Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Екипът с най-висок резултат в допълнителния модул на Програмата за училища посланици на ЕП ще има възможността да пътува до Страсбург, а общо 4 учебни заведения спечелиха участие в онлайн сесии на програма „Евроскола“.

Приключи допълнителният модул на Програмата за училища посланици, в който взеха участие 13 училища. Те се състезаваха и оценяваха помежду си с по една избрана от тях дейност, за да спечелят пътуване до Страсбург. Бюрото на Европейския парламент бе впечатлено от активността, ентусиазма и креативността, както и от многообразието на дейностите, отчетени в модула.

През октомври 2019 г. 20 училища посланици на Европейския парламент бяха избрани да се включат с една своя дейност в допълнителен модул по Програмата за училища посланици. Предвидено беше в края на годината всички училища да се оценят взаимно, а училището, събрало най-много точки в крайното класиране, да получи право на участие в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург.

Поради пандемията действието на този модул беше удължено до края на календарната година и през декември 2020 г. избралите да продължат участието си в модула 13 училища оцениха инициативите на всяко от останалите 12 по четири предварително зададени критерия:

 • свързаност с целите на Програмата;
 • новаторство и креативност на използвания формат;
 • обхват на дейността;
 • качеството на споделените материали.
 • Отчетените резултати надминаха очакванията ни. Макар и пандемията да осуети предварителните планове за физически събития на много от училищата, те проявиха гъвкавост и успяха да реализират много от идеите си неприсъствено.

  За участие в модула училищата отчетоха многообразни инициативи като виртуални срещи, открити уроци, дискусии, изложби, представяне на кулинарни рецепти от ЕС и презентации на европейски теми, конкурси за есе, клип, научно проучване, рисунка и доклад. Много от дейностите бяха посветени на Деня на Европа: специален европейски час на класа за цялото училище; игра в платформата Kahoot; прочит на Декларацията на Шуман на различни европейски езици; видеопослания на младшите посланици и изпълнение на пиано на четири ръце на „Одата на радостта“. Имаше и новаторски идеи като състезание „Шампионат ЕС“, Дни на филмите, посветени на Европа, и Ден за европейска подкрепа. Интересно беше и провеждането на симулация на изборен процес с политическа утопия (измислена държава Димоландия), в която учениците сами създават предизборни програми и платформи и сондират мнения на местната общност чрез интервюта с граждани. Екологичната тематика беше силно застъпена със събития като дискусии на тема „Отговорно потребление“, конкурс „Как да спасим планетата Земя“, благотворителна акция „Стара за нова хартия“, едномесечна кампания по събиране на пластмасови бутилки и др.

  След взаимното оценяване на отчетените инициативи от участващите 13 училища, крайното класиране е следното:

  1. Професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик ‒ 263 точки
  2. Първо СУ „Свети седмочисленици“, Търговище ‒ 252 точки
  3. Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив ‒ 249 точки
  4. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Плевен ‒ 237 точки
  5. СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Златица ‒ 229 точки
  6. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Пловдив ‒ 228 точки
  7. Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград ‒ 218 точки
  8. Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали ‒ 217 точки
  9. ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица ‒ 198 точки
  10. 2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“, София ‒ 196 точки
  11. СУ „Васил Левски“, Гълъбово ‒ 195 точки
  12. СЕУ "Св. Паисий Хилендарски“, Дупница ‒ 192 точки
  13. ПГТС „Арх. Йордан Миланов“, Перник ‒ 189 точки

  Училището, класирано на първо място, ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик, бе отличено за своята инициатива #EвропаЕСподеленасвас, проведена в дните около 9 май 2020 г. и реализирана в 3 етапа:

  • онлайн викторини за журналисти от три електронни медии по темите „Какво представлява Европейският съюз?“ и „Какво предстои в ЕС?“;
  • симулирано заседание на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП с евродепутата Радан Кънев; и
  • виртуална дискусия „Десет неща, които ЕС прави за борба с коронавируса“ с българския еврокомисар, в която се включват 176 участници от 20 училища в региона.
  • В организацията и реализацията на трите инициативи се включват над 250 ученици, както и учители, журналисти и представители на институции и НПО. Информацията за инициативите достига до над 3000 души с много силно медийно покритие и отразяване в социалните мрежи.

   Училището ‒ победител в допълнителния модул, ще получи възможност да участва в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург, след като посещенията в сградите на Европейския парламент бъдат възобновени, и ще получи промоционални материали на Програмата.

   Като поощрителна награда училищата, класирани от първо до четвърто място, ще получат възможност да се включат в онлайн сесия на „Евроскола“ на 12 март.

   Поздравления за всички училища, които се включиха в Допълнителния модул с многобройните и интересни дейности и показаха, че могат да бъдат креативни в условията на продължаващата пандемична обстановка и да ангажират учениците със значими европейски теми по интерактивен и нестандартен начин, възпитавайки социално отговорни и активни европейски граждани!

   Нов стимул за сертифицирани училища посланици на Европейския парламент

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg