламента през декември 2019 г.

В резолюция от 10 октомври 2019 г. Парламентът предупреди, че забавянето на бъдещия дългосрочен бюджет на ЕС ще навреди на гражданите и предприятията на ЕС и призова Европейската комисия да представи план за действие в извънредни ситуации, за да се избегнат прекъсвания във финансирането от страна на ЕС на бенефициерите.

Реформата на ОСП е тясно свързана с работата по дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Бъдещото законодателство на ЕС за селскостопанска политика ще бъде одобрено съвместно от Европейския парламент и Съвета на ЕС (министрите на земеделието).

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news