Новини

В съвместен дебат преди Европейския съвет, посветен на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство и бюджета на ЕС, евродепутатите призоваха Съвета да приеме плана за възстановяване.

Парламентът няма да подкрепи споразумение на всяка цена, предупредиха редица евродепутати, коментиращи продължаващите преговори относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Те отхвърлиха намерението на Обединеното кралство да избере някои определени области на политика за преговаряне, докато пренебрегва други.

Няколко участници в дебата подчертаха, че и двете страни трябва да се придържат към Политическата декларация, подписана от Обединеното кралство и ЕС миналата година, която предоставя ясна рамка за бъдещите отношения. Евродепутатите също призоваха ангажиментите да бъдат изпълнени честно, наред с други, в интерес на гражданите на Обединеното кралство в ЕС и на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, както е предвидено в правно обвързващото Споразумение за оттегляне. Парламентът се надява на нова динамика, необходима за завършване на преговорите, за които остават още само 204 дни. Резолюцията за оценка на напредъка в дискусиите ще бъде приета в четвъртък и ще бъде последвана от пресконференция.

Дългосрочния бюджет на ЕС и подкрепата за възстановяване от COVID-19

По отношение на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и пакета за възстановяване от COVID-19, евродепутатите заявиха, че времето напредва и бързото вземане на следващите важни стъпки е в ръцете на Европейския съвет: намиране на обща позиция между държавите членки. Икономиката трябва спешно да се подкрепи и планът за възстановяване „може да задвижи нещата, но само с амбициозен дългосрочен бюджет можем да преминем финалната права“.

Много от членовете на ЕП подчертаха, че предложението на Комисията представлява абсолютният минимум. Освен това ролята на Парламента трябва да се засили при разработването и прилагането на пакета, тъй като „кризата не може да бъде оправдание за подкопаване на демокрацията“.

Натиснете върху имената, за да гледате отделните изявления:

Николина Брняц, от Хърватското председателство на Съвета на ЕС

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Кристоф Ханзен, (ЕНП, Люксембург), докладчик

Кати Пири (С&Д, Нидерландия), докладчик

Николае Щефънуца (Renew Europe, Румъния), комисия на ЕП по бюджети

Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия)

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания)

Марко Дзани (ИД, Италия)

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия)

Ян Епинк (ЕКР, Нидерландия)

Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия)

Дачиан Чолош (Renew Europe, Румъния)

Бързи факти

Председателят Давид Сасоли ще се обърне към държавните и правителствените ръководители на ЕС на видеоконферентната среща на Европейския съвет на 19 юни, посветена на плановете за възстановяване от кризата с COVID-19 и новия дългосрочен бюджет на ЕС, представен от Европейската комисия на 27 май 2020 г. в Парламента. Според Съвета, дискусията на лидерите на ЕС ще послужи за „цялостна подготовка“ за среща на върха на по-късна дата. Ще се проведе пресконференция с председателя на ЕП след неговата интервенция от 12.00 ч. българско време.

Освен това председателите на Европейския съвет и на Комисията ще информират лидерите за тяхната дискусия с премиера Борис Джонсън на срещата на високо равнище между ЕС и Обединеното кралство, която бе проведена чрез видеоконференция на 15 юни 2020 г.

След оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари 2020 г., двете страни са ангажирани в преговори за установяване на бъдещо партньорство, започващо след преходния период, който приключва на 31 декември 2020 г.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news