Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

През учебната 2020/2021 година Програмата за училища посланици на ЕП се разшири с още 10 нови участника и въпреки трудните пандемични условия училищата успяха да организират и да се включат в редица онлайн събития и инициативи с европейска насоченост. Представяме някои от дейностите на трите най-активни училища посланици за първото тримесечие от старта на Програмата.

 Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен

 През октомври младшите посланици отбелязаха Деня на българската община с посещение в Община Плевен и среща със заместник-кмета, отговарящ за „Проекти и хуманитарни дейности“, с когото обсъдиха ролята на европейските проекти за развитието на града и региона, както и значението на инвестициите за просперитета на общините. Учениците обсъдиха идеи за обединена Европа с евродепутата Цветелина Пенкова в среща на живо в концертната зала на гимназията. Те отбелязаха Европейската седмица на програмирането и участваха в дискусионна среща с Венера Хасанова – психолог, игропрактик и автор на методики за неформално образование.

 През ноември младшите посланици се включиха в кампанията „Истории на успеха“ на сдружение „Учебна работилница Европа“ и проведоха подиумна дискусия с Росен Хаджиев на тема „Рисково поведение, групов натиск и зависимости“, в която обсъдиха проблемите на младите хора в България и Европа и проведоха арт инициатива, свързана с темата за зависимостите.

 През декември по случай Световния ден на борба със СПИН младши посланици участваха във виртуална среща с медиатора на гимназията Любомира Пенева. Училището получи грамота за успешно представяне на регионалната онлайн инициатива на РУО Плевен на тема: „Училищни политики и мерки за намаляване отсъствията на учениците и задържането им в училище – европейски опит и практики“. На онлайн среща с евродепутата Ангел Джамбазки, посветена на бъдещето на ЕС и мястото на България в него, учениците дискутираха с него възможностите за европейско образование, политика и доброволчество.

 Посланиците се включиха и в онлайн среща на тема „Бъдещи партньори и сътрудничество“, в която взеха участие и участници от Италия, Ирландия, Гърция, Германия, Португалия, Словения, Дания, Финландия с цел да споделят европейски практики в дистанционното обучение и идеи за бъдещо сътрудничество. Предколедно младшите посланици организираха онлайн инициативата „Коледа в Европа“, включваща забавни игри и дискусии.

Спортно училище „Георги Живков“, Велико Търново

Началото на програмата с дейностите на посланиците през учебната година беше отбелязано с честване на 117-годишнината от рождението на Джон Атанасов с онлайн викторина. Световният ден за борба с трафика на хора беше отбелязан с раздаването на листовки и брошури по тази тема на учениците от 5 до 7 клас, осигурени от местната комисия за борба с трафик на хора, последвано от ролева игра за изграждане на екип и мотивация за работа.

За Международния ден на толерантността посланиците организираха изложба от постери и рисунки на тема толерантност, а старши посланик Мирослава Петърчева изнесе беседа на тема „Толерантността е в малките жестове“ в 5 и 6 клас.

По случай Европейската седмица на професионалните умения 2020 двама младши посланици от 12 клас направиха онлайн представяне на професията помощник-треньор, с която завършват своето образование, пред по-малките ученици, за да подпомогнат професионалното им ориентиране.

Младшите посланици изготвиха постер и презентация за  Световния ден за борбата със СПИН, които представиха на учениците от 8 и 9 клас.

Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“, Велинград  

Професионалната гимназия по икономика и туризъм започна тазгодишното си участие в Програмата с няколко интересни инициативи.

Младши посланици от 11 клас представиха темата „Ценностите и целите на Европейския съюз и политиката на организацията за справяне с COVID-19“ пред по-малките ученици. Училището се включи и в съвместна инициатива с информационен център Европа директно – Пловдив по повод Европейския ден на езиците: онлайн викторина с въпроси, засягащи лексикални и граматични особености на различните европейски езици, както и интересни факти от историята и културата на държавите членки.

Освен това младшите посланици от гимназията взеха участие в проекта „Доброволчество – добротворчество“ съвместно с ученици от Франция, Румъния и Албания, в контекста на програмата „Еразъм+“. Проектът включва съвместно посещение на връх Острец, където бе направен оглед на разкопките на светилище, част от тракийската култура. Младшите посланици и чуждестранните ученици участваха и в работилници за съхранение и популяризиране на традициите и занаятите на тема „Българските занаяти“, в рамките на които са изработени творчески проекти.

⁕ ⁕ ⁕

От януари 2021 г. ще бъдат избирани от едно до три „училища на месеца“, чиито инициативи ще бъдат популяризирани на сайта на Бюрото. Те ще бъдат избирани на база на доброволните месечни отчети за осъществените от тях дейности по програмата.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg