Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Два от най-харесваните и коментирани филма от селекцията за филмовата награда на Европейския парламент LUX за 2019 г. ще бъдат излъчвани онлайн от 30 септември до 15 октомври 2020 г. в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест – есен. Гледайте носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“ свободно на специалната платформа на фестивала.

 

От 30 септември до 15 октомври Бюрото на Европейския парламент в България се включва в Международния филмов фестивал София Филм Фест с онлайн излъчвания на филмите „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Медена земя“. Достъпът до филмите е свободен на платформата на 24 София Филм Фест - есен - online.siff.bg. Броят на свободните излъчвания е ограничен, затова не отлагайте да се насладите на двата филма.

 

В ситуацията на пандемия от коронавирус, променила начина, по който се реализират всички културни инициативи, целта на обединените усилия на София Филм Фест и Бюрото на ЕП в България е част от стойностните филми от селекцията за наградата LUX да стигнат до възможно най-широка публика. Чрез онлайн платформата на фестивала зрители от цяла България ще имат възможност да видят свободно два от най-обсъжданите европейски филма през 2019 г.

 

За да могат да гледат „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Медена земя“ на онлайн платформата на София Филм Фест, зрителите трябва да си направят регистрация. Филмите, част от програмата на „Награда LUX на Европейския парламент“, са извадени в отделна секция на сайта за по-лесен достъп до тях. За да гледат избрания филм, зрителите трябва да натиснат бутон Rent лв.0.00, който се намира върху самия филм. След първото натискане на бутон Play избраният филм ще бъде достъпен в рамките на 24 часа, като може да се гледа неограничен брой пъти.

Носителят на наградата LUX на Европейския парламент за 2019 година „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019) на Теона Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. На 24-тия София Филм Фест филмът бе отличен с Наградата на Гилдия „Критика“ към СБФД.

Медена земя“ (Северна Македония) на Тамара Котевска и Любомир Стефанов триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар – за най-добър международен филм и най-добър документален пълнометражен филм, както и наградата за най-добър чуждестранен документален филм на Сънданс ’19. Историята пренася зрителите в запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век. Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова – тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят – половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят.

Награда LUX

Наградата LUX на Европейският парламент бе създадена преди 13 години като инструмент за подкрепа на разпространението на европейски филми. От тази година любителите на киното ще участват пряко в избора на победител, а партньорство с Европейската филмова академия (European Film Academy) ще подпомага достигането на филмите до повече европейци.

От 2020 г. наградата ще има ново име: LUX – Европейска филмова награда на публиката. То отразява редица други промени. Депутатите в Европейския парламент и публиката ще имат равна тежест при определяне на победителя, който ще се обявява през април. Организирането на конкурса ще става съвместно с Европейската филмова академия (European Film Academy) и в сътрудничество с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Броят на филмите, които ще се състезават за наградата, ще се увеличи на пет и всички те ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС. Само през 2020 г., поради отражението на кризата с COVID-19 върху филмовата индустрия, филмите, които ще се борят за приза, ще останат три.

Въпреки промените целта на наградата остава същата – да създава усещане за общи основи, сплотяващи европейската ни идентичност и многообразие, като изгражда мостове въз основа на чувствата, породени от филмите. LUX – Европейска филмова награда на публиката ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не просто развличат, а които илюстрират търсенето на отговори, на идентичност, както и нуждата от утеха в трудни времена.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: europedirect@szeda.eu

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg