Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

От началото на 2021 г. всеки месец през учебната година Бюрото на Европейския парламент в България ще избира от едно до три „Училища на месеца“ въз основа на отчетената от тях дейност по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и ще публикува на сайта си някои от по-интересните им инициативи като примери за добри практики.

 Избраните училища на месеца за януари 2021 г. са:

  • СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир;
  • Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен;
  • Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград.

Макар да работиха в условия на дистанционно обучение, всички 93 училища в Програмата демонстрираха креативност и желание за изява чрез виртуални срещи, презентации и игри на европейски теми. Ето и някои акценти от дейностите на трите най-активни училища в мрежата ни през януари.През януари учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир създадоха играта Discover EU, която направиха достъпна и за останалите училища посланици. Успешната инициатива беше предоставена и на учителите по чужди езици за използване в часовете. Младши посланиците дадоха старт и на поредицата „Моето виртуално пътуване из Европа“, с която целят да представят държавите в ЕС и да запознаят съучениците си с интересни факти за тяхната история, география и култура. Дейността беше проведена с ученици от 5 до 8 клас, обогатявайки езиковите им познания. ладши  посланиците от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ в град Плевен организираха онлайн среща с евродепутата Асим Адемов (ЕНП) под наслов „Образованието на бъдещето – европейските ценности и демокрация“. В срещата взеха участие и представители на училищния съвет. Обсъжданите теми включваха структурите на ЕП, образованието и неговите културни аспекти, мерките за намаляване на неграмотността, както и полезни съвети за личностно развитие. Организирани бяха и две дискусии по повод Международния ден на религиозната толерантност и Международния ден на прегръдката. В училището започна и подготовка за участието на младши посланиците в онлайн сесията на „Евроскола“ и онлайн кампания за повишаване информираността, посветена на Европейския ден за защита на личните данни.

Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград осъществи три открити урока, последвани от дискусии, с които училището отбеляза Международния ден на образованието, Европейския ден на личните данни и Международния възпоменателен ден на жертвите от Холокоста. В допълнение, старши посланик Калоян Добрев и двама младши посланици взеха участие в рубриката на БНР Хоризонт „Рестартирай Европа“, в която разказаха на слушателите за Програмата за училища посланици на ЕП и обсъдиха европейските младежки политики.⁂Програмата за  училища посланици на Европейския парламент е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация. Програмата се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Програма за училища посланици

Най-активни училища посланици от началото на учебната година

Програма за училища посланици на Европейския парламент – централен сайт

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg