Новини

Изявление на председателя на комисията на ЕП по външни работи Дейвид Макалистър след дебата в четвъртък с Жозеп Борел относно дезинформацията във връзка с COVID-19.

„Днес ​​следобед комисията по външни работи проведе важен дебат с върховния представител/заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел относно последния доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) относно дезинформационните дейности, свързани с пандемията от COVID-19. Докладът разкрива много тревожни факти, например значителния брой координирани дезинформационни кампании от руското и от китайското правителство за разпространение на невярна здравна информация в рамките на Европа и в нейното съседство, както и на конспиративни теории и твърдения, че само авторитарните политически системи – а не демокрациите – са в най-добро състояние да се справят с настоящата криза.

Евродепутатите повдигнаха въпроси относно редактирането на текста на този доклад, във връзка с медийни публикации според които, изборът на думи и самото съдържание са били променени вследствие на искания от китайското правителство. Доволен съм, че г-н Борел се съгласи да обсъди това днес с членовете на комисията по външни работи.

Наскоро Европейският парламент подчерта, че едно нещо е ясно: ЕС трябва да остане свободен от неправомерно политическо и икономическо влияние отвън. Демокрацията не е дума изпразнена от съдържание. Убеден съм, че откритият дебат относно действията, предприети от европейските лидери, представлява предимство, а не пречка, тъй като ни помага да вземем правилните решения. В същото време няма съмнение, че ЕС трябва да стане по-добър в стратегическото комуникиране на всички свои действия в Европа и в чужбина, като същевременно продължава да се бори с външната дезинформация, фалшивите новини и кибератаките.

В последната резолюция на Парламента относно пандемията от COVID-19 от 17 април призовахме Европейската комисия да се противопостави на агресивните руски и китайски пропагандни усилия, които експлоатират пандемията от COVID-19, за да подкопаят единството на ЕС и да подклаждат недоверие в европейските граждани към Съюза. За да се противопоставим на негативните наративи, е особено важно да комуникираме проактивно за финансовата, техническата и медицинската подкрепа на ЕС в отговор на пандемията, както между страните от ЕС, така и с другите ни партньори, сред които и Китай. Повечето актове на солидарност от организации, професионалисти или частни лица се случват далеч от погледа на камерите и репортерите. Но също така би било несправедливо към всички здравни работници, доброволци, помагащи на съгражданите си и хора, организиращи транспортирането на животоспасяващо оборудване, да оставим лъжите за липсата на европейска солидарност да се разпространяват, без да се борим ефективно срещу тях."

Важността от независима дипломатическа служба

В дебата с г-н Борел в четвъртък, някои евродепутати подчертаха тяхната подкрепа за ЕСВД и работата й по дезинформацията. Те обаче изразиха своите опасения относно последните съобщения в медиите, в които се твърди, че последният специален доклад изготвен от ЕСВД относно дезинформацията около COVID-19, и референциите към подкрепяни от държави участници, разпространяващи тази дезинформация, са били смекчени, след натиск от китайските власти. Върховният представител на ЕС опроверга тези твърдения, като подчерта, че двата сравнени документа са всъщност различни публикации - една вътрешна за експерти и една за широката общественост - а не две версии на една и съща публикация.

Евродепутатите разпитаха г-н Борел за подробности относно процеса на редактиране, китайския натиск и как ЕСВД реагира на него. Те също така отправиха питания как ЕС може да засили усилията си за стратегическото комуникиране на конкретната си дейност и как може да се води по-ефективна борба с дезинформацията. Последно призоваха за осигуряване на достатъчно финансиране за оперативната група за стратегическа комуникация на ЕС.

Някои членове подчертаха своята дълбока загриженост относно твърденията в медиите, подчертавайки, че ЕСВД трябва да изясни какви контакти са направени от външни страни по отношение на работата по последния доклад. Други заявиха, че медийните доклади изглеждат „твърде преувеличени“, изтъквайки, че повечето критични проблеми остават непокътнати в текста - като ясното описание на обширни опити за дезинформация в Китай и Русия, свързани с произхода на COVID-19 и опитите на ЕС да се преборят с тях.

Можете да гледате целия дебат отново, като кликнете върху връзката:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/news-footage

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news