Новини

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Заседание на Председателския съвет на ЕП. Председателят на ЕП Д. Сасоли и лидерите на политически групи ще обсъдят с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен работната програма на Европейската комисия за 2021 г. и новото законодателно предложение за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР) (вторник).

Актуалната ситуация с COVID-19. Директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) ще информира комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните за работата на ECDC за справяне с пандемията от COVID-19, включително за изготвените наскоро от центъра оценка на риска и доклад, разглеждащ начините за ограничаване на предаването на вируса в обществения транспорт (понеделник).

Мрежа за безопасност за защита на бенефициерите по европейските програми. Комисията на ЕП по бюджети ще гласува искане към Европейската комисия за създаване на план за действие при извънредни ситуации, който да удължи времетраенето на всички програми на ЕС след 2020 г., така че регионите, фирмите и гражданите да продължат да получават подкрепа от ЕС, ако не бъде постигнато навреме споразумение за дългосрочния бюджет за 2021-2027 г. Това искане е в рамките на процедурата на законодателна инициатива на ЕП и Европейската комисия е задължена да реагира (понеделник).

Сигурност, миграция и лични свободи по време на кризата. Как политиките по вътрешните работи, включително Шенген, сигурността, миграцията и предоставянето на убежище, се влияят от мерките в отговор на COVID-19 ще обсъди комисията на ЕП по граждански свободи с еврокомисаря Илва Йохансон. В отделна дискусия с експерти по защита на данните, членовете на ЕП ще обсъдят използването на лични данни в борбата срещу пандемията (четвъртък).

Влияние на пандемията върху програмата Еразъм, медиите и творческия сектор. Комисията на ЕП по култура и образование (CULT) ще обсъди въздействието на кризата с COVID-19 върху студентите по програма ЕРАЗЪМ+, както и върху медиите и творческия сектор с еврокомисарите Мария Габриел и Тиери Бретон. Дебатът е във връзка с писмото, изпратено от политическите координатори на CULT до Европейската комисия, в което се предлага, наред с други мерки, и създаването на специален финансов инструмент за културния сектор и фонд за спешна подкрепа на медиите (понеделник).

Роля на цифровите технологии в справянето с кризата с COVID-19. Мерките на ЕС за справяне с кризата с COVID-19 и начините, по които цифровата трансформация може да стимулира възстановяването, ще бъдат обсъдени от комисията на ЕП по вътрешен пазар с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер (понеделник).

Закон за цифровите услуги. Първите проекти на препоръки към Европейската комисия за това как цифровите услуги, включително онлайн платформите, трябва да бъдат регулирани в бъдещия Закон за цифровите услуги, ще бъдат обсъдени на заседанията на комисиите на ЕП по вътрешен пазар и правни въпроси (съответно в понеделник и четвъртък).

Подготовка за пленарното заседание на 13-16 май. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия в Брюксел на 13-16 май, като ще акцентират върху очакваното предложение за дългосрочен бюджет (МФР) и плана за възстановяване на ЕС, както и върху заключенията на Европейския съвет от 23 април, които ще бъдат представени от председателя на Съвета Шарл Мишел. Те също така ще обсъдят предстоящите гласувания по бюджетни въпроси (освобождаване от отговорност на Европейската комисия за 2018 г., бюджет за 2021 г.) и създаването на план за действие в извънредни ситуации в случай, че многогодишния бюджет не бъде приет навреме. Други теми, които вероятно ще бъдат обсъждани от политическите групи, включват влиянието на COVID-19 върху външните работи, върховенството на закона и борбата срещу дезинформацията.

Ден на Европа За да отбележи Деня на Европа и 70-годишнината от декларацията на Шуман, Парламентът ще бъде домакин на „Ден на отворените вкъщи“, като вратите на ЕП ще бъдат отворени виртуално за гражданите, а графикът на събитията може да бъде намерен в медийните канали на ЕП. Тази година акцентът е върху европейските граждани, особено онези, които пряко помагат в кризата, както и върху информирането на гражданите и обсъждането на европейската солидарност в отговор на пандемията от COVID-19 (събота).

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europass



purple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news