Новини
  • Информацията и комуникацията са изключително важни инструменти в борбата срещу коронавируса
  • Институциите на ЕС подкрепят мерките за солидарност в държавите членки
  • Националните органи трябва да направят повече за повишаване на осведомеността относно действията предприети от ЕС за справяне с COVID-19 и смекчаване на въздействието на вируса върху общественото здраве и икономиката

Заместник-председателите на Европейския парламент, отговарящи за комуникацията, призоваха държавите членки да направят повече за информиране на обществеността относно действията и солидарността на ЕС във връзка с борбата срещу коронавируса.

„Информацията и комуникацията са от решаващо значение за справяне с настоящата здравна и икономическа криза, породена от пандемията от коронавируса“, заявиха заместник-председателите на Европейския парламент, Отмар Карас (ЕНП, Австрия) и Катарина Барли (С&Д, Германия), след два месеца съвместни усилия на ЕС за борба с коронавируса.

„Жизненоважно е на първо място всички национални органи да излъчват ясни и последователни послания към обществеността относно необходимите мерки за ограничаване разпространението на вируса, особено при вземането на решения за премахване на ограничителните мерки, като това трябва да бъде координирано в целия ЕС, отбеляза заместник-председателят Отмар Карас.

„Неотложно е също така, в интерес на поддържането на единството и солидарността на ЕС, националните органи да положат повече усилия за комуникиране на колективните действия в ЕС за подпомагане на държавите членки по време на тази криза в борбата с дезинформацията. Поради това пресконференциите и обръщенията към медиите на председателя на Европейската комисията У. фон дер Лайен трябва да бъдат широко разпространявани в държавите членки. Информацията създава осведомеността“, добави г-н Карас.

Заместник-председателят Катарина Барли заяви: „В крайна сметка инициативите, предприети на равнище ЕС, се одобряват не само от членове на Европейския парламент от всички държави членки, но и от министрите на всички национални правителства. Всички изпълняваме нашата роля при вземането на решения и всички печелим от крайния резултат.

„Това е важно от съображения за отчетност, прозрачност, демокрация и доверие в нашите управленски структури. Много аспекти на настоящата криза изискват общ подход и обединени ресурси, като например съгласуването на правила за поддържане на отворени граници за притока на жизненоважни медицински и хранителни доставки, подкрепата за предприятията, работните места и потребителите, насърчаването на изследвания за ефективни ваксини, общите правила за авиокомпанията, мерките за подпомагане на селското стопанство и туристическия сектор, както и помощта за нашите непосредствени съседи и партньори от трети страни“, допълни г-жа Барли.

„ЕС и ЕЦБ заедно са мобилизирали стотици милиарди евро финансова подкрепа за подпомагане на държавните финанси и икономиката, което е възможно само поради кредитоспособността на Европейския съюз и мащабното въздействие, което той има, когато действа съвместно“, обясни г-н Карас.

Последно, но не по важност, заместник-председателят Катарина Барли подчерта, че „Голяма част от тези усилия не се отразяват достатъчно или, още по-лошо, дезинформационните кампании набират скорост и подхранват обществото с фалшиви новини, които са в ущърб на истинските усилия за взаимна подкрепа в тези много трудни и несигурни времена.“

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news